V bivalnem delu kraljujejo rastline in teraco. Foto: Urban Petranovič
V bivalnem delu kraljujejo rastline in teraco. Foto: Urban Petranovič
Tloris. Foto: Urban Petranovič
Tloris. Foto: Urban Petranovič

Uvod bi lahko začeli tudi z vprašanjem: kaj imajo skupnega lončnice in pes, saj je bilo dvosobno stanovanje s kabinetom na Mesarski ulici v Ljubljani popolnoma prilagojeno mlademu paru, ki se več kot očitno navdušuje nad rastlinjem vseh vrst. To zahteva zalivanje, kar pomeni polivanje, in pršenje, kar pomeni vlaženje. Tu je še štirinožni kosmatinec s svojimi zahtevami.

Uporaba teraca po tleh se tako zdi logična, a vendarle drzna izbira. Iz več razlogov: tal ravno ne menjamo tako zelo pogosto (finančni vidik), teraco je v zimskem času mrzel (poleti bolj priročen), vzorec s tisočerimi kamenčki z beneško modro primesjo pa je sicer zelo sodoben, a smernice se obračajo, ljudje se spreminjamo.

Svež videz, brez retroreferenc

Stanovanje pred prenovo (levo) in po njej (desno). Foto: Urban Petranovič
Stanovanje pred prenovo (levo) in po njej (desno). Foto: Urban Petranovič

"Ko smo se odločili za teraco, smo želeli, da ima stanovanje svež videz, brez retroreferenc na stare bloke. Hkrati pa smo želeli ohraniti in poudariti pestrost teraca, sestavljenega iz različnih barvnih kamenčkov. Ali bi bila zgodba drugačna z drugimi naročniki ali če bi imeli naročniki druge zahteve? Zagotovo," odgovarjajo v arhitekturnem biroju Počivašek Petranovič.

Nočna omarica iz teraca. Foto: Urban Petranovič
Nočna omarica iz teraca. Foto: Urban Petranovič

Kot pojasnijo sogovorniki, je bilo stanovanje pred prenovo zaradi "temnih sten in slabo razporejene opreme temačno in utesnjeno". Ravno zato so vnesli belino, od barv stene do pohištva in dodatkov.

Teraco tudi kot kiparski kos umetnosti

Arhitekti so teraco uporabili tudi v kopalnici, tako po tleh kot z umestitvijo monolitnega umivalnika.

"Teraco je skoraj malo prvinski in hkrati tudi kiparski monolitni kos," pravijo sogovorniki, ki so zmes cementa, vode in barvnega drobljenca kot material uporabili tudi pri oblikovanju kubusne nočne omarice modrikaste barve. Na njej seveda ni nameščeno svetilo (ta so napeljana iz stropa), ampak še eno zeleno bitje v glinenem loncu s podstavkom.

Tuš kabina (levo) in kopalnica (desno). Foto: Urban Petranovič
Tuš kabina (levo) in kopalnica (desno). Foto: Urban Petranovič

Dovolj svetlobe in tudi zasebnosti

Rastline so vsepovsod, so protagonistke, postavljene na piedestal tega 95 kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki mu dajejo poseben čar, s svojo boemsko umestitvijo v mnogotere pletene košare in glinene lonce. "Večina rastlin je prišla z naročniki, zato se v to nismo želeli vmešavati. Še več, ta pestrost rastlin, zelenja in različnih posod se nam je zdela po eni strani razkošna' dopolnitev naše prenove, po drugi pa nekaj specifično naročnikovega, nekaj, kar je njuno, kar jima pomeni dom."

Kot dodajajo v biroju Počivašek Petranovič je bila "srečna okoliščina, da je stanovanje vogalno, z velikimi steklenimi površinami, tako da so bile lončnice, večino sta naročnika imela že v prejšnjem stanovanju, idealne za mehko 'živo' mejo med zunanjostjo in notranjostjo, ki v kombinaciji z zaveso filtrira zunanje vplive".

Skrita kuhinja

Stanovanje ima po celotni dolžini stekleno površino, kar prinaša veliko dnevne svetlobe rastlinam, nekoliko manj zasebnosti in več svežega zraka. "Toplota, tako sončno sevanje kot topla svetloba, je podnevi zelo prisotna, v kombinaciji toplih barv opreme in ambientalne osvetlitve pa tudi zvečer, ko zunaj ni svetlobe. Smo pa seveda uporabili tudi talno gretje, to je pri tlaku iz teraca pravzaprav nujno. Teraco pa je poleti tudi odličen 'generator hladu'," pojasnijo sogovorniki.

Ker je bivalni del prostoren, je zanimiva odločitev, vkorporiranja jedilne mize kot podaljšek kuhinjskega otoka, odločitev, ki je bolj prikladna za manjše prostore. "Prostor pravzaprav ni tako zelo velik, kot je videti zaradi svetlih površin in pazljive razporeditve opreme. In odločitev za povezavo kuhinjskega pulta in jedilne mize je povezana prav z omejitvami velikosti prostora, s povezavo smo dobili več prostih površin v dnevnem prostoru, ki posledično dajejo občutek prostornosti."

Oblikovalske klasike in njihove različice

Vintage rjav počivalnik Vernerja Pantona Bachelor Lounge Chair. Foto: Urban Petranovič
Vintage rjav počivalnik Vernerja Pantona Bachelor Lounge Chair. Foto: Urban Petranovič

Zelo lucidno pa so arhitekti posegali tudi pri izboru opreme, kot so Thonetovi ukrivljeni stoli za jedilno mizo, dopolnjeni z replikami, in vintage rjav počivalnik Vernerja Pantona Bachelor Lounge Chair (za Fritz Hansen, 1953) v dnevnem prostoru.

"Pri prenovi nas je zanimalo, kako narediti stanovanje, ki bo sodobno, udobno in hkrati del konteksta, saj je v novejšem bloku v Ljubljani. Thonet v jedilnici nekako ustreza prostoru, kombinirali pa smo ga z, po našem mnenju, njegovo sodobno različico, stolom Emeco, ki daje omizju vtis neformalnosti in, upamo, da tudi sodobnosti.

V dnevni sobi smo želeli lahek stol, da ne bi preveč zapolnili prostora, kot samostojen stol za branje in hkrati dopolnilno sedišče pred kavčem. Bechelor stol se nam zdi seveda zelo lep in je tudi 'podoba' lahkega stola."