Foto: Tink
Foto: Tink

"Ker ljudje (na žalost) zadnje čase gledajo več v telefon kot predse, smo poskusili, ali lahko napolnimo lokal z redno dejavnostjo na Instagramu in brez vpadljivih zunanjih tabel," pove Tina Rakuš, ki z Domnom Hodnikom sestavlja tandem na čelu Tinka. Očitno jim je to uspelo, saj je, čeprav mali gostinski prostor z ulice nikakor ni vpadljiv, v času malic in kosil, pa tudi ob sobotah dopoldne, tako rekoč nemogoče dobiti prosto mizo in so rezervacije priporočljive. "Obljubimo, da bomo kmalu vidni tudi z ulice," v smehu pove sogovornica in doda, da je prav v majhnosti Tinka njegov čar: "Velikost lokala je ravno to, kar nam je najbolj všeč in kar mu tudi daje domač občutek. Ne bi se branila edino še kakšnega dodatnega skladišča ali kuhinje."

Na družbena omrežja tudi po navdih

"Največ zamisli glede notranjosti lokala sva dobila kar prek Pinteresta in ob obisku podobnih lokalov v tujini. Že kakšno leto, dve sem pridno shranjevala vse lepe fotke lokalov, ki jih najhitreje najdemo pod oznako #espressobar ali pa #coffeeshop. Glede kulinarične ponudbe pa je Domen največ idej dobil na Instagramu in YouTubu," za MMC pojasnjuje Tina Rakuš. "Najpomembnejša stvar, za katero sem pri notranji podobi rekla, da je nujna, je bila stena iz belih opek, ki smo jih položili kar sami in za katero se mi zdi, da lokalu tudi daje neko toplino in domač občutek."

Pri njih tako najdemo v očetovi domači delavnici izdelane lesene mize, ščepec trendovskega v obliki kovinskih stolov, pa dodatke dostopnih znamk, kot sta Ikea in H&M Home, plakate s Society6 …, kombinacije, s kakršnimi se opremljanja prostorov številni lotevajo doma. Je to tisto, kar ljudi pritegne, kar ustvarja domačno ozračje lokala? "Mislim, da ja," prikima Rakuševa, a hkrati prizna, da je opremiti lokal veliko težje kot opremiti svoj dom, saj doma delaš tako, da je všeč tebi, v lokalu pa delaš le delno zase in predvsem za vse druge, ki bodo potem zahajali vanj. "Zraven 'domače' opreme pa domače vzdušje vsekakor naredimo tudi sami, se trudimo, da bi se vsi pri nas počutili prijetno in bi še naprej radi zahajali na odlično kavico, zajtrk ali kosilo."

Foto: Tink
Foto: Tink

Delo v nastajanju

Je bilo dejstvo, da gre za del opuščenega gostinskega lokala (v uvodu omenjeni Tavčarjev hram, op. a.), olajševalna ali oteževalna okoliščina, nas je zanimalo. "To niti ni imelo neke pomembne vloge, saj smo v vsakem primeru začeli vse znova. Ta prostor je bil že kar nekaj let prazen, zato je bilo treba obnoviti vse – od stranišč do sten in tal, električne napeljave itd. Se pa zdaj pri nas oglasi marsikdo od starejše populacije, ki se še spominja prejšnjega lokala. Z radovednostjo pridejo pogledat, kaj je zdaj tukaj," pravi sogovornica.

Pa bi se, če bi se vsega skupaj lotili še enkrat, vendarle posvetovali z arhitekti? "Predvsem bi nam prišli prav kakšni nasveti glede postavitve kuhinje oz. predela za pultom. Noben izmed naju ni imel nobenih 'gostilniških' izkušenj in si je bilo kar težko v praznem prostoru zamisliti, kje bo pult, pomivalno korito, kavni avtomat in druge stvari. Morda bi bil dobrodošel tudi kak nasvet, kje narediti odtoke in kje vse postaviti električne vtičnice. Iz tega vidika bi se vsekakor posvetovala," je iskrena Tina Rakuš, ki pa vztraja, da bi glede same opreme s partnerjem še enkrat naredila tako, kot sta. "Sicer še vsak teden dodamo kak detajl in prostor dopolnjujemo, ko se bomo naveličali svetlih sten, bomo še kakšno pobarvali v temnejši odtenek… Vedno se najde kakšno delo."

Foto: Tink
Foto: Tink

"Instagramabilni" jedilnik z YouTuba

Ko pridemo do zvezd njihove kulinarične ponudbe, je nesporna uspešnica trenutno izjemno priljubljena havajska jed, imenovana poké bowl, ki je prehitela tudi zelo trendovski avokado toast na kruhu iz kislega testa. Gre za surovo tuno ali lososa na toplem rižu, postreženo s svežo zelenjavo in prelivi. Ena izmed najbolj "instagramabilnih" jedi na njihovem jedilniku je gotovo skleda Açaí, ki je, kot pove Rakuševa, "poleg tega, da je videti zelo lepo, tudi zdrava, saj jo delamo iz zamrznjenih jagod açaí, ki so zaradi svojih lastnosti pravo superživilo". Doda, da strežejo tudi zelo dobro kavo slovenske pražarne Coronini. Pijač multinacionalk nimajo v ponudbi, imajo slovensko kombučo BeLife, večino drugih napitkov pa pripravijo kar sami (limonada, hišni ledeni čaj, matcha limonada ).

Foto: Tink
Foto: Tink
Foto: Tink
Foto: Tink

Kot kulinarična samouka sta se gotovo našla pred kakim večjim izzivom ali pa YouTube resnično ponuja vse rešitve za kuharske zagate, smo bili malce skeptični. "Na YouTube lahko resnično najdeš vse. Od kuharskih tečajev za začetnike in tudi različnih idej in nasvetov za pripravo 'super jedi'. Če imaš željo in voljo, je idej toliko, da je na koncu največji izziv izbrati tiste najboljše in iz tega sestaviti ne preveč natrpan meni."

Havaji in Filipini na slovenskih krožnikih

O okoliški konkurenci, preden sta se vrgla v posel, nista razmišljala, saj sta v bistvu odprla lokal, ki sta ga sama v Ljubljani pogrešala. "Želela sva zdravo ponudbo, ki pa ni nujno, da je veganska. Imamo seveda kar nekaj jedi veganskih, ampak že naš bestseler, na primer, vsebuje ribe. Želiva, da vsak najde kaj zase, ko želi pojesti zdrav obrok," pove sogovornica in doda, da so od nekaterih podobnih lokalov dobili lepe komentarje in tudi spodbudne besede.

Foto: Tink
Foto: Tink

Že ta petek se bosta konkurenci pridružila s stojnico na novi sezoni Odprte kuhne, kjer bodo svojo ponudbo predstavili širši množici, držali se bodo "sodobnih klasik" - pri njih bo mogoče poskusiti poké bowl s tuno ali lososom ter matcha limonado. O drugih načrtih pa Tina Rakuš pove: "Idej, želja in načrtov je ogromno. V bližnji prihodnosti še kak lokal z še izboljšano in pestro ponudbo havajskih skled. Za daljno prihodnost pa filipinska restavracija, saj ta trend počasi prihaja v Evropo in bi bilo super, da bi imeli še bolj pestro kulinarično ponudbo sveta na voljo tudi v Sloveniji."

Kaj pa si dvojec na čelu Tinka privošči, kadar ne dela? "Najraje kak steak ali pico, v zadnjem času se je v Ljubljani kar razširil trend pic iz kislega testa, ki jih oba obožujeva. V prostem času torej rada obiščeva lokale, v katerih je ponudba čisto drugačna kot v Tinku. Se včasih kar malce naveličaš zdrave prehrane (smeh)."