Tokio Hotel so bili zvezde MTV-jevih nagrad. Slavili pa so tudi na ameriški različici nagrad, in sicer kot novinci leta. Foto: EPA
Tokio Hotel so bili zvezde MTV-jevih nagrad. Slavili pa so tudi na ameriški različici nagrad, in sicer kot novinci leta. Foto: EPA
James Hetfield, Metallica
MTV 2008: Ni prostora za ... rojene pred letom 1980? Foto: Reuters
30 Seconds to Mars
30 Seconds to Mars - politično zavedni zmagovalci. Foto: Reuters
Katy Perry
Katy Perry na banani. Ne, to ni bil najbizarnejši trenutek večera. Foto: Reuters

Drugače si pač ne znam razlagati nominirancev in zmagovalcev MTV Europe Music Awards, ki smo jih imeli "čast" gledati prejšnji četrtek.

Baracka Obamo zreducirati na ceneno maskoto, ki se je pojavljala tako na eni izmed stotih oprav voditeljice Katy Perry kot tudi na majicah skupine sovoditelja Jareda Leta, 30 Seconds to Mars. Če bo Obama kdaj razmišljal o svojem zastopniku v šovbiznisu, naj kar ostane pri Georgeu Clooneyju. Leto je pri političnih izjavah približno tako prepričljiv kot v svojih nastopih v živo. A to je bil še najmanjši "kiks" večera.

Lepi Jared pred metalnim božanstvom?
Globlja (in morda nerešljiva) težava je izbor nominirancev in posledično zmagovalcev. V rock kategoriji veteranom Metallici delajo družbo pop-punkerji Paramore, katerih vsota let vseh članov bi ravno nanesla na starost Jamesa Hetfielda. A kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima: nagrado so prejeli 30 Seconds to Mars - fantje, ki so izdali dva albuma in ki se "furajo" na Jaredovo lepoto.

Najboljši izvajalec je ob vsej kritiški hvali Amy Winehouse in prodanih albumih Coldplaya postala Britney Spears, ki je "pobasala" tudi nagrado za najboljši album. Nagrada iz usmiljenja? Nagrada kot spodbuda, naj vztraja na tabletah in dolgih laseh? Kdo bi vedel.

Ko embalaža premaga vsebino
A najšokantnejša nagrajenca, ob razglasitvi katerih so komentatorji pod našo novico razumljivo začeli puščati take izraze ogorčenja kot "farsa", "MTV za ukinit" in "KATASTROFA", pa sta bila nedvomno Tokio Hotel za skupino v živo (headliner) in Rick Astley za najboljšega izvajalca vseh časov. Prvič: da "playbackerski" Tokio Hotel premagajo take mojstre nastopov v živo, kot so The Cure, Foo Fighters, Metallica in Linkin Park, ni vredno niti komentarja.

Imena (in ugled) drugih nominirancev govorijo sama zase - oni polnijo stadione, dobivajo legitimne nagrade in se uvrščajo na Rolling Stoneove sezname naj skupin vseh časov. Nastopi TH temeljijo na umetnem dežju, štrleči pričeski in poziranjem z električno kitaro, njihove albume pa kupuje zelo določena starostna skupina, ki ne presega osnovne šole.

Najboljši vseh časov je ... kdo?!
Da pa se MTV sploh upa uvesti kategorijo, kot je "najboljši izvajalec vseh časov", in zanj nominirajo bizarno skupino, v kateri so se znašle Britney Spears, Christina Aguilera, Green Day, Rick Astley, Tokio Hotel in U2, je ... nerazložljivo. Da je morda po največjem v glasbenem svetu vseeno treba poseči malo dlje od uspešnic iz 90. let, pa je edina razlaga, kako je lahko zmagal Rick Astley.

Kdo? Never Gonna Give You Up in Together Forever sta edini uspešnici tega čudežnega dečka iz 80. let. V tistem obdobju so sicer U2 ustvarjali zimzelene komade, ki še danes zvenijo relevantni in so jih Irci nadgradili s kopico multiplatinastih albumov. A pustimo malenkosti ...

Ko je leta 1979 radijske valove preplavila preroška uspešnica Video Killed the Radio Star, si verjetno nihče ni mislil, da bo video ubil tudi glasbo, ne le radijskega zvezdnika.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

*Video Killed the Radio Star = Video je ubil radijsko zvezdo