Thule je ustanovil Knut Rassmusen. Foto:
Thule je ustanovil Knut Rassmusen. Foto:
Jeruzalem
Križarji so leta 1099 prispeli do mesta, ki so ga napadli 10. junija. Foto: epa
Ludvik XIV.
Ludvik XIV. je bil znan tudi kot Sončni kralj.
Ciudad de Mexico - Mexico City
Leta 1863 so Francozi vkorakali v glavno mesto Mehike.
Imre Nagy
Imreja Nagyja so leta 1958 usmrtili.
Panamski prekop
Na današnji dan so leta 1914 odprli Panamski prekop.
Benito Mussolini
Mussolini in Pij XI. sta podpisala lateransko pogodbo, s katero je Vatikan postal suverena država.
Zastava južnoameriške države Surinam
V bližini glavnega mesta Paramaribo je strmoglavilo letalo, v nesreči je umrlo 168 ljudi.

se je rodil danski polarni raziskovalec Knut Rasmussen. Posvetil se je raziskovanju Grenlandije.

Ustanovil je polarno postajo Thule, od koder je v letih od 1912 do 1932 organiziral sedem odprav v notranjost Grenlandije in v kanadsko Arktiko.

S pasjo vprego je potoval od Hudsonovega zaliva do Beringovega preliva. Preučeval je tudi življenje Eskimov, zato se ga je prijelo ime "oče eskimologije". Umrl je pri 54 letih, 21. decembra 1933 v Kobenhavnu, potem ko je zaradi zastrupitve s hrano staknil pljučnico.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1099 so križarji prispeli do Jeruzalema, ga 10. junija napadli in 15. junija zasedli.

Leta 1494 so španski in portugalski odposlanci na srečanju v Tordesillasu potrdili razmejitev med imperijema na 46 stopinj in 30 minut zahodno od Greenwicha.

Leta 1502 se je rodil papež Gregor XIII., ki je najbolj znan po tem, da je reformiral koledar. Po njem se koledar, ki je v uporabil od leta 1582, imenuje gregorijanski.

Leta 1654 je bil Ludvik XIV. okronan za francoskega kralja.

Leta 1776 je Richard Henry Lee iz Virginie v kongresu predstavil resolucijo, v kateri je predlagal deklaracijo o neodvisnosti.

Leta 1778 se je v Londonu rodil George Bryan "Beau" Brummel, eden najslavnejših angleških gizdalinov. Bil je dober prijatelj kralja Georgea IV. Vse svoje bogastvo in hkrati s tem tudi svoje kraljeve prijatelje je izgubil zaradi kockanja. Pred upniki je pobegnil v Caen v Francijo, kjer je zaradi dolgov končal v zaporu in umrl v zavodu za duševno bolne.

Leta 1811 se je na Škotskem rodil porodničar James Young Simpson, ki je prvi uporabil kloroform pri operacijah.

Leta 1832 je zaradi azijske kolere, ki so jo irski priseljenci prinesli v Québec, umrlo okoli 6.000 ljudi.

Leta 1840 je umrl pruski kralj Friderik Viljem III.

Leta 1862 so Velika Britanija in ZDA sklenile sporazum o prizadevanju za odpravo suženjstva po vsem svetu.

Leta 1863 so Francozi vkorakali v glavno mesto Mehike Ciudad de México.

Leta 1864 so republikanci po treh letih ameriške državljanske vojne nominirali Abrahama Lincolna za drugi predsedniški mandat.

Leta 1866 je umrl Seattle, poglavar indijanskih plemen Suquamish in Duwamish.

Leta 1896 se je rodil ameriški fizik in kemik Robert Mulliken, ki je za svoje delo v kemiji leta 1966 prejel Nobelovo nagrado. Znan je tudi po tem, da je sodeloval pri razvoju atomske bombe.

Leta 1896 se je v Kapsvaru rodil madžarski komunist in politik Imre Nagy, eden izmed voditeljev zadušenega upora leta 1956 na Madžarskem. Sovjetske enote so ga odpeljale v Romunijo, kjer so ga po tajnem postopku 16. junija 1958 usmrtili. Na Madžarskem so ga rehabilitirali leta 1990.

Leta 1905 je Norveška razglasila prekinitev zveze s Švedsko. Norveški parlament je enostransko razglasil neodvisnost od Švedske, danskega princa Karla pa razglasil za norveškega kralja Haakona Sedmega.

Leta 1914 so odprli Panamski prekop, ki so ga Američani začeli graditi leta 1904, pri gradnji pa je sodelovalo več deset tisoč delavcev. Za gradnjo so porabili 350 milijonov ameriških dolarjev. Do 31. decembra 1999 so s prekopom upravljali Američani, tega dne pa so upravo predali Panamcem. Panamski prekop povezuje Atlantski in Tihi ocean. Z njegovo gradnjo je bila pomorska pot med vzhodno in južno obalo Amerike korenito skrajšana in olajšana, saj ladjam ni bilo več treba pluti okrog viharnega rta Horn.

Prekop ima dva sklopa zapornic na tihooceanski in enega na atlantski strani. Med njima leži Gatúnsko jezero s številnimi otoki. Njegova gladina leži 26 metrov nad morsko, napaja pa ga v ta namen zajezena reka Chagres. Trojne atlantske zapornice (vsaka je visoka 21 m in tehta 745 ton) pri Gatúnu so tako dobro uravnotežene, da za njihovo premikanje zadostuje 30-kilovatni motor.

Leta 1929 je Vatikan s podpisom lateranske pogodbe postal suverena država. Pogodbo sta podpisala papež Pij XI. in v imenu italijanskega kralja Victorja Emanuela III. premier Benito Mussolini.

Leta 1940 so se norveški kralj Håkon VII., kronski princ Olaf in norveška vlada iz Tromsøja umaknili v London.

Leta 1941 so Nemci iz Slovenske Bistrice odpeljali prvi transport štajerskih Slovencev v Srbijo.

Leta 1942 so se Japonci izkrcali na Aleutskih otokih.

Leta 1942 se je končala bitka za Midway, ki je v drugi svetovni vojni predstavljala prelomnico. Japonci so doživeli svoj prvi poraz na morju v zgodovini. Njihova dolga, veličastna pomorska ofenziva je bila s tem končana.

Leta 1944 so bili belgijski kralj Leopold III. in njegova družina deportirani v tretji rajh.

Leta 1945 se je norveški kralj Håkon VII. vrnil v Oslo.

Leta 1948 je Edvard Beneš odstopil z mesta češkoslovaškega predsednika, da mu ne bi bilo treba podpisati komunistične ustave.

Leta 1965 je vrhovno zvezno sodišče ZDA v zadevi Griswold proti Connecticutu razsodilo, da so vsi zakoni, ki preprečujejo kontracepcijo neustavni, saj kršijo pravico do zasebnosti.

Leta 1975 so Združene države Amerike opustile še zadnje letalsko oporišče, ki so ga imele na Tajvanu.

Leta 1981 so izraelska letala uničila iraški jedrski reaktor Osirak.

Leta 1989 je surinamski DC-8 doživel nesrečo blizu letališča v Paramaribu, v nesreči je umrlo 168 ljudi.

Leta 1992 je bil v Jurovskem Dolu pri Lenartu v še vedno neraziskanem atentatu umorjen Ivan Kramberger, posebnež in dobrotnik iz Negove. Na volitvah se je potegoval za mesto predsednika predsedstva skupaj s še tremi kandidati: Markom Demšarjem, Milanom Kučanom in Jožetom Pučnikom. Prejel je kar 18,5 odstotka glasov volivcev.

K. S.