Zadnja leta življenja je imel hude težave z zdravjem. Foto: EPA
Zadnja leta življenja je imel hude težave z zdravjem. Foto: EPA
Suharto
12. marca 1967 je z državnim udarom prevzel oblast na Indoneziji. Foto: EPA
Suharto
Za predsednika države je bil izvoljen sedemkrat zapovrstjo. Foto: EPA
Harthacanute je umrl na današnji dan leta 1042.
Leta 1625 se je rodil Giovanni Cassini.
Francoski kralj Ludvik XVI.
Kanadski parlament danes Foto: EPA
Leta 1976 je Izrael napadel ameriško ladjo Liberty.
Tony Blair je bil britanski premier. Foto: EPA

Njegov oče Kertosudiro je imel pred poroko z njegovo mamo Sukirah iz prvega zakona dva otroka, ko se je rodil Hadži. Tudi zakon njunih staršev je kmalu razpadel, oba pa sta se kmalu poročila. Deček se je odtujil od obeh, saj se je nepretrgoma selil od enega k drugemu. Najraje je živel pri teti, ki je bila poročena z vojakom, ta pa je bil dečku kot oče in vzornik.

Suharto se je, da bi pobegnil pred težavnim otroštvom, vpisal na vojaško akademijo. Po kratkotrajnem delu na banki, od koder so ga odpustili, se je leta 1940 pridružil kraljevi nizozemski vojski, po končanem šolanju pa se je včlanil v XIII. bataljon v Rampali, kjer je zbolel za malarijo. Po vojni je napredoval v vojaških vrstah in je, tik preden je dal odstaviti predsednika Sukarta, zasedal visok častniški položaj.

12. marca 1967 je z državnim udarom postal predsednik Indonezije, na položaju pa je ostal do 21. maja 1998. V 80. letih so se proti njegovemu avtoritarnemu vodenju države začeli upirati in zahtevati večjo politično svobodo. Leta 1984 je bilo več nekdanjih voditeljev strank, ki jih je dal Suharto ukiniti, zaprtih.

Suharto je bil poročen s Siti Hartinah, znano tudi kot Madame Tien. V zakonu se jima je rodilo šest otrok. To so Siti Hardijanti Hastuti (Tutut), Sigit Hardžodžudanto, Bambang Trihatmodžo, Siti Hediati (Titiek), Hutomo Mandala Putra (Tommy) in Siti Hutami Endang Adiningsih (Mamiek).

Potem ko so ga odstavili z oblasti, ga je na mestu predsednika države nasledil Jusuf Habibie, Suharta pa so 29. maja 2000 zaprli v domači pripor. Njegovo premoženje, ki ga je pridobil na nezakonit način, naj bi bilo vredno več kot 15 milijard dolarjev. V to naj bi bil vštet denar, delnice v različnih podjetjih, deli družb, nepremičnine, dragulji in slike.

Družina naj bi imela v različnih avstrijskih bankah naloženih več kot devet milijard dolarjev, poleg tega naj bi imela na enem od indonezijskih otokov posestvo, veliko 36 tisoč kvadratnih kilometrov. V središču Džakarte so imeli pisarno, veliko 100 tisoč kvadratnih metrov in skoraj 40 odstotkov zemlje na Vzhodnem Timorju.

Suharto naj bi v svojem 32-letnem predsedovanju poneveril za okoli 571 milijonov vladnih donacij eni od številnih fundacij, ki naj bi jih nadziral, kar pomeni, da je poneveril več denarja kot kateri koli drugi voditelj na svetu v vsej zgodovini. Sicer je imel Suharto zadnja leta življenja hude težave z zdravjem - zaradi teh mu niso sodili - in je večkrat utrpel možgansko kap, imel pa je tudi težave s krvnim obtokom in z dihanjem. Umrl je 27. januarja 2008.


Drugi dogodki, ki so se zgodili na današnji dan ...

Leta 218 je umrl rimski cesar Macrinus.

Leta 632 je v Medini umrl ustanovitelj islama Mohamed, kar v arabščini pomeni slavljeni. Koran postavlja Mohameda v vrsto prerokov. Vse večji pomen so mu začeli pripisovati po njegovi smrti. Poklicanje je doživel leta 619 in od takrat je bil deležen več razodetij, katerih jedro sta edinost Boga Stvarnika in poslednja sodba. V Meki je začel delovati kot božji odposlanec. V času njegove smrti je novi nauk sprejelo že skoraj celotno prebivalstvo Arabskega polotoka.

Leta 793 se je z vikinškim zavzetjem samostana Lindisfarne na angleškem otoku Holy začela vikinška doba v Angliji.

Leta 1042 je umrl danski in angleški kralj Harthacanute.

Leta 1625 se je rodil italijansko-francoski matematik, astronom in inženir Giovanni Cassini, ki je odkril štiri Saturnove lune: Reo, Tetis, Dione in Lapetus.

Leta 1724 se je rodil gradbeni inženir John Smeaton.

Leta 1783 se je začel osemmesečni izbruh islandskega ognjenika Laki, ki je povzročil smrt 9.000 ljudi in povzročil sedemletno obdobje lakote.

Leta 1795 je umrl francoski kralj Ludvik XVII.

Leta 1809 je umrl ameriški revolucionar Thomas Paine. S svojimi deli je imel velik vpliv na ameriško in francosko revolucijo.

Leta 1821 se je rodil angleški raziskovalec Samuel White Baker. Baker je odkril glavni vir Nila, Viktorijino jezero. Med leti 1869 in 1873 je raziskoval Ciper, Sirijo, Indijo, Japonsko in Združene države Amerike.

Leta 1845 je v Tennesseeju umrl sedmi predsednik Združenih držav Andrew Jackson.

Leta 1847 se je rodila Ida Sazton McKinley, žena 25. ameriškega predsednika Williama McKinleyja.

Leta 1861 je Tennessee postal enajsta in zadnja država, ki se je ločila od Unije.

Leta 1866 se je v Ottawi začela prva seja kanadskega parlamenta.

Leta 1869 je izumitelj Ives McGaffey patentiral prvi sesalec.

Leta 1887 je Herman Hollerith prejel patent za svoj računalnik na luknjane kartice.

Leta 1916 se je rodil angleški molekularni biolog Francis Crick, soodkritelj strukture DNA. Leta 1962 je prejel Nobelovo nagrado za kemijo.

Leta 1936 se je rodil ameriški fizik Kenneth Geddes Wilson, Nobelov nagrajenec zleta 1982.

Leta 1941 se je začela britansko-golistična ofenziva v Siriji in Libanonu.

Leta 1941 so ZDA prevzela britanska oporišča na Islandiji.

Leta 1953 je tornado v Flintu (Michigan, ZDA) zahteval 115 žrtev. To je bil zadnji tornado z več kot 100 smrtnimi žrtvami.

Leta 1959 je bil iz Mayporta na Floridi izveden edini dosedanji prenos poštnih pošiljk z raketnim izstrelkom.

Leta 1965 se je v premogovniku Kakanj zgodila ena najhujših rudarskih nesreč v takratni Jugoslaviji. Ob eksploziji metana je umrlo 128 ljudi.

Leta 1966 je umrl slovenski geograf Anton Melik.

Leta 1976 je Izrael napadel ameriško ladjo Liberty. V napadu je bilo ubitih 34 ljudi.

Leta 1968 so oblasti aretirale Jamesa Earla Raya zaradi umora Martina Luthra Kinga mlajšega.

Leta 1970 je umrl ameriški psiholog, behaviorist, judovskega rodu Abraham Maslow.

Leta 1978 je sodišče v Nevadi odločilo, da je oporoka milijonarja Howarda Hughesa, ki naj bi vse svoje premoženje zapustil medicinskemu inštitutu, štirim univerzam in nekaj posameznikom, ponarejena.

Leta 1982 je ameriški predsednik Ronald Reagan postal prvi ameriški predsednik, ki se je v skupni seji obrnil na angleški parlament.

Leta 1986 je avstrijski politik in diplomat Kurt Waldheim postal avstrijski predsednik. Avstrijski pravnik je bil kar deset let generalni sekretar Organizacije združenih narodov. Predsednik avstrijske države pa je bil vse do leta 1992

Leta 2001 je Tony Blair s svojo laburistično stranko ponovno dobil volitve.

Leta 2004 je bil prehod Venere prek Sončeve ploskve viden iz večine Evrope, Azije in Afrike.