Astorjevo podjetje American Fur Company velja za prvega ameriškega poslovnega monopolista. Foto: EPA
Astorjevo podjetje American Fur Company velja za prvega ameriškega poslovnega monopolista. Foto: EPA
Krupp je bil začetnik Kruppovega koncerna.
Georges-Édouard Lemaître
Georges-Édouard Lemaître.
General Francisco Franco y Behamonde je sprožil vstajo. Foto: EPA
Anastazija Nikolajevna Romanova
Anastazijo Nikolajevno Romanovo so ubili, ko je bila stara komaj 17 let.
Ženski del družine Nikolajev Romanov
Anastazija Nikolajevna Romanova z mamo in sestrami.
Družina Romanov je med Rusi še vedno priljubljena. Foto: EPA
Churchill, Truman in Stalin na srečanju v Potsdamu. Foto: EPA
Princ Charles in Camilla Parker Bowles, poročena Mountbatten-Windsor
Princ Charles in Camilla Parker Bowles, poročena Mountbatten-Windsor, sta se poročila leta 2005. Foto: Reuters
Disneyland v Anaheimu. Foto: EPA
Ostanki Boeinga 747
Ostanke strmoglavljenega letala so potegnili iz morja. Foto: EPA

Rodil je v Walldorfu, Nemčija. V ZDA se je preselil kmalu po ameriški revoluciji leta 1784. Astor je okrog leta 1786, potem ko je na ladji, s katero je priplul v ZDA, izvedel, kako obetajoča je krznarska obrt, v New Yorku odprl trgovino s krznarskimi izdelki.

S pogodbo med Združenim kraljestvom in ZDA, ki mu je leta 1794 odprla nove trge v Kanadi in okolici Velikih jezer ter z drznim trgovanjem z indijanskimi plemeni, je do leta 1800 zaslužil 250.000 dolarjev in postal vodilna osebnost trgovine s krznom.

Ves ta čas je v New Yorku že vlagal v nepremičnine in tako ustvaril temelj družinskega premoženja. Predvsem njegov sin William Backhouse Astor je kupil precej nepremičnin in v New Yorku zgradil več kot 700 poslovnih in stanovanjskih hiš.

Kot najbogatejši Američan je John Jacob Astor v oporoki namenil 400.000 dolarjev tudi newyorški javni knjižnici in s tem začel družinsko filantropsko izročilo, ki so mu sledili njegovi potomci. Njegovo podjetje American Fur Company velja za prvega ameriškega poslovnega monopolista.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 180 so v Scilliumu v severni Afriki ubili 12 kristjanov. To je prvi zapis o krščanstvu v tem delu sveta.

Leta 1399 je umrla poljska kraljica Jadwiga.

Leta 1683 se je začelo turško obleganje Dunaja.

Leta 1787 se je rodil nemški industrialec Friedrich Krupp, začetnik Kruppovega koncerna. V Nemčiji je bilo Kruppovo podjetje, ustanovljeno leta 1811, vodilno v metalurški stroki. Po drugi svetovni vojni je bil lastnik podjetja obsojen zaradi podpore Hitlerjevemu režimu, delovanje podjetja je bilo prepovedano.

Leta 1790 je umrl škotski ekonomist in filozof Adam Smith.

Leta 1815 se je Napoleon v Rochefortu predal Britancem.

Leta 1867 je bila v sklopu harvardske univerze ustanovljena prva zobozdravniška šola v Združenih državah Amerike.

Leta 1894 se je rodil belgijski astronom, teolog in matematik Georges-Édouard Lemaître. Belgijski astronom, teolog in matematik, rojen v Charleroiu, Georges-Édouard Lemaître je doktoriral iz gradbeništva in astronomije.

V Belgiji je postal profesor astrofizike na univerzi. Leta 1922 je bil posvečen v duhovnika. Znana je njegova teorija o kozmologiji. Najbolj zanimiva stran njegovih ugotovitev je, da so bile galaksije tem bliže ena drugi, čim dlje v preteklost gremo.

Na začetku so bile stisnjene v nekakšno kozmično jajce oziroma v superatom, ki je vseboval vso gmoto vesolja. To kozmično jajce je eksplodiralo v veliki eksploziji - "big bang". Lemaitre je umrl 20. junija 1966.

Leta 1897 se je začela zlata mrzlica, potem ko so v Seattle prišli prvi zlatokopi iz mesta Klondike.

Leta 1898 so ameriške sile zasedle takrat še španski Santiago de Cuba.

Leta 1912 je umrl matematik in filozof Henri Poincare. Rodil se je 28. aprila 1854. Bil je predhodnik relativistične teorije, ukvarjal se je s teorijo verjetnosti, nebesno mehaniko in številnimi drugimi področji.

Leta 1915 se je začela druga soška ofenziva, ki se je končala 3. avgusta istega leta.

Leta 1917 je britanska kraljeva družina prevzela priimek Windsor.

Leta 1918 je bila ubita njena cesarska visokost nadvojvodinja Anastazija Nikolajevna Romanova.

Bila je najmlajša hčerka ruskega carja Nikolaja II. in carice Aleksandre. Rodila se je 18. junija 1901 po ruskem koledarju.

Imela je tri starejše sestre, Olgo, Tatjano in Marijo, in mlajšega brata Alekseja. Po letu 1918, ko naj bi jo ubili, je več žensk, med njimi tudi Anna Anderson in Eugenia Smmith, trdilo, da so Anastazije. Anastazija se je kot majhna deklica vedno igrala s svojimi tremi sestrami, s katerimi so se klicale OTMA, po prvih črkah njihovih imen. Pozneje je uživala s svojimi psi, Švibzikom in Jemijem.

Rada je pisala pisma, se fotografirala, igrala na balalajko skupaj z Aleksejem in se sončila. Anastazija je imela zdravstvene težave – trpela je za bolečinami v trebuhu in boleznijo hallux valgus (vnetjem obeh palcev na nogah). Februarja 1917 so njo in njeno družino zaprli v Aleksandrovo palačo v Carskem selu. Pozneje jih je Aleksander Karenski, član začasne vlade, premestil v sibirski Tobolsk, od koder so jih nato prepeljali v Ekaterinburg, kjer so jih pobili. Družino naj bi ubili v zgodnjih jutranjih urah v kleti hiše Ipatijev, kjer so jih zadrževali. Poboj so izvedli boljševiki pod vodstvom Jakova Jurovskega.

Leta 1991 so našli trupla cesarske družine, trupli Alekseja in Anastazije pa naj bi manjkali. Leta 1998 so ostanke trupel pokopali, med njimi pa so bili tudi ostanki trupla, ki naj bi bilo veliko okoli 175 centimetrov in naj bi pripadalo Anastaziji. Te ostanke so tudi poimenovali po njej, čeprav je bila Anastazija manjša. Leta 2000 je ruska ortodoksna cerkev družino kanonanizirala. Anastazijino morebitno preživetje pokola pa je ena izmed velikih skrivnosti 20. stoletja, po kateri so posneli več filmov, napisano je bilo tudi več zgodb. Najbolj slavna Anastazija je bila Anna Anderson, ki je do svoje smrti leta 1984 trdila, da je nadvojvodinja.

Leta 1928 je umrl mehiški general in državnik, v letih 1920-1924 predsednik Mehike Álvaro Obregón.

Leta 1928 je umrl italijanski državnik Giovanni Giolitti.

Leta 1936 so se falangisti (fašisti, združeni v organizaciji Falanga), nezadovoljni generali in monarhisti odločili za nasilen upor proti zakoniti vladi. Na današnji dan leta 1936 je general Francisco Franco y Behamonde - poveljnik v Španskem Maroku, sprožil vstajo, ki se je razširila po vsej državi in prerasla v državljansko vojno. Uporniki, za katere se je uveljavil izraz nacionalisti, so načrtno stopnjevali strahovlado z umori republikancev in množičnimi pogoji civilnega prebivalstva. Španska državljanska vojna je opustošila velik del dežele in zahtevala dva milijona mrtvih. Končala se je s porazom ljudske fronte.

Leta 1937 se je med Kitajsko in Japonsko vnel spopad na mostu Marca Pola.

Leta 1944 je iz Halifaxa v Kanadi odrinil najobsežnejši konvoj v 2. svetovni vojni.

Leta 1945 se je v Potsdamu začelo vrhunsko srečanje treh velesil - ZDA, Velike Britanije in SZ, kjer so se Truman, Churchil in Atlee, ki je med konferenco postal britanski ministrski predsednik, ter Stalin sprejeli sklep o povojni Nemčiji, o njenih mejah, demilitarizaciji in reparaciji in nadaljevanju vojne proti Japonski. Na konferenci, ki je trajala do 2. avgusta, so sklenili, da ozemlje vzhodno od Odre in Tise pripade Poljski in Sovjetski zvezi. To je bila zadnja zavezniška konferenca.

Leta 1946 so po koncu političnega procesa usmrtili srbskega generala Dragoljuba "Dražo" Mihajlovića, vodjo monarhističnih četniških formacij v 2. svetovni vojni.

Leta 1947 se je v Londonu rodila Camilla Rosemary Shand poročena Mountbatten-Windsor, nekdaj Parker Bowles, vojvodinja Cornwallška in welška princesa, članica angleške kraljeve družine.

Leta 1955 so v kalifornijskem mestu Anaheim odprli Disneyland.

Leta 1962 so na poligonu v Nevadi opravili zadnji atmosferski jedrski poskus z bombo Mali deček.

Leta 1975 sta se pri prvem sodelovanju ameriških in sovjetskih vesoljskih strokovnjakov v orbiti prvič uspešno združili ameriška vesoljska kapsula Apollo 18 in sovjetska Sojuz 19.

Leta 1979 je predsednik Nikaragve Anastasio Somoza Debayle odstopil in pobegnil v Miami.

Leta 1981 je ob zrušenju nadhoda v kansaškem hotelu Hyatt umrlo 114 ljudi.

Leta 1995 je borzni indeks Nasdaq prvič presegel vrednost 1.000.

Leta 1996 je ob strmoglavljenju Boeinga 747 v morje blizu Long Islanda v New Yorku umrlo 230 ljudi.

Leta 1997 je bila po 117 letih razpuščena družba F. W. Woolworth.

Leta 1998 so po 80 letih v sanktpeterburški kapeli svete Katarine pokopali posmrtne ostanke carja Nikolaja II. in njegove družine.

Leta 1998 je na Papui Novi Gvineji cunami uničil 10 vasi in zahteval vsaj 1.500 žrtev.

Leta 1998 so znanstveniki razvozlali genom bakterije, ki prenaša sifilis.

Leta 2000 je umrla Neuma Gonçalves da Silva, brazilska plesalka sambe. Rodila se je leta 1922.

Leta 2005 je umrl sir Edward Richard George Heath, britanski predsednik vlade. Rodil se je leta 1916.