Umrl je zaradi ugriza opice. Foto:
Umrl je zaradi ugriza opice. Foto:
Evariste Galois
Galois se je rodil 25. oktobra 1811.
Borza na Wall Streetu
Leta 1929 se je na newyorški borzi zgodil gospodarski zlom.
Kamikaze napadajo eno od ladij v Tihem oceanu.
Prvi napad kamikaz je bil 25. oktobra 1944.
Palača Združenih narodov
Generalna skupščina je leta 1971 izglasovala izključitev Tajvana. Foto: EPA
Windows XP Home Edition
Leta 2001 je na trg prišel Windows XP.

Rodil se je 1. avgusta 1893 v mestu Tatoi v bližini Aten, bil pa je drugi sin Konstantina I. in njegove žene Sophie Pruske. Leta 1917 je Konstantin, ki je bil naklonjen Nemcem, vztrajal, da ostane Grčija med 1. svetovno vojno nevtralna, medtem ko je premier Elefterios Venizelos vztrajal, da se mora Grčija vključiti.

Ko je Venizelos dovolil francoskim in angleškim vojakom, da vstopijo na grška tla, sta morala kralj in prestolonaslednik oditi iz države, mladi Aleksander pa je postal kralj. V bistvu ni imel novi kralj nikakršne moči in je bil le lutka v rokah premierja. Kraljeva edina naloga je bila obiskovanje vojakov na bojišču.

4. novembra 1919 se je kralj poročil z meščanko Aspasio Manos (1896-1972) in s tem povzročil škandal. Razbesnel je tudi Venizelosa, ki si je želel, da bi se kralj poročil s princeso Mary, hčerko angleškega kralja Georgea V. in njegove žene Mary. Mladoporočenca sta bila za nekaj časa prisiljena pobegniti v Pariz, dokler se kriza ni razrešila in je bila njuna poroka razglašena za zakonito.

Kralj je umrl 25. oktobra 1920 v Atenah zaradi sepse, ki jo je povzročil ugriz opice. Po njegovi smrti so dovolili njegovemu očetu Konstantinu I., da se vrne v Grčijo in prevzame prestol. Aleksandru se je po smrti rodila hčerka Aleksandra (1921-1993), ki se je pozneje poročila z jugoslovanskim kraljem Petrom.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1760 je George III. postal kralj Velike Britanije.

Leta 1811 se je rodil francoski matematik Evariste Galois.

Leta 1813 so Kanadčani in Mohavki v bitki pri Chateauguayu premagali Američane.

Leta 1844 se je rodil nemški filozof Friedrich Nietzsche.

Leta 1887 se je rodil eden prvih slovenskih novinarjev in organizator sindikalnega gibanja Rudolf Golouh.

Leta 1895 se je rodil izraelski premier Levi Eškol.

Leta 1900 si je Velika Britanija priključila Transvaal.

Leta 1929 se je na newyorški borzi zgodil zlom, ki je pomenil začetek velike gospodarske krize.

Leta 1936 sta Nemčija in Italija ustanovili os Rim-Berlin.

Leta 1943 so pri Črnih mlakah na Pohorju ustanovili pohorski partizanski odred, da bi z njim nadaljevali bojno tradicijo legendarnega Pohorskega bataljona.

Leta 1944 so v drugi svetovni vojni prvič napadli kamikaze. Kamikaze so z letali napadli ladjo HMAS Australia v bližini otoka Leyte in jo prisilili, da se je umaknila.

Leta 1945 je Kitajska prevzela upravo nad Tajvanom.

Leta 1971 je Generalna skupščina Združenih narodov glasovala za vključitev Kitajske v organizacijo ZN-a in za izključitev Tajvana.

Leta 1983 so ameriške čete zasedle skupaj z vojaki šestih karibskih držav karibski otok Grenado, z utemeljitvijo, da morajo vzpostaviti pravo in red ter zavarovati ameriške interese.

Leta 1991 je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovenska tla.

Leta 1992 je Latvija sprejela svojo prvo ustavo, potem ko se je odcepila od Sovjetske zveze.

Leta 1993 je Jean Chrétien postal premier Kanade.

Leta 1994 je Susan Smith iz Uniona, Južna Karolina, policiji zatrdila, da ji je neki črnec ugrabil otroka, pozneje se je izkazalo, da je ona sama utopila oba sinova v jezeru John D. Long Lake. Obsojena je bila zaradi umora.

Leta 1997 se je po koncu državljanske vojne, ki je iz Brazzavilla pregnala predsednika Pascala Lissoubo, Denis Sassou-Nguesso oklical za predsednika Republike Kongo.

Leta 1998 so se v Porečah ob Vrbskem jezeru predstavniki držav članic Evropske unije dogovorili o uskladitvi pogledov na reformo Unije.

Leta 2001 je Microsoft na trg poslal Windows XP.

Leta 2003 je ob 17.37 zagorel cedrov gozd v Kaliforniji. Ta požar se je zelo razširil in postal največji požar v zgodovini te zvezne ameriške države.

Leta 2004 je kubanski predsednik Fidel Castro objavil, da bodo od 8. novembra dalje vse transakcije z ameriškim dolarjem v državi prepovedane.