Foto:
Foto:
Neptun je osmi planet našega osončja.
Sigmund Freud velja za ustanovitelja psihoanalize.
Veno Pilon je bil vodilna osebnost slovenskega ekspresionizma.

Leta 1122
se je z wormskim konkordatom končal investiturni spor med nemškim cesarjem Henrikom V. in rimskim papežem Kalistom II.

Leta 1253
je umrl češki kralj Vaclav I., ki si je podredil Avstrijo ter s pomočjo nemških kolonistov in rokodelcev razvil Češko v močno državo z napredno kulturo.

Leta 1846
je nemški astronom Johann Gottfried Galle odkril planet Neptun, ki je osmi planet v našem osončju. Površina modrega planeta je štirikrat večja od Zemljine, ime pa je dobil po rimskem bogu morja. Ima osem znanih lun, od teh pa je največja Triton.

Leta 1854
je umrl koroški narodnjak in književnik Matija Ahacel. Med drugim je izdal prvo slovensko posvetno pesmarico z melodijami.

Leta 1885
je v Münchnu umrl nemški slikar Carl Spitzweg.

Leta 1919
je umrl slovenski igralec Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Napisal je tudi dve enodejanki Ni moj okus in Ponesrečena glavna skušnja ter ljudsko igro Stari Ilija.

Leta 1939
je umrl svetovno znani avstrijski psihiater in nevrolog Sigmund Freud, utemeljitelj sodobne psihoanalize. Njegovo najpomembnejše delo je Razlaga sanj, ki je izšlo leta 1900.

Leta 1942
je italijanska vojska uničila nelegalno partizansko tiskarno Tehnika v Ljubljani.

Leta 1970
je umrl odlični slovenski slikar in grafik Veno Pilon. Bil je vodilna osebnost slovenskega ekspresionizma. Poleg tega se je ukvarjal s fotografijo, napisal pa je tudi avtobiografijo z naslovom Na robu.

Leta 1973
Umrl je čilski pesnik in diplomat Pablo Neruda. Rodil se je leta 1904. Pisal je metaforične verze, polne asociacij, sledil je tudi francoskemu simbolizmu in nadrealizmu. Deloval je v diplomatski službi, postal član komunistične partije, od leta 1949 do 1952 pa je živel kot emigrant v Evropi. Svoje doživljanje španske državljanske vojne je opisal v Velikem pevu, latinskoameriško pokrajino, ljudi in njihovo zgodovino pa v Prvinskih odah. Leta 1971 je prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1991
Armenija je razglasila neodvisnost od Sovjetske zveze.