Foto:
Foto:
Emile Zola.
Giacomo Puccini.
Anton Trstenjak.

Po uspehu s prvim delom Don Kihota je živel do smrti leta 1616 v Madridu kot poklicni pisatelj. Z Don Kihotom je ustvaril prvi novoveški roman, ki je izšel pod naslovom Veleumni plemič don Kihot iz Manče v dveh delih, prvi leta 1605, drugi 1615. Celota je vrsta epizod, nanizanih ob glavnem junaku in njegovem oprodi Sanču Pansi. Velja še omeniti Zgledne novele, roman Galatea.

Leta 1758
se je rodil britanski admiral vikont Horatio Nelson, ki je leta 1805 v pomorski bitki pri Trafalgarju uničil večino francosko-španskega ladjevja. Sam je med bitko padel (21. 10. 1805).

Leta 1864
se je rodil španski profesor, filozof in pisatelja Miguel de Unamuno, ki je s svojimi deli močno vplival na življenje Špancev v zgodnjem 20. stoletju.

Leta 1902
je umrl veliki francoski pisatelj Emile Zola, ki velja za začetnika in najpomembnejšega predstavnika naturalizma. Njegovo pripovedništvo vsebuje tudi številne čustvene in domišljijske prvine ter ostro kritiko meščanske družbe.

Leta 1913
je umrl znani nemški izumitelj Rudolf Diesel. Njegovo najpomembnejše delo je motor na pogon s plinskim oljem, ki je po njem dobil tudi ime. Diesel pa ni imel sreče z izkoriščanjem svojega izuma, saj je leta 1913 ostal brez denarja, boj za patente pa so prevzeli odvetniki.

Leta 1924
je umrl sloviti italijanski operni skladatelj Giacomo Puccini. Njegove najpomembnejše opere so Manon Lescaut, La Boheme, Tosca, Madame Butterfly in Turandot.

Leta 1930
je umrl eden najznamenitejših ruskih slikarjev vseh časov Ilija Jefinovič Repin. V številnih podobah je ustvaril pravcati slavospev ruski zemlji in njenim ljudem; njegovo najbolj znano delo je umetnina Zaporožci pišejo pismo turškemu sultanu.

Leta 1938
so Velika Britanija, Francija in Italija na srečanju v Münchnu odobrile nacistični Nemčiji priključitev Sudetov in razkosanje Češkoslovaške.

Leta 1941
so Nemci v Babi Jari pri Kijevu izvedli strahovit pokol nad Judi. V dveh dne so pobili 33.771 civilistov, med njimi ogromno žensk in otrok.

Leta 1993
je umrl slovenski pesnik, dramatik, pripovednik, prevajalec in kritik Matej Bor, s pravim imenom Vladimir Pavšič. Njegova najbolj znana stvaritev je pesniški ciklus Šel je popotnik skozi atomski vek.

Leta 1996
je umrl akademik doktor Anton Trstenjak, duhovnik, teolog, filozof in psiholog. Rodil se je 8. januarja 1906 v Radmošcih pri Gornji Radgoni. Objavil je več kot 50 knjig, med njimi tudi Psihologijo dela, Psihologijo umetniškega ustvarjanja, Oris sodobne psihologije, Človek in barve, Misli o slovenskem človeku in mnogo poljudnih del s psihološko tematiko. Po klasični gimnaziji je šolanje nadaljeval na Visoki bogoslovni šoli, študij pa nadaljeval na univerzi v Innsbrucku.