Foto:
Foto:
Na današnji dan leta 1852 se je rodil Janko Kersnik.
Salvador Allende je bil na današnji dan leta 1970 izvoljen za predsednika Čila.
S sedmimi medaljami na olimpijadi v Münchnu je postavil rekord.

Leta 1802
je nemškemu filologu Grotefendu uspelo delno razvozlati staroperzijski klinopis.

Leta 1824
se je rodil avstrijski skladatelj Anton Bruckner. Umrl je leta 1848.

Leta 1834
se je rodil slovenski naravoslovec in pisatelj Fran Erjavec. Štejemo ga za začetnika slovenske poljudnoznanstvene proze.

Leta 1852
se je rodil slovenski pisatelj Janko Kersnik, utemeljitelj in najboljši predstavnik slovenskega poetičnega realizma.

Leta 1906
se je rodil ameriški molekularni biolog Max Delbruck. Leta 1969 je prejel Nobelovo nagrado za odkritja v zvezi z mehanizmi razmnoževanja in strukture dednega materiala virusov.

Leta 1907
je umrl veliki norveški skladatelj Edvard Grieg, klavirski virtuoz in zbiralec norveške narodne glasbe. Pisal je pretežno klavirske skladbe, znana pa so tudi njegova simfonična in orkestralna dela.

Leta 1951
je umrl ameriški književnik slovenskega rodu Louis Adamič. Med številnimi deli sta posebej znani Vrnitev v domovino (1934) in Orel in stena 1950).

Leta 1965
je umrl nemški Nobelov nagrajenec, teolog, zdravnik, glasbenik in filozof Albert Schweitzer. Bil je tudi bratranec Jeana Paula Sartra. V Gabonu je imel bolnišnico, financiral pa jo je s koncerti in predavanji po Evropi.

Leta 1970
je bil za predsednika Čila izvoljen Salvador Allende.

Leta 1972
je ameriški plavalec Mark Spitz na poletnih olimpijskih igrah v Münchnu osvojil sedmo kolajno in s tem postavil rekord v osvojenih kolajnah na eni olimpijadi.

1999
se je na referendumu o prihodnjem statusu Vzhodnega Timorja 78,5 odstotka prebivalcev odločilo za neodvisnost od Indonezije. Proindonezijske sile so kmalu zatem izzvale nerede, v katerih je bilo ubitih na stotine ljudi.