Foto:
Foto:
Novinarka in revolucionarka Rosa Luxemburg
Stalin je bil absolutni diktator.

se je rodil flamski kartograf Gerhard Kremer (latinizirano Mercator), utemeljitelj moderne znanstvene kartografije. Umrl je leta 1594.

Leta 1696
se je rodil slikar in grafik Giovanni Battista Tiepolo, poslednji veliki mojster beneške umetnosti. Slikal je po naročilu italijanskih premožnih družin, pa tudi za cerkvene dostojanstvenike in špansko, nemško, rusko in švedsko kraljevo družino.

Leta 1845
se je rodil nemški fizik Wilhelm Conrad Röntgen. Leta 1895 je odkril rentgentsko sevanje. Po njem se imenuje enota za obsevno dozo - rentgen. Prejel je prvo podeljeno Nobelovo nagrado za fiziko.

Leta 1870
se je rodila nemška revolucionarka in novinarka Rosa Luxemburg. Bila je velika zagovornica marksizma. Verjela je, da bo le socializem prinesel resnično svobodo in družbeno pravičnost. Umrla je leta 1919.

Leta 1879
se je rodil britanski politik in ekonomist William Beveridge, ki je deloval predvsem na področju zaposlenosti in socialnega zavarovanja. Umrl je leta 1963.

Leta 1909
se je v Zagrebu začel proces proti skupini 50 Srbov, ki so bili obtoženi poskusa strmoglavljenja monarhije.

Leta 1922
se je v Bologni rodil italijanski levičarski pisatelj, scenarist in filmski režiser Pier Paolo Pasolini. Njegovi najbolj znani filmi so Berač, Dekameron, Evangelij po Mateju.

Leta 1953
je umrl Josif Visarionovič Džugašvili Stalin, sovjetski politik. Bil je absolutni diktator, ki je v letih 1936 do 1938 v insceniranih procesih odstranil staro oblast Komunistične partije, uničil je kulake, izvedel je kolektivizacijo poljedelstva, v petletkah pa pospeševal industrializacijo. Z najtršimi metodami je uvedel državni socializem. Po njegovi smrti so iz zaporov izpustili politične zapornike, ukinili družinske zapore, razpustili delovna taborišča v Sibiriji in omejili deportacije.

Leta 1953
je umrl ruski skladatelj Sergej Sergejevič Prokofjev. Njegove najbolj znane opere so Zaljubljen v tri oranže, Vojna in mir in Ognjeni angel.