V pogovoru za jutranji program BBC-ja se je Johnson dotaknil nekaterih lahkotnih, pa tudi resnejših tem. Foto: Reuters
V pogovoru za jutranji program BBC-ja se je Johnson dotaknil nekaterih lahkotnih, pa tudi resnejših tem. Foto: Reuters

Johnson se je v obsežnem intervjuju za jutranji BBC-jev program dotaknil številnih tem, med drugim tudi prehoda v novo leto. Priznal je, da si je za leto 2020 zadal cilj: shujšati. A tega se ne namerava lotiti tako, kot številni drugi Britanci, ki se odločijo za t. i. veganuar oz. veganski januar, kar pomeni, da (vsaj) januarja ne jedo mesa, mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov.

"Razmišljal sem o tem, a sem ugotovil, da je potrebnega toliko truda. Klanjam se veganom, ki jim to uspe, ki se jim uspe izogniti vsem neveganskim izdelkom," je dejal, nato pa razkril še "pravi" razlog, zakaj mu veganstvo ni blizu. "Če si vegan, ne smeš jesti sira. In to je zločin proti ... ljubiteljem sira," je temo še sklenil Johnson.

Bo ob brexitu zadonel Big Ben?

V intervjuju se je sicer dotaknil tudi predloga podpornikov brexita, da bi 31. januarja ob 23. uri, tik preden bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo, zazvonil sloviti zvon, Big Ben. 13,7-tonski zvon je namreč že od leta 2017 večinoma tiho, saj na Elizabetinem stolpu, v katerem visi, potekajo obnovitvena dela. Zadnja leta tako bije le ob prehodu iz starega v novo leto.

Če bi želeli, da zazvoni tudi 31. januarja, bi to davkoplačevalce stalo pol milijona funtov, je pojasnil Johnson: "Saj veste, da na Big Benu poteka obnova. Očitno so mu odstranili kembelj, in če želimo, da bo zvonil, moramo obnoviti kembelj in za to moramo najti 500.000 funtov." Dodal, da je mogoče tudi, da bi denar, potreben za to, zbrali s kampanjo množičnega financiranja, a podrobnosti za zdaj še niso dodelali.