Konvencije so se razveselile vse generacije. Foto: Sandi Fišer
Konvencije so se razveselile vse generacije. Foto: Sandi Fišer
Obiskovalci so se oblekli v najrazličnejše kostume. Foto: Sandi Fišer

Na dogodku so se predstavili založniki fantazijske in znanstvenofantastične literature, ponudniki namiznih in računalniških iger ter različni klubi za igranje fantazijskih iger. Glavnina dogajanja je bila posvečena ljubiteljem teh žanrov in članom številnih z njima povezanih subkultur.

Tako so se predstavili članov klubov LARP, ki v resničnem življenju igrajo fantazijske zgodbe odeti v oblačila resničnega ali namišljenega obdobja, ki si ga izberejo za časovni okvir svoje zgodbe.

Kot je pojasnil član društva LARP Slovenija Samo, se njihove dejavnosti dogajajo v srednjeveško fantazijskem svetu, imenovanem Belesija, ki ima svoja vnaprej določena pravila in kjer živijo tako ljudje kot tudi škrati, vilinci, orki in druga magična bitja. Belesija je ena izmed dveh večjih skupin v Sloveniji – druga se osredotoča na svet vampirjev. V Sloveniji se na LARP-ih zbere nekaj deset igralcev, v tujini jih je lahko na največjih dogodkih tudi nekaj tisoč.

Cilj pa ni tekmovanje ali kakršna koli komercialna korist, temveč popolna potopitev v izbrano osebo in svet, ki ima svoja pravila in zato na neki način predstavlja tudi alternativo sodobnemu svetu.

Na podoben način svojo dejavnost vidijo ljubitelji cosplaya, ki je soroden LARP-u. Pri cosplayu udeleženci poustvarjajo like iz animiranih, znanstvenofantastičnih in fantazijskih filmov, knjig in iger, vendar je pri njih izrecen poudarek na videzu.

Konvencije so se udeležile vse generacije, številni so bili odeti tudi v kostume likov iz iger, filmov in literature. Precej je bilo ljubiteljev Vojne zvezd, Harryja Potterja in Gospodarja prstanov.

Več utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.