Naši sosedje so v tem času osamitve, ko se je treba izogibati tesnim stikom, našli način, kako se povezati. S pesmijo. V nekaj italijanskih mestih so se sosedje odpravili na svoje balkone in skupaj zapeli pesmi, nekateri pa so v roke prijeli tudi glasbene instrumente.

Rim, Siena, Neapelj, Bari ... Videi sosesk, ki skupaj v en glas pojejo različne italijanske pesmi, so naleteli na tako dober odziv, da se je ne Facebooku pojavil poziv za pevski flashmob. "Odprimo okna, pojdimo na balkon, zapojmo skupaj, čeprav smo oddaljeni, poživimo mesta," so pozvali k petju na družbenem omrežju. "Za tistih nekaj minut bo naša država postala ogromen brezplačen koncert," je še pisalo v eni od pobud.

Za tridnevni pevski maraton, ki se bo začel danes ob 18. uri, so pobudniki -rimska skupina Fanfaroma - pripravili tudi repertoar, da bodo vsi na Apeninskem polotoku vedeli, kaj morajo peti. Za uvod je na sporedu italijanska himna, v soboto bodo peli Azzurro, v nedeljo pa še eno italijansko zimzeleno pesem Ma Il cielo è sempre più blu.

Koncert od doma
Pred tem je italijanska rokovska legenda Gianna Nannini ljudem polepšala te težke dni s koncertom od doma. "Grozljiva plat tega virusa je osamljenost," je zapisala na Instagramu kmalu po tem, ko je italijanska vlada odredila omejitev potovanj in javnih zbiranj. "Sem v Milanu in želim zaigrati nekaj akustičnih rokovskih pesmi na spletu, da se bomo lahko vsi počutili nekoliko bližje drug drugemu in še vedno varni. Potrudili se bomo, da bomo skupaj premagali ta grozni trenutek."