Foto: AP
Foto: AP

Tožba, ki jo je vložil Jay-Z-jev odvetnik Alex Spiro, navaja, da so "te smrti neposredna posledica skrajnega prezira Misisipija do ljudi, ki jih je država zaprla, in njihovih ustavnih pravic".

Spiro je v imenu Jay-Z-ja in izvajalca hiphopa Yoja Gottija pisal guvernerju Misisipija Philu Bryantu in komisarki za zapore Pelicii Hall, da so "pripravljeni izkoristiti vse možnosti, da bi pomagali ljudem, zaprtim v misisipijskih zaporih, in njihovim svojcem".

Pismo še navaja, da so bile smrti posledica dolgoletnega kroničnega pomanjkanja osebja in malomarnosti v teh zaporih.

"Misisipi trpa v zapore vse več ljudi, hkrati pa je država dramatično zmanjšala financiranje teh zaporov. Tako razmere v zaporih ne izpolnjujejo niti najosnovnejših človekovih pravic," navaja pismo.

ZDA – rekorder po zapornikih

Tožba, vložena proti direktorju misisipijske uprave zaporov in pazniku državne kaznilnice v Parchmanu, terja odškodnino za zapornike in nalog, s katerim bi prisilili urad, da reši pereče težave predvsem z okrepitvijo števila zaposlenih.

ZDA se trenutno ponašajo z nelaskavim rekordom države z najvišjim deležem zaprtih prebivalcev. Ta hip sedi za zapahi 2,2 milijona Američanov in po navedbah California Prison Focusa "nobena družba v zgodovini človeštva ni zaprla toliko svojih državljanov".