Raca lahko poje več kot 200 kobilic na dan. Foto: Reuters
Raca lahko poje več kot 200 kobilic na dan. Foto: Reuters

Mediji poročajo, da je Kitajska oblikovala "vojsko rac" in jo poslala v provinco Šindžjang na skrajnem zahodu države. Tam država namreč meji na Indijo in Pakistan, kjer so že na začetku februarja zaradi navala škodljivih kobilic razglasili izredne razmere.

Nekaj dni bodo Kitajci preučevali in opazovali, ali bo racam uspelo ustaviti kobilice pri prodiranju v notranjost države, in če bodo izsledki pozitivni, bodo race poslali tudi v pakistanski provinci Sind in Pundžab, pa tudi v Balučistan. Na teh območjih so bili pred dnevi tudi kitajski strokovnjaki, ki so se pogovarjali s tamkajšnjimi kmeti o najučinkovitejših ukrepih za boj proti invaziji.

Kobilice so v nekaterih državah povzročile ogromno škode. Foto: Reuters
Kobilice so v nekaterih državah povzročile ogromno škode. Foto: Reuters

Strinjali so se, da so race mnogo učinkovitejše pri zatiranju kobilic kot pesticidi in da so kmetom v preteklosti že pomagale, poleg tega je ta možnost "gospodarsko in okoljsko prijaznejša".

Vsaka raca "čisti" na štirih kvadratnih metrih

Kitajci trdijo, da lahko vsaka raca dnevno poje več kot 200 kobilic, v primerjavi s kokošmi, ki jih zmorejo pohrustati "le" 70. Vsaka raca lahko "nadzoruje" štiri kvadratne metre veliko območje in ga "očisti" vseh škodljivcev.

Roji požrešnih kobilic so se v sredini januarja razširili po državah vzhodne Afrike, o invaziji teh živali pa poročajo tudi v Pakistanu. Tamkajšnji premier Imran Kan je dejal, da gre za "najhujši napad kobilic v zadnjih desetletjih". Pakistanci se bojijo, da bo zaradi kobilic, ki jedo pridelke na poljih, prišlo do pomanjkanja hrane. "Dvomim, da nam bo letos uspelo doseči cilj pridelati 27 milijonov ton pšenice," je povedal eden izmed pakistanskih kmetov.

Kobilice so v Pakistan prišle junija iz Irana in se razširile po večjem delu države. Njihovo razmnoževanje so olajšale ugodne vremenske razmere in pozen odziv oblasti.