Avtobus je v torek že ponudila na dražbi dražbena hiša Omega Auctions, a po podatkih na strani Omega Auctions zanj še niso našli kupca. Izklicna cena za avtobus se giblje med 15.000 in 25.000 britanskimi funti.

Linda in Paul McCartney sta z družino veliko uporabljala avtobus. Foto: AP
Linda in Paul McCartney sta z družino veliko uporabljala avtobus. Foto: AP

Predelani dvonadstropni avtobus je bil v zgornjem nadstropju opremljen z vzmetnicami in vrečami za sedenje, poleg članov zasedbe pa je prevažal tudi njihove družinske člane, piše britanski BBC.

Avtobus se je v 50. in 60. letih preteklega stoletja uporabljal za lokalni prevoz med Essexom in Norfolkom, nato pa ga je za potrebe turneje Wings v letu 1972 kupil McCartney. "Pobarvali smo ga psihedelično, kot bi bil čarobni avtobus," se je spominjal glasbenik.

Na turneji so člane zasedbe spremljale tudi njihove družine, zato so zgornje nadstropje preuredili v odprt prostor, opremljen z ležišči in sedišči. "Če na zadevo pogledamo zelo konvencionalno, je bilo precej noro, da smo v vrhnje nadstropje postavili tudi otroško ogrado, kjer so se otroci igrali, medtem ko smo se vozili po Evropi," je dodal glasbenik.

Po turneji je bil avtobus nekaj časa parkiran pred rockbarom na španskih Tenerifih, nato pa ga je lastnik lokala prestavil na svoj vrt. Njegov zdajšnji lastnik Justin James je avtobus odkril na omenjenem vrtu pred desetimi leti. Nemudoma se je odločil, da bo postal njegov. "V resnici nisem vedel, kaj naj z njim počnem, pomislil sem samo, da ne sme razpadati v tenerifski puščavi," je povedal. James je nato porabil kar osem let, da je avtobus s Tenerifov pripeljal v Oxfordshire.

Sprva ga je želel uporabljati za glasbene izlete, prilagojene otrokom, a je njegov načrt propadel. Zdaj se seli v Avstralijo in zato želi avtobus prodati.