Za turško reprezentanco je zbral 112 nastopov, zadel je 51-krat. Foto: EPA
Za turško reprezentanco je zbral 112 nastopov, zadel je 51-krat. Foto: EPA

48-letna ikona turškega nogometa, branil je barve Interja, Torina, Parme in Galatasaraya, se je vpisal v zgodovino svetovnih prvenstev kot nogometaš, ki je dosegel najhitrejši zadetek v zgodovini SP-jev. Leta 2002 je po le 11 sekundah zadel na tekmi za tretje mesto med Turčijo in Južno Korejo. Tekmo je dobila prav Turčija, in sicer z rezultatom 2:3.

Ko je končal nogometno kariero, je začel politično kariero, kar mu je popolnoma spremenilo življenje. Bil je izvoljen v turški parlament. Leta 2011 pa se je sprl s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Sukurja so skupaj s še nekaterimi obtožili sodelovanja pri neuspešnem državnem udaru, kar ga je prisililo v izgnanstvo.

Za časopis Welt am Sonntag je razkril svojo plat zgodbe, ki ga je prisilila, da je leta 2012 zapustil domovino. Za to je po njegovih besedah kriva turška vlada s predsednikom Erdoganom na čelu.

"Ničesar več nimam. Erdogan je pobral vse: pravico do svobode, pravico do svobode govora in pravico do dela," je najprej povedal Sukur in nato nadaljeval: "Kakšna je bila moja vloga pri tem udaru? Tega mi še danes ne zna nihče pojasniti. V svoji državi sem počel le zakonite stvari. Ali lahko navedejo, katero kaznivo dejanje sem storil? Ne, rečejo mi le, da sem izdajalec in terorist. Sem sovražnik turške vlade, ne pa države in naroda. Obožujem svojo domovino."

Ko se je preselil v ZDA, je najprej vodil lokal v Kaliforniji, a ga je moral zapreti, saj so vanj začeli zahajati čudni ljudje, kot je povedal: "Zdaj vozim za Uber in prodajam knjige."