Letošnji 13. Panč je zaradi covida-19 in vseh temu pripadajočih nevšečnosti narisal velik nasmeh na obraz vsem komikom, ki sta jih organizatorja poklicala dobesedno čez noč. Vsi so bili željni nastopanja, hkrati pa so tudi priznali, da imajo nekoliko več treme kot prejšnja leta, saj je bilo letos zelo malo nastopov.

Program v dveh dneh, vstopnice prodane v 14 dneh

"Vse poletje smo čakali, kaj zdaj, bo, ne bo. Vmes je bilo rečeno, da bodo dogodki samo za 50 ljudi, potem je prišla informacija, da bo vse po starem, nikoli nismo zares vedeli, kaj bo. Pred dobrimi 14 dnevi smo dobili odločbo Inštituta za javno zdravje, da Panč lahko izvedemo. Tako smo dejansko v enem dnevu poklicali vse komike, ki naj bi nastopali. Vsi so bili zelo veseli povabil. Čez dva dni je bil program že na spletu, tako da je vse potekalo ekspresno," je povedal Tin Vodopivec, ki ob Andreju Težaku – Teškyju organizira Panč že vse od njegovih začetkov.

Andrej Težak – Tešky je ob Tinu Vodopivcu že vsa leta organizator in povezovalec Panča. Letos pravi, da je imel v istem terminu tri stvari: koncert Siddharte v Mariboru na festivalu Lent, Overjam Reggae festival, ki bo sicer potekal po spletu, in seveda Panč. Foto: Matej Pušnik
Andrej Težak – Tešky je ob Tinu Vodopivcu že vsa leta organizator in povezovalec Panča. Letos pravi, da je imel v istem terminu tri stvari: koncert Siddharte v Mariboru na festivalu Lent, Overjam Reggae festival, ki bo sicer potekal po spletu, in seveda Panč. Foto: Matej Pušnik

Tešky je k temu dodal: "Termin na gradu je bil potrjen že prej, saj vse leto vemo, kdaj je Panč. Smo ga pa podaljšali, če bi bil morebiti kak dan deževen, saj ne bi šli radi v dvorano, kot smo to prakticirali v prejšnjih letih. To pa zato, ker bi bil to prevelik finančni zalogaj in ne bi pokrili stroškov festivala. Panč je letos malce krajši, predvsem zato, ker ne moremo pripeljati komikov iz nekdanje Jugoslavije. Nekako smo predvideli, da bodo težave, tako da smo se osredotočili bolj na domače komike. Vstopnice so se prodajale le 14 dni in glede na to, da smo dobili dovoljenje za maksimalno 350 ljudi, smo večere hitro razprodali. Črni petek je celo tako navdušil, da smo se odločili še za črni ponedeljek."
Tin je opozoril še na "zero waste" (brez odpadkov) in reciklirano, bolj ekološko noto letošnjega festivala: "Vse je bolj okrnjeno, razumemo tudi pokrovitelje, da niso mogli biti tako radodarni kot prejšnja leta. Malce smo bili skopi tudi s honorarji in okrepčili za komike in prostovoljce. Ne dobijo ničesar drugega kot sendvič (smeh). Fotograf je kar eden izmed komikov. Vse, kar je bil bonus, smo bili prisiljeni okrniti ali črtati. Tudi oglasno gradivo in mnogo drugih stvari smo reciklirali iz prejšnjih let. Tako smo letos res zelo "zero waste" festival."

Črni petek, ko kraljuje črni humor
Panč, ki traja od 20. avgusta, sklepni večer pa bo v ponedeljek, smo obiskali v petek, ki je tematsko sovpadal s črnim humorjem. Nastopili so: Andrej Podbevšek, Jan Kreuzer, Marko Žerjal, Gašper Bergant in Žan Papič. Povezoval ga je Andrej Težak – Tešky, ki prav tako ni skoparil s pikrostjo.

Vsi nastopajoči na črnem petku. Foto: Matej Pušnik
Vsi nastopajoči na črnem petku. Foto: Matej Pušnik

Andrej Podbevšek, znan po svojih zavihanih brkih, je letos na Panču nastopil prvič. Tako kot vsi drugi je priznal, da ima nekaj treme. Ob njegovem nastopu smo med drugim izvedeli, da so se med koronačasom nekateri pari razšli, nekateri spočeli otroka, nekateri pa kar oboje.
Marko Žerjal, ki smo ga citirali že v naslovu, je bil nastopa več kot vesel: "Ni me bilo treba nič prepričevati. Mislim, da smo kaj hitro vsi rekli ja. Ne predstavljam si, da je kdo od komikov zdaj super zaseden." V njegovem nastopu smo se do solz nasmejali opisu fantovščine, kjer se je striptizeta začela na ves glas jokati. Neskončno pa je presenetil z literarnim delom, kjer nam je na svoj "elegantno črni" interpretacijski način prebral pravljico za otroke z naslovom Mavrična ribica.

Gašper Bergant je nastop popestril z zvočnim posnetkom "svojega očeta", ki je klical v eno izmed oddaj na Valu 202, ker je želel potrditev, ali je pravilno ravnal s svojim psičkom. Še vedno mu ni jasno, zakaj bi pospravljali stanovanje pred odhodom na morje, ugotovil je pa tudi, da so Ljubljančani kot labodi – lepi so, naduti, pridejo se pokazat, nato pa odplavajo stran. Pravi, da pogreša Zlatka Zakladka, eno izmed njegovih najljubših oddaj na TV Slovenija, sicer pa meni, da bi bila danes ta oddaja polna perečih vprašanj in bi potrebovala goro dovoljenj za izvedbo.

Žan Papič je s primorskim naglasom zmedenega tipa, ki zna govoriti celo
Žan Papič je s primorskim naglasom zmedenega tipa, ki zna govoriti celo "rusko", občinstvo več kot nasmejal. Foto: Matej Pušnik

Izjemno je presenetil Primorec Žan Papič, ki je na odru odigral lika, ki je "nekaj skadil" in je malce shizofren. Njegov izjemno hiperaktiven nastop je pri občinstvu izzval največ smeha in aplavzov. Neverjetno nesočutje je izrazil do praznovanja rojstnih dni, pripovedoval pa je tudi o tem, kaj sploh lahko človek počne v Brdih oz. natančneje – v Sežani. Da ne govorimo o tem, kako dolgo razlago smo slišali za ukinitev vojske, in o nesmislu, ki se ga je ta lotila s preletom letal ob koncu karantene. Njegova legendarna izjava pa je bila: "Bojim se smrti, ker če ne bi umrl od strahu." Po opravljenem nastopu je samo za MMC povedal: "Razmišljal sem, kako narediti nastop res poseben, drugačen. Za to sem porabil več kot pet ur, da sem postavil celoten koncept pravilno oz. tako, da nekako teče. Sicer pa: ugotoviti moraš, v čem si najbolj drugačen od drugih, ker ti sam sebi nisi drugačen. Si pač ti in vedno sam s seboj. In potem poskušaš to predstaviti drugim, da si še bolj ti. Tako sem dobil idejo, da bi igral nekoliko zmedenega shizofrenega tipa, ki razmišlja o stvareh, ki se pač dogajajo okrog njega." Na vprašanje, kako je preživel karanteno, je z nasmehom odgovoril: "Ugotovil sem, da mi je zelo lepo biti sam, tako je bila zame karantena v bistvu pomirjujoča. Sprva sem mislil, da bom bolj živčen, ampak ne, bilo mi je super."

Jan Kreuzer je bil povabila, tako kot vsi drugi, zelo vesel. Sicer ga je pa Tešky najavil s temi besedami:
Jan Kreuzer je bil povabila, tako kot vsi drugi, zelo vesel. Sicer ga je pa Tešky najavil s temi besedami: "Želi biti velik dva metra, zato je shujšal!" Foto: Tanja Mojzer

Jan Kreuzer nam je pred nastopom zaupal, da mu je covid-19 podrl precej načrtov, saj je moral veliko nastopov svoje samostojne predstave Pušenje v dolini Šentflorjanski odpovedati, prav tako je imel v načrtu za september že novo predstavo, a se tudi to ne bo realiziralo. V nastopu si je dal duška na temo dvojnih meril, ko govorimo o živalih: lahko ubiješ 10.000 komarjev, a nobenega medveda. Najbolj pa smo se nasmejali podrobnemu opisu, kako mu je Azijka 10-krat skuhala kislo-pekoče kosilo s tremi hodi in še postregla z dodatkom, a brez slivovega vina.

Zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, letos na Panču veljajo poostrena varnostna pravila. Prvič so sedeži oštevilčeni, tako kot smo jih vajeni v gledališču in kinu. Vsakega obiskovalca do sedeža odpelje prostovoljec, ki poskrbi, da si obiskovalci tudi razkužijo roke. Omejitev sedežev v enem večeru je 350. Foto: Matej Pušnik
Zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, letos na Panču veljajo poostrena varnostna pravila. Prvič so sedeži oštevilčeni, tako kot smo jih vajeni v gledališču in kinu. Vsakega obiskovalca do sedeža odpelje prostovoljec, ki poskrbi, da si obiskovalci tudi razkužijo roke. Omejitev sedežev v enem večeru je 350. Foto: Matej Pušnik

Sledi: Prismojena sobota, international night in "črni ponedeljek"
V soboto
nastopajo: Uroš Kuzman, Matevž Baloh, Klemen Bučan, Martina Ipša in Sašo Stare. Večer povezuje Tin Vodopivec. V nedeljo je international night, ki ga bo povezoval Dave Thompson, najbolj znan kot Telebajsek Tinky Winky in soigralec Hugha Laureyja v filmu Maybe Baby. Nastopili bodo: Eric Gruber (ZDA), Kitty Nagy (Madžarska), Standout (Sudan), Mina Ebrahimi (Iran). Vsi bodo sicer prišli iz okolice Budimpešte, tako da organizatorji upajo, da bo logistika potekala nemoteno in brez težav. V ponedeljek bo zaradi velikega zanimanja za petkov program ta ponovljen, saj je, kot kaže, največji bum prav črni humor.