Kurentovi pajdaši pokači

Ptujsko polje je v teh dneh v znamenju kurentov oz. korantov, ki naj bi iz dežele pregnali zimo in zlo. A pri tem opravilu niso sami. Ob njih se pojavljajo še drugi pustni liki, med njimi gotovo najbolj prepoznavni pokači, ki s svojim pokanjem zagotavljajo dobro in obilno letino. Obiskali smo jih v Tržcu pri Ptuju, kjer še opravljajo svoje poslanstvo tako, kot so to počeli njihovi predniki.

Vesela druščina pokačev te dni hodi od hiše do hiše in želi izobilja, ki ga prinaša tudi pokanje bičev. "Veseli fašenk. Te dali pokati, te dali pokati? Za dobro letino?" se glasi vprašanje prešernih obiskovalcev. "Za dobro letino? Te pa naj pokajo," se glasi odgovor domačih, čeprav je čas, ko so bile hiše življenjsko odvisne od dobre letine, minil. In so usekali! Glasno, da bo leto zagotovo dobro!

Pokači spremljajo kurente in jim pomagajo odganjati zimo. Foto: BoBo
Pokači spremljajo kurente in jim pomagajo odganjati zimo. Foto: BoBo

Pokanje za dobro letino

"Včasih so spremljali pokači volovsko, kravjo in pa konjsko vprego, ti so predstavljali furmane, ki so s temi vpregami prevažali pravzaprav dobrine, od lesa, vina …" pa pove Andraž Gašpar iz etnografskega društva Tržec. "Tega danes ni več, pokanje pa je ostalo. Tudi biči so takšni kot nekoč."

Ti so izdelani iz naravnih materialov in s tradicionalnim postopkom, pojasni Ivan Božičko. "Prek kobilice je privezana močna vrv, spletena pri vrvarju. Pri meni je dolga tri metre in pol, na koncu tega pa je potem ta bič."

V Drežnici avtohtone maske Pustovi

Prav zaradi tega bič vedno na koncu poči, ko vrh prebije zvočni zid. Da ga lahko fantje in možje pošteno zavihtijo, je seveda potrebna moč in spretnost, te se v Tržcu učijo od mladih nog. Včasih pa lahko pomotoma prileti tudi po ušesih.

"Pa čez nekaj časa te več ne boli. Drugače pa imaš rdeče," prizna eden od mlajših pokačev, ki pa poudari, da se tudi on udari samo še občasno.

Ker pa so bili dobri pokači od nekdaj priljubljeni tudi pri vaških dekletih, boli vendarle nekoliko manj. Može je gospodar še nagradil s kupico domačega in pokači so odšli. Pa prihodnje leto spet!

Na pustnih povorkah se združujejo tradicionalne in sodobnejše maske. Foto: BoBo
Na pustnih povorkah se združujejo tradicionalne in sodobnejše maske. Foto: BoBo

Začetek pustnih rajanj

Poleg pusta na Ptuju so se zabave za praznik mask, norčij, krofov in satire začele tudi drugod po Sloveniji. Prvi dogodki se vrstijo v tradicionalni notranjski prestolnici pusta Cerknici, fotografi pa so v objektiv ujeli tudi pustno povorko v Kranju.