Ko iz darila pokuka Commander – Jill Biden je v okrasitev vključila tudi podobe družinskega psa in mačke. Foto: Reuters
Ko iz darila pokuka Commander – Jill Biden je v okrasitev vključila tudi podobe družinskega psa in mačke. Foto: Reuters

"Mi, ljudstvo Združenih držav" so prve besede preambule ameriške ustave – in prav te si je za svoje vodilo izbrala ameriška prva dama Jill Biden pri božični okrasitvi hiše. Kot so ob medijski predstavitvi okrasitve pojasnili v Beli hiši, se je namreč želela osredotočiti na vrednote, ki Američane povezujejo. "Ko se naša država zbere za praznike, so lahko tradicije različne, a naše skupne ameriške vrednote – vera v priložnosti, optimizem in enotnost – ostajajo enake leto za letom," sta ameriški predsednik Joe Biden in njegova žena zapisala v predstavitvi okrasitve.

Tematiko je Jill Biden izbrala že pred meseci, jo s pomočjo svetovalcev dodelala do podrobnosti, pretekli zahvalni konec tedna pa ji je na pomoč priskočilo približno 150 prostovoljcev, ki so nato njene zamisli udejanjili in okrasili vse za javnost dostopne prostore Bele hiše. Posamezne sobane tako nosijo vsaka svoj podton omenjene tematike – okrasitev t. i. vzhodnega salona se vrti okoli narave in rekreacije ter vključuje ključne elemente štirih ameriških nacionalnih parkov.

Uradno božično drevo Bele hiše krasijo ročno izdelane podobe uradnih ptic vseh zveznih držav. Foto: Reuters
Uradno božično drevo Bele hiše krasijo ročno izdelane podobe uradnih ptic vseh zveznih držav. Foto: Reuters

Modri salon krasi uradno božično drevo Bele hiše, na katerem so ročno izdelani okraski, ki predstavljajo uradne ptice vseh zveznih držav, rdeči salon pa je v znamenju tematike "vera in svetloba" okrašen s stolpom sveč, rdečimi poslikavami na oknih in – kot veleva tradicija – brusnicami.

Eno izmed dreves je okrašeno z družinskimi recepti Bidnovih, oseben pečat pa je Jill Biden pustila tudi v veliki jedilnici, kjer je nad kamin obesila nogavice z imeni vseh članov družine, vsaki pa je dodala še z nageljnovimi žbicami okrašeno pomarančo, kot je to počela njena babica. Zanimivo je sicer, da je Jill Biden med okraske vključila tudi podobe prvega psa ZDA Commanderja in prve mačke Willow. Kot je običaj, je eno izmed dreves okrašeno z imeni vojakov, ki so padli v zadnjem letu.

Skupno je po Beli hiši razporejenih 77 dreves in številne girlande, venčki ter drugi okraski, ki jih skupno krasi še več kot 83.000 lučk. Prav poseben okrasek pa predstavlja medena hišica v podobi Bele hiše, ki je izdelana iz več kot 50 plošč običajnega piškotnega in medenega testa, 45 kilogramov bele slaščičarske paste, 15 kilogramov čokolade in 20 kilogramov sladkornega preliva.

Ne ravno običajna medena hišica. Foto: Reuters
Ne ravno običajna medena hišica. Foto: Reuters