Bridž je olimpijski šport in v številnih evropskih državah del izobraževalnega procesa, poudarjajo na FMF-ju. Foto: Shutterstock
Bridž je olimpijski šport in v številnih evropskih državah del izobraževalnega procesa, poudarjajo na FMF-ju. Foto: Shutterstock

Bridž je olimpijski šport in v številnih evropskih državah del izobraževalnega procesa, poudarjajo na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko. Kot pravijo, bridž spodbuja analitično in strateško razmišljanje, študentje pa se bodo spontano učili tudi razumevanja, spoštovanja in timskega dela. Skozi učenje bodo tako hitro spoznali, da je predstava, da bridž igrajo le stare angleške gospe ob popoldanskem čaju, zmotna.

Na voljo bo 32 mest, obštudijska dejavnost pa bo študentom prinesla tri kreditne točke. Igra, za katero so potrebni štirje igralci in paket klasičnih kart, velja za "najboljšo miselno igro, ki jo je izumil človek", ob tem navajajo na fakulteti in dodajajo, da je bridž preprosta in zabavna igra, če se je posameznik loti resno, pa se spremeni v "zahtevno dogodivščino, v kateri zmagujejo znanje, koncentracija, usklajenost s partnerjem, pa tudi kreativnost".

Igre zaradi kompleksnosti ne moremo nikoli spoznati do konca, a v osnovi sestoji iz dveh delov. Prvi del je licitacija, proces, v katerem se partnerja z licitacijskimi kartončki obveščata, kakšne karte imata. Skupaj določita, kaj bo adut in koliko vzetkov lahko naredita. Drugi del je izvajanje, v katerem izvajalec poskuša doseči vsaj toliko vzetkov, kot sta jih s partnerjem napovedala.

Možnih je 35 različnih iger, ki se razlikujejo v tem, ali so adutne ali brezadutne, in v sami ravni igre.

Bridž med drugim spodbuja sodelovanje med partnerjema, učenje, izboljšuje koncentracijo in spomin ter zato ostaja večen intelektualni izziv. Kot še zagotavljajo na ljubljanski fakulteti, lahko tečajniki računajo na to, da bodo bridž igrali še naslednjih 50 let, a se ga ne bodo naučili do konca, niti se ga ne bodo naveličali.

V zimskem semestru se bodo tako najprej naučili osnov, ki jim bodo omogočile, da se bodo lahko udeležili klubskih turnirjev, ki jih prireja 11 klubov po vsej Sloveniji, in pozneje tudi državnih prvenstev. Letos tako Bridž zveza Slovenije na svetovno odprto mladinsko prvenstvo v Italiji pošilja svoje moštvo, njegovi začetki pa segajo na tečaj, ki je potekal na Univerzi v Ljubljani.