Mini in Miki v najbolj pogosti opravi. Foto: EPA
Mini in Miki v najbolj pogosti opravi. Foto: EPA

Avtorica nove preobleke stripovske junakinje je britanska oblikovalka Stella McCartney. Miško Mini bodo v novi obleki uradno predstavili 1. marca – ob mednarodnem dnevu žensk in 30. obletnici zabaviščnega parka Disneyland v Parizu, poroča BBC.

Preobrazba je sicer zgolj začasna, saj bodo z njo zaznamovali mesec zgodovine žensk v marcu. Preobleka Mini iz obleke v smoking naj bi po besedah Stelle MacCartney predstavljala tudi "simbol napredka in opolnomočenja nove generacije", navaja CNN.

Njena preobrazba je kljub začasni naravi naletela na kritike. Komentatorka na konservativni televiziji Candace Owens je dejala, da so Mini naredili bolj "moško", s čimer "želijo uničiti družbeno strukturo".

Ljubitelji Disneyjevih stripov so na družbenih omrežjih sicer hitro poudarili, da je Mini tudi v preteklosti že nosila hlače. Leta 2019 je Disney Cruise Line namreč predstavil "kapitanko Minnie" v rdeče-beli pomorski uniformi s hlačami.

Miško Mini s polnim imenom Minerva je Walt Disney oživel že pred skoraj sto leti in jo v stripu predstavil kot ljubezensko simpatijo miška Mikija.

Sorodna novica Peter Dinklage ostro o Disneyjevi "nazadnjaški" priredbi Sneguljčice in sedmih palčkov

Disney po kritikah bolj pozoren na zastopanost

The Walt Disney Studios so sicer v zadnjih letih zaradi kritik rasizma in seksizma postali bolj pozorni na zastopanost in povečali raznolikost med igralci, filme postavili na nove lokacije in vključili like z različnimi ozadji. V novi Disneyjevi priredbi Sneguljčice bo glavno vlogo upodobila Latinskoameričanka Rachel Zegler.