Aktualno mis je lani pot vodila na svetovni izbor na Kitajsko. Foto: Facebook stran Miss World - Slovenia
Aktualno mis je lani pot vodila na svetovni izbor na Kitajsko. Foto: Facebook stran Miss World - Slovenia
Nives Orešnik
Nives bo svojo naslednico dobila v poletnih dneh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Venšja Ju
Mis sveta je postala 23-letna Venšja Ju, ki bi rada postala učiteljica glasbe. Nova mis sveta sebe opisuje kot nekoga, ki sledi svojim sanjam z nasmeškom. Foto: EPA
Sophie Elizabeth Moulds, Venšja Ju in  Jessica Michelle Kahawaty
Na izboru za mis sveta je bila za najlepšo okronana mis Kitajske Venšja Ju, prva spremljevalka je postala mis Walesa Sophie Elizabeth Moulds, druga spremljevalka pa je mis Avstralije Jessica Michelle Kahawaty. Foto: EPA

"Letos je bilo organiziranih sedem regijskih polfinalov. Vsega skupaj je bilo petnajst predtekmovanj. Zdaj pa imamo znanih 14 finalistk. Vse so bile izbrane na regijskih polfinalih. Edino dve, ki sta manjkali, smo izbrali na zaključnem castingu. Vse druge pa so dobitnice regijskih lent," je za MMC zatrdila vodja projekta Jelka Šajn iz agencije Star-s, d. o. o., ki bedi nad tekmovanjem.

V polfinalne izbore so bile vključene primorska, goriška, posavska, severnogorenjska in južnogorenjska regija; Lipica kot turistični kraj in Ljubljana. Prav v prestolnici se je konec marca končal cikel polfinalnih izborov.

Na celotnem tekmovanju se je letos zvrstilo 422 deklet, le 14 pa jih lahko še upa na lento in krono mis Slovenije. Aktualna mis Slovenije Nives Orešnik bo tako svojo naslednico dobila junija. Sam finalni izbor pa bo najverjetneje potekal v Ljubljani, je še zatrdila Šajnova.

Zmaga bo lepotico peljala v Indonezijo, kjer bo potekal letošnji izbor za mis sveta. Za zdaj je sodelovanje na izboru, ki bo potekalo 28. septembra, potrdilo že 59 delegacij. Znano pa je tudi že, da bo novo najlepše dekle na svetu kronala lanska zmagovalka, Kitajka Venšja Ju.

Na starih tirnicah
Izbor za mis Slovenije je tako le nazaj na starih poteh. Spomnimo, da je Slovenija lani dobila novo mis v rekordnih štirinajstih dneh, ko je bila stran od oči javnosti na uradnem castingu izbrana Orešnikova, ki je lento prejela iz rok mis Slovenije 2010 Lane Mahnič Jekoš.

A pred samim izborom je bilo precej dilem, ali bo Mahnič Jekoševa doživela podobno usodo, kot jo je leta 2008 Tadeja Ternar, ki je ostala brez svoje naslednice. Leta 2010 je lento mis Slovenije prejela Sandra Adam, ki pa je morala svetovni izbor zaradi zdravstvenih težav zapustiti predčasno.