Foto: Julia Borden
Foto: Julia Borden

"Živjo, dobrodošli na mojem profilu. Sem le Američanka, ki se poskuša naučiti slovensko, svoje bitke in uspehe s tem zabavnim jezikom pa dokumentiram tukaj," je zapisala v svojem prvem tvitu.

To morda še ne bi bilo tako nenavadno, če ne bi tam imela namesto svojega uporabniškega imena ime @Živjo, Luka, kar je pravzaprav zgolj zapisan cilj. Nekoč bi namreč rada govorila z našim košarkarskim asom.

V radijski oddaji Jezikanje na Valu 202 sta se z njo pogovarjala Tadej Košmrlj in Uršula Zaletelj.

Luka Dončić. Foto: AP
Luka Dončić. Foto: AP

Na kalifornijskem parketu navijala za Teksašane

"Veliko mojih sledilcev misli, da sem moški, zato me nekateri popravljajo. Ko sem napisala, da sem Američanka, so me popravljali in pisali, da sem Američan," je pojasnila za naš radio.

Povedala je, da sta s partnerjem velika oboževalca Luke Dončića – partner, ki je sicer iz okolice Celja in je nekoč tudi sam igral košarko na regionalni ravni, ga je spremljal, še preden se je pridružil Ligi NBA, in govoril, da bo velika zvezda.

Julia je sicer do zdaj kupila le eno vstopnico za ogled tekme, za obračun med Dallas Mavericksi in domačimi Golden State Warriorsi v San Franciscu. "Luka Dončić tega ni vedel, a jaz sem med temi navijači na balkonu navijala za Dallas. In zmagali so, bilo je neverjetno," se sogovornica navdušuje nad tekmo, ki si jo je ogledala v živo.

Iskanje jezikovnega tečaja

Bordenovi je slovenski glas v radijski oddaji posodila Silvija Hartman, Julia pa se je šalila s partnerjem, da bodo njegovi starši in stari starši tako prvič slišali, kako zveni v tekoči in povezani slovenščini.

Živjo, Luka! Foto: Twitter
Živjo, Luka! Foto: Twitter

Je doktorska študentka na univerzi Berkley, študira celično in molekularno biologijo. Poleg angleščine – tako kot Luka – govori tudi špansko. Vpisala se je tudi na tečaj slovenščine. "Vzelo mi je kar nekaj časa, saj se tako malo Američanov odloča za učenje. Nekaj časa sem živela v New Yorku in bila sem prepričana, da bom tam, kjer živijo ljudje z vsega sveta, našla tečaj. Nisem ga. Potem sem naletela na spletni tečaj slovenske skupnosti, ki ga nudijo komur koli v ZDA. V prvem semestru za začetnike nas je bilo pet, v drugem pa le še dva, tretjega iz očitnega razloga niso razpisali – do takrat vsi tečajniki očitno že odnehajo," pripoveduje.

Dončiću je na Twitterju napisala: "Sem Američanka in se učim slovensko, da se lahko pogovorim s teboj. Porabila sem 10 minut za ta stavek, a je bilo vredno."

Po dveh modulih spletnega tečaja slovenščine, ki ga je obiskovala enkrat tedensko, je torej ostala brez. A se je z dvema prijateljema odločila, da bodo učenje nadaljevali kar sami. "Temu pravim podporna skupina za slovenščino. Trije Američani se srečujemo enkrat na teden brez učitelja, le z učbenikom. Prvo polovico časa se pogovarjamo o življenju na splošno, drugo polovico pa se spopadamo s slovensko slovnico," se je pošalila, da ji gre najbolje, kadar govori kot Joda iz Vojne zvezd.

Zapletena slovnica in soglasniki

Najprej se je naučila reči fant in punca ter ljubim te, njeni najljubši besedi pa sta veverica in čičerika. Zabavna se ji zdi besedna zveza "brez kosti", kadar košarkar zadene koš, ne da bi se žoga dotaknila obroča.

Dodaja, da je brez dvoma najtežji del učenja slovenščine slovnica. "Na začetku spletnega tečaja nam je učitelj le za občutek poslal razpredelnico, v kateri je bil pregiben samostalnik v šestih sklonih ter v ednini, dvojini in množini," se spominja.

"Posebej zapleteni so tudi glagoli z različnimi predponami – npr. povedati, napovedati, prepovedati ... te hitro pomešam," našteva. Na Twitterju je delila tudi zabaven zapis, da je smrt beseda, kamor gredo umret samoglasniki. Največji glavobol ji namreč povzročajo prav besede, ki jih nimajo, zato je izgovarjava velik izziv: "Čmrlj. Po nekaj vajah to besedo lahko izgovorim. A ko jo vidiš zapisano, potrebuješ premor."

Zahtevna slovenščina. Foto: BoBo
Zahtevna slovenščina. Foto: BoBo

Živjo, Luka!

In če bo Julia res srečala Luko, ki ga s svojim znanjem slovenščine tako zvesto nagovarja na Twitterju, kaj mu bo dejala?

"Povedala bi mu, da je njegov sloviti met s korakom nazaj čaroben. Da me je spreobrnil v košarkarsko navdušenko in da je navdihnil vsaj eno Američanko, da se nauči slovensko," pravi, a dodaja, da bi zaradi napetosti ob srečanju verjetno pozabila vse, kar se je naučila v slovenščini.

"Vse, kar bi spravila iz sebe, bi bilo 'živjo', kar bi bilo primerno. Mislim, da ne ve, da obstaja profil Živjo, Luka, saj ima več milijonov sledilcev. Kljub temu pa upam, da bo nekega dne napisal živjo in jaz bom odpisala živjo, to bi bilo enkratno," si je zaželela.

Američanka bi Luki Dončiću nekoč rada rekla: Živjo, Luka!