Program so med glasbenimi točkami poleg glavnega dinamičnega in utečenega dua Blaža Švaba in Melani Mekicar popestrili tudi humorni vložki in iskrene želje še drugih voditeljev. Foto: Adrijan Pregelj
Program so med glasbenimi točkami poleg glavnega dinamičnega in utečenega dua Blaža Švaba in Melani Mekicar popestrili tudi humorni vložki in iskrene želje še drugih voditeljev. Foto: Adrijan Pregelj

Tiste, ki so silvestrovali v udobja doma in so si za družbo poleg bližnjih izbrali tudi TV Slovenija, so v novo leto skočili ob spremstvu bogatega glasbenega nabora. V oddaji Srečno 2024! je namreč s svojimi največjimi uspešnicami, pa tudi slovenskimi zimzelenimi skladbami, postreglo več kot 280 glasbenikov. Da je večurna glasbena čarovnija res delovala, pa je s svojo spremljavo poskrbela tudi skupina Diamanti, ki je za glasbo skrbela v oddaji V petek zvečer.

Prva točka pestrega večera raznovrstne glasbe je bil Dejan Vunjak. Foto: Adrijan Pregelj
Prva točka pestrega večera raznovrstne glasbe je bil Dejan Vunjak. Foto: Adrijan Pregelj

"To je že šesti silvester, ki ga delamo v Dvorani Tabor, smo že kar uigrana ekipa. Tako glasbeniki kot tudi naša RTV-ekipa so preverjeni fantje in dekleta, ljudje, ki so predani svojemu poslu. Vsak ve, kaj mora narediti, in vsi vedo, da je to ekipni izdelek, tukaj ni soliranja," je za MMC povedal Andrej Hofer že pred snemanjem novoletnega rajanja. Čeprav sam ni privrženec "huronskih zabav" in velikih zaobljub, pa je po njegovem mnenju novo leto lahko "priložnost za nove zgodbe, nove izzive in nov optimizem". Sam si zase in za druge želi pravega miru v divjem, rokenrolskem svetu, saj je tako človek po umirjenem obdobju še vedno lahko ustvarjalen.

Program so med glasbenimi točkami poleg glavnega dinamičnega in utečenega dua Blaža Švaba in Melani Mekicar popestrili tudi humorni vložki in iskrene želje še drugih voditeljev iz različnih delov televizijskega uredništva – tudi Mojca Mavec, Boštjan Romih, Saša Jerković, Andrej Hofer, Ana Tavčar, Jasmina Jamnik, Urban Laurenčič, Andrej Geržina, Karin Sabadin, Saša Krajnc in Manica Janežič Ambrožič. "Najlepše je, ko greš z ekipo in glasbo na teren. Zdi se mi, da takrat vsi ustvarjalci in tisti, ki sodelujejo pri tem, dobijo lep odziv od ljudi, ki jih sprejmejo in jim dajejo vedeti, da je njihovo početje spoštovano in vredno,” je za MMC dejal Švab, ki v novem letu vidi nov začetek, sam ga najraje preživi na odru. "Želim si samo miru doma in po svetu, dobro razumevanje z vsemi ter čim manjše želje in potrebe – zdi se mi, da včasih malce pretiravamo," je še dodal.

Zaodrje je pred velikim trenutkom spominjalo na mravljišče

RTV je na koncu večera podelil tudi posebno nagrado rekorderjem – ansamblu Štirje kovači. Ti so namreč nosilci naslova Guinnessovega rekorda za najdlje delujoči ansambel na svetu – glasbo namreč ustvarjajo že sedem desetletij. "Zelo smo počaščeni in ponosni, da smo vpisani v Guinnessovo knjigo rekordov in seveda smo tudi počaščeni, da nam je naša mestna občina v Slovenj Gradcu poklonila muzej Štirih kovačev," je za MMC dejala Hermina Šegovc, glas rekorderjev.

Igor in zlati zvoki. Foto: Adrijan Pregelj
Igor in zlati zvoki. Foto: Adrijan Pregelj

Za to, da je vse šlo kot po maslu, so bile odgovorne tudi vaje, ki so potekale pod taktirko utečene ekipe, s katero so vsi nastopajoči dobili občutek, kako bo zadeva videti, ko bo šlo zares. Hiter pregled vseh točk in veznih besedil, določitev zadnjih podrobnosti in še zadnje manjše spremembe so se zgodile nekaj ur pred uradnim snemanjem oddaje – ta je pred občinstvom nastala v razprodani mariborski dvorani Tabor.

Zaodrje je pred velikim trenutkom spominjalo na mravljišče – nekateri so v maski dobivali svojo televizijsko podobo, drugi so pridno vadili svoje stavke, spet tretji so snemali raznolike vsebine za družbena omrežja in druge platforme, seveda pa so se nekateri odločili tudi okrepčati s pijačo in jedačo. Bleščeče se obleke nastopajočih, ki so se med sabo živahno družili, so se lesketale po hodnikih in dajale vtis, da se obeta pravo novoletno praznovanje. In to so tudi dostavili.

Ob uspešnicah bi se marsikdo zasukal, če bi bilo le dovolj prostora

Prva točka pestrega večera raznovrstne glasbe je bil Dejan Vunjak, ki je s pesmijo Nikol’ še nismo šli, poskrbel za poskočen uvod, ki je na oder prikoval oči občinstva. Ti so pokazali, da so "družba, ki se rada dobro ima" ter so se prišli zabavat z vso svojo bitjo. Deževali so vriski in zavijanje ter žvižgi, nekateri so v ritmu ploskali, zaslišali so se tudi udarci plastičnih pripomočkov – tudi ob ograjo – ki so jih udeleženci dobili ob prihodu. Tempo se je potem nadaljeval, za venček uspešnic, ki so vključevale tudi S tabo je vedno lepo, sta moči združila Špela Grošelj in Domen Kumer.

Za štajerski venček in božanje duše so zatem poskrbeli Nejc Cehner, Rok Zbičajnik, Jure Mlinšek, Miha Lesjak in Klateži. “25 ur na dan le jaz te rad imam,” pa je nato zazvenel iz ust skupine Čudežna polja. Z verigo uspešnic in poskočnimi ritmi, ki so povzročili, da so na svojih sedežih "zamigali" vsi navzoči, je nato postregla zasedba Obvezna smer, z upanjem polna skladba Cel svet imaš na dlani pa so nato srca poslušalcev napolnili Čuki, ki pa se jim je na odru s svojo harmonijo pridružil tudi pevski zbor Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor.

Vili Resnik je bil pravo utelešenje prešernega novoletnega duha. Foto: Adrijan Pregelj
Vili Resnik je bil pravo utelešenje prešernega novoletnega duha. Foto: Adrijan Pregelj

"Prihajam domov!” so doneče besede, s katerimi je prostor napolnil Vili Resnik, ki je sicer že v zaodrju poskrbel, da je bilo razpoloženje energično in veselo – bil je pravo utelešenje prešernega novoletnega duha. Oder je nato zavzel Miran Rudan z Ostani moja, ne odhajaj, ki so ga pospremili kriki odobravanja. Vokala obeh sta se potem dopolnjevala pri čustveni skladbi Ne bom ti lagal. Tudi tokrat je množica z veseljem sodelovala pri petju.

Delček mozaika nastopajočih so bili tudi Kvatropirci, ki so s svojimi močnimi glasovi vsak kotiček dvorane zapolnili s pesmijo Deklica. "S tistimi glasbenimi kolegi, ki se čez leto ne vidimo, se gotovo tukaj vidimo na snemanju," so dejali za MMC. Četverici so sledili Polkaholiki in Mladi Dolenjci z venčkom uspešnic, ob katerih bi se marsikdo zasukal, če bi bilo le dovolj prostora. Namesto tega so njihove melodije nasmejani ljudje pospremili z ritmičnim ploskanjem in vzkliki.

Gregor Ravnik in Žiga Rustja sta skupaj poskrbela za izvedbo popevke Otroci morja. Foto: Adrijan Pregelj
Gregor Ravnik in Žiga Rustja sta skupaj poskrbela za izvedbo popevke Otroci morja. Foto: Adrijan Pregelj

Lučke poskrbele za razneženost, Alfi Nipič se "gvantu" ne bo odpovedal

Oj, zemljica, kdo poskrbel bo za te, in sklanjal se k tebi vsak dan kakor jaz,” pa so nato s Silvom Pliberškom mirno zapeli Modrijani. “Mi otroci morja poznamo pot, med čermi in med otoki, odplujmo v daljni, pisani svet, s to ladjo želja,” s temi verzi pa sta na obalo zbrane, ki so ju že med izvajanjem pesmi nagradili z aplavzom, nato popeljala zmagovalec letošnjega festivala Melodije morja in sonca Gregor Ravnik in Žiga Rustja, ki sta skupaj poskrbela za izvedbo popevke Otroci morja.

Medtem ko si prvi poleg zdravja želi, da bi bilo "vsako leto boljše od tistega starega, tiste cilje, ki smo si jih zadali v starem letu, pa uresničimo v novem", je tudi Rustja, ki je vesel, da je bil košček glasbenega mozaika oddaje, ki je po njegovem mnenju ena redkih, ki še deluje in zna promovirati slovensko glasbo, svoje želje za prihajajoče leto povzel: "Čim nižje ege in čim nižja pričakovanja, pa bo vse odlično."

Ansambel Saša Avsenika je ustvaril ravnotežje mirnosti in živahnosti. Foto: Adrijan Pregelj
Ansambel Saša Avsenika je ustvaril ravnotežje mirnosti in živahnosti. Foto: Adrijan Pregelj

Vzrock in Ivan Hudnik sta za njima tempo potem pohitrila in dobro voljo prinesla s skladbo Ansambla Franca Miheliča Veseli Ribn’čan – vsi so zavriskali in zapeli. Za nadaljnjo pošiljko narodno-zabavne glasbe je poskrbel tudi Ansambel Saša Avsenika, ki je ustvaril ravnotežje mirnosti in živahnosti – pesmi Če prideš nazaj je takoj kot kontrast odgovorila skladba Ena bolha za pomoč. Tudi Sašo Avsenik, ki si za leto 2024 želi tudi čim manj stresa in da bi si ljudje znali vzeti čas za dejansko pomembne stvari, meni, da gre za nekakšno srečanje, ko si ob koncu leta glasbeniki dajo roke. "Novo leto je opomnik na zaobljube in cilje, ki si si jih zadal. Ko pogledaš nazaj, ni vedno vse sončno in rožnato, kakšen cilj tudi ostane – spremljajo te sladko-kisli občutki, a glavno je, da si z novim letom pozitiven in optimističen," je za MMC priznal Avsenik.

Razgrete gledalce in poslušalce je potem poskusil – in uspel – očarati Žan Serčič. Foto: Adrijan Pregelj
Razgrete gledalce in poslušalce je potem poskusil – in uspel – očarati Žan Serčič. Foto: Adrijan Pregelj

Razgrete gledalce in poslušalce je potem poskusil – in uspel – očarati Žan Serčič, ki je iz srca dostavil pesem Zadnja noč. “Štafeto” so nato začasno prevzele ženske – zasedba Chicas je postregla s strastno Nocoj s teboj. "Res smo vesele, da smo se končno zbrali glasbeniki vseh glasbenih zvrsti, res uživamo v druženju. Glasbeniki si to lahko štejemo v čast, ker se tu na kupu zbere vse, kar je bilo v tem letu najuspešnejše," je za MMC delila skupina, ki si v novem letu želi predvsem miru in harmonije med ljudmi, pa tudi še več uspehov, ljubezni in sreče.

V naslednji točki se je na oder znova vrnil Dejan Vunjak, svoj glas pa je tokrat združil z Lucijo Selak, s katero sta skupaj drug drugemu zapela lepe, iskrene in umirjene verze: “Rad bi ti rekel nekaj lepega, nekaj, kar nosim na dnu srca." Na koncu sta se ob spremljavi lučk, ki so jih prižgali razneženi gledalci, z lahnim plesom tudi sama prepustila ritmom pesmi. Na oder je zatem prvič v večeru stopil Alfi Nipič, ki je s svojimi muzikanti v pesmi Ostal bom muzikant, zagotovil, da “noša njegov bo gvant" za vse čase. Glasni ploski so pričali o vzhičenju, ki je prevzelo vsakega člana občinstva.

"Res smo vesele, da smo se končno zbrali glasbeniki vseh glasbenih zvrsti, res uživamo v druženju." Foto: Adrijan Pregelj

Penina se je že hladila, srca vseh pa je še naprej ogrevala glasba

V ušesa občinstva so se nato ujeli znani takti legendarne pesmi skupine Flirrt Romeo in Julija, zasedba pa je po skladbi z verzi “Nisem Romeo in nisi Julija, če je kje Bog, naj stopi dol z neba, naj odkrije in razbije še tvoj del sveta, ubila si mi del srca.” občinstvo dodatno združila še s pesmijo v Mojem telesu. Z romantično noto je nadaljeval duet Uroš in Tjaša s pesmijo Eno srce, mikrofon pa so nato prevzeli Fehtarji in Matjaž Perenič z Dišali so tvoji lasje.

Modernejši zvok je nato v dvorano prinese dvojec Maraaya. Foto: Adrijan Pregelj
Modernejši zvok je nato v dvorano prinese dvojec Maraaya. Foto: Adrijan Pregelj

Dobro uro pred polnočjo je Gu-gu, vokalno-instrumentalna zasedba z dolgo zgodovino, dušo vseh pobožala s pesmijo Ljubica moj’ga srca. Sledila je klasika, s katero je leta 1958 italijanski pevec Domenico Modugno osvojil srca množic na Evroviziji – vsi so na ves glas v eno prepevali besedilo pesmi Nel blu, dipinto di blu, bolj znane kot preprosto Volare, ki jo je sicer na novoletni večer zapel Trio Vivere. Modernejši zvok je nato v dvorano Tabor z verzi “A nebesa so zato, da spočiješ si lahko.” prinesel dvojec Maraaya s poskočno pesmijo Nebesa.

Penina se je že hladila, srca vseh pa je še naprej ogrevala glasba. Za nadaljevanje glasbenega programa in popotovanje v preteklost je nato s skladbo Oj, spomini poskrbela zasedba Igor in Zlati zvoki ter Andrej Bergant. Ta je na prizorišče vnesla duh domačnosti, lepote slovenske glasbe, prelestni glasovi pa so znova poželi navdušenje. Za prikupno ljubezensko obarvanost pa je nato poskrbela Hajdi s Tvoj pogled muči me. Za instrumente so se nato znova vrnili Modrijani, ki so zbranim “dvignili pritisk” z nagajivo S tabo res rad.

Za eksplozijo energije je potem z mešanico svojih spevnih uspešnic poskrbel Luka Basi. Pod žaromete je zatem z uvodnimi nežnimi besedami “Nina, Nina, Nina” z največkrat predvajano domačo skladbo v letu 2022, stopila kraljica slovenskega popa Nina Pušlar, ki se je zahvalila za vse lepe trenutke v letu 2023, a svoj nastop nadaljevala z otožnejšim, umirjenim pridihom: “Malo, malo, mi je še hudo, ker manjkaš mi tako, da zaboli lahko še pregloboko.

Po hudomušnih pesmih tudi Plestenjak poskrbel, da je občinstvo pelo verz za verzom

Za spremembo ritma so nato z venčkom uspešnic poskrbeli Gadi in Poskočni, pozornost pa so nato z bolj praznično obarvano pesmijo Lučke pritegnili Polkaholiki in Rok Piletič iz dvojca BQL. Po verzih “Greva na lučke, lučke, da zasvetijo se ti učke, učke” so na prizorišču začele odmevati besede “Kak'šn traktor pa mate? Ta'vel'kga zetorja.” iz pesmi zasedbe Raubarji. Ansambel Stil je s svojo pesmijo Pr’jatlca nadaljeval serijo hudomušnih glasbenih del, zatem pa so se po dvorani razlegli navdušeni kriki naslednje stopnje.

Prislužil si je bučen aplavz in ropot. Foto: Adrijan Pregelj
Prislužil si je bučen aplavz in ropot. Foto: Adrijan Pregelj

Na oder je namreč prikorakal Jan Plestenjak, ki je za dodatno navdušenje poskrbel že z uvodnimi takti Meni dobro je, pri kateri se je verz za verzom izvil iz grl stoječega občinstva, ki je do takrat že večkrat dokazalo, da so v slovenski glasbi in besedilih izjemno vešči. Po novejši uspešnici jih je razgrela tudi starejša, Iz pekla do raja, ki je poskrbela za bučen aplavz in ropot s plastičnimi paličicami.

Brez objemov med tradicionalnim Silvestrskim poljubom ni šlo

Ob koncu Fehtarjev in njihove Shatzi, med katero so se tribune zaradi skakanja razigrane množice nevarno tresle, so se voditelji s kozarci zbrali na kupu. Vsi zbrani so tako ob spremljavi Na Golici odštevali še zadnje trenutke leta 2023. Ni bilo ognjemeta, so pa za učinek tega poskrbeli gledalci, ki so z užitkom stopili na plastične pripomočke in jih počili. Prva, ki sta gledalce pozdravila v letu 2024 sta bila Manica Janežič Ambrožič in Saša Krajnc.

"Alfi, Alfi, Alfi!" Foto: Adrijan Pregelj

Kot že veleva tradicija, je vrhunec večera predstavljalo praznovanje polnoči z zimzeleno pesmijo Alfija Nipiča, brez katerega novega leta sploh ni. V pesem Silvestrski poljub, ki vsako leto gane vsakega Slovenca in Slovenko, so vsi vložili še zadnje atome energije. “Ko pride polnoč, ko gorijo le še sveče, spet te poljubim, voščim ti veliko sreče,” so vsi zbrani, ki so se med seboj objeli, zapeli v trenutku, ko se je leto 2023 prevesilo v 2024. Po koncu so glasbeno legendo, ki se je zahvalil celotni Sloveniji, presenetili tudi spodbudni vzkliki: "Alfi, Alfi, Alfi!" Ta je potem na veliko veselje vseh postregel še z akustičnim repetejem refrena.

Samo Kališnik in Luka Sešek sta zatem, čeprav v Sloveniji belega božiča ali silvestrovega letos nismo doživeli, poskrbela za še eno klasiko – Bela snežinka.

Po dobršni meri nostalgije je za pogled na preteklost (a obenem sedanjost) poskrbela častna podelitev posebne nagrade in priznanja ansamblu Štirje kovači. Ti so namreč nosilci naslova Guinnessovega rekorda za najdlje delujoči ansambel na svetu – glasbo namreč ustvarjajo neprekinjeno že častitljivih 70 let. Za to jim je RTV podelil fantka s piščalko, občinstvo pa jih je nagradilo s stoječo ovacijo in najmočnejšim aplavzom večera. Da so še vedno utečena zasedba in da se ne mislijo še kmalu posloviti od glasbenih odrov, so dokazali z izvedbo pesmi Kam le čas beži in Rženova Tinka.

S pesmijo Na pumpi je naveza Čuki–Stil sklenila pester večer, ki je vse napolnil z upanjem, da bo leto 2024 polno novih dogodivščin in izzivov, predvsem pa dobre slovenske glasbe.