Kres je gorel vse do jutra in vso noč grel radovedneže, ki so se zbrali na prireditvi. Foto: RTV SLO
Kres je gorel vse do jutra in vso noč grel radovedneže, ki so se zbrali na prireditvi. Foto: RTV SLO
Kres v Boštanju
Veličastna konstrukcija je privabila obiskovalce od blizu in daleč. Prišli so celo iz sosednje Hrvaške. Foto: RTV SLO
Rekorden kres v Boštanju

Člani športno-kulturnega društva Mladi Boštanj so se že pred dvema letoma, ko so postavili najvišji kres v zgodovini Slovenije, odločili, da bodo poskusili podreti tudi svetovni rekord. Najprej so raziskali, kdo je lastnik rekorda in koliko znaša. Ugotovili so, da bodo morali preseči japonski rekord, ki je znašal 37, 50 metra.

Porabili so približno tisoč kubičnih metrov lesa
Pljunili so v roke, na pomoč poklicali sponzorje in narisali načrt za leseno konstrukcijo, zbrali les in se pred kakšnim mesecem lotili gradnje. Najprej so postavili nekaj več kot 22 metrov visok spodnji del, sestavljen iz šestih nosilnih smrek, povezanih s 500 kilogramov težkim železnim obročem, ga obili z lesnimi obžaganci ter napolnili z odpadnim lesom, tramovi in paletami. Nato so sestavili še zgornji del kresa in ga pritrdili na osnovo. Skupaj je kres sestavljalo približno tisoč kubičnih metrov lesa. A svojo več kot 40 metrov visoko mojstrovino so lahko člani društva občudovali le nekaj ur.

Nihče ni bil žejen ali lačen
Ob 18.00 se je namreč že začel zabavni program z ansamblom Roberta Zupana in Brigito Šuler, ki sta zabavala tako starejše kot tudi tiste malo mlajše. Na prireditveni prostor so že prihajali prvi obiskovalci, ki so se v napetem pričakovanju zabavali ob zvokih glasbe, manjkalo pa ni tudi dobre jedače in pijače. Na svoj račun so prišli tudi tisti najmlajši, ki so lahko čas pred začetkom spektakla prebili na vrtiljaku ali pa so se posladkali s sladkorno peno. Za varnost so skrbeli gasilci domačega prostovoljnega društva Boštanj in njihovi kolegi iz Sevnice, obiskovalce pa so na parkirišča usmerjali redarji iz podjetja G7.

Zbralo se je med 15 in 18 tisoč ljudi
Nekaj minut čez deseto se je začelo. Napovedovalec je več kot 15.000 obiskovalcev opozoril, da se začenja zadnje dejanje. Zaslišal se je glasen pok in kres je v olajšanje vseh prisotnih zagorel. Konstrukcijo so zakurili z zažigalno vrvico in dinamitom. A napetost kljub temu ni popustila - za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov ni bilo dovolj, da kres le postavijo. Pravila zahtevajo, da od kresa ne sme ostati nič, torej, mora popolnoma pogoreti. Šele naslednji dan je bilo jasno, da jim je uspelo - od mogočne lesene konstrukcije ni ostalo kaj dosti, le nekaj ogorkov in velik kup žebljev.

Geodeti so potrdili višino kresa
Nekaj po polnoči so predstavniki geodetske uprave Slovenije, ki so kres izmerili, sporočili tudi uradne izide, ki so potrdili, kar so vsi upali - mladi iz Boštanja so postavili nov svetovni rekord. Na uradno potrditev iz sedeža Guinnessove knjige rekordov v Londonu pa bodo morali počakati še tri mesece. Organizatorje je naslednji dan čakalo le še dolgotrajno pospravljanje ogromnega kupa smeti, ki so ga za seboj pustili radovedni obiskovalci. A pravijo, da jim vsega vloženega truda ni bilo žal - dovolj je bil že pogled na gmoto lesa, ki se je nekaj ur ponosno dvigovala visoko v nebo.

Tanja Kozorog

Rekorden kres v Boštanju