Z mimohodom študentskih klubov in nagovorom predsednice Zveze Škis so odprli Škisovo tržnico 2019, ki ponuja priložnost za druženje, koncerte, povezovanje in predstavitev lokalne kulinarike. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Z mimohodom študentskih klubov in nagovorom predsednice Zveze Škis so odprli Škisovo tržnico 2019, ki ponuja priložnost za druženje, koncerte, povezovanje in predstavitev lokalne kulinarike. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Ne glede na vse druge dogodke bistvo Škisove tržnice ostajate vi, klubi. Vi ste po mojem mnenju srce študentskega organiziranja. Dobro delo v lokalnem okolju le nadaljujte, danes pa malo pozabite na skrbi in skupaj ustvarimo nepozabno in edinstveno Škisovo tržnico 2019," je ob odprtju dogodka dejala predsednica Zveze Škis Nina Plank. Klubom se je zahvalila tudi za vso njihovo podporo v zadnjih tednih in mesecih.

Prizorišče je bilo že kmalu po odprtju dobro obiskano. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Prizorišče je bilo že kmalu po odprtju dobro obiskano. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Stojnice študentskih klubov in drugih organizacij ponujajo lokalne izdelke. Gorenjski študentski klubi so mimoidočim ponujali predvsem narezke z domačimi mesninami in drugo lokalno hrano, posavski študenti so ponujali radioaktivne napitke, srečati se je dalo tudi zamejsko "pašto", predvsem pa na stojnicah ni manjkalo piva, vina in drugih alkoholnih pijač.

Glavni razlog obiska je zabava, popoldanske in večerne ure bodo tako v znamenju druženja in glasbe. V večernem delu bodo nastopili Siddharta, Jan Plestenjak, Vlado Kreslin, Pero Lovšin in drugi, na električnem odru bodo glasbo izbirali domači in tuji didžeji – Dynoro, Kosta Radman, Clay Clemens in drugi.

"Da uživamo, da se imamo lepo, da se družimo, da požuramo z drugimi študenti," je razloge, zakaj se udeležuje Škisove tržnice, povzel Jan Juvan iz Kluba študentov Kranj.

Vidu Oblaku iz Kluba študentov Poljanske doline je všeč, da študenti predstavijo različno kulinariko in običaje različnih regij, kot glavni razlog za obisk pa je izpostavil druženje.

"Škisova tržnica je raj za študente," je dejala Ana Jurečič iz Kluba posavskih študentov. "Všeč mi je, ker je vse tako sproščeno in lahko spoznaš res veliko mladih. Všeč mi je, da se lahko vsak klub posebej predstavi in predstavlja svojo regijo, gre za popolni odklop čez ves dan in vidiš tudi ljudi, ki jih dolgo nisi videl," je povedala. Dodala je, da je zanjo združevanje v klubu zelo pomembno, saj se tako mladi v isti regiji povežejo med seboj, razvijajo svoje sposobnosti, so dejavni in se družijo, kar je pomembno tako za mlade kot za regijo.

Andraž Deluiza iz Kluba zamejskih študentov pa Škisovo tržnico vidi tudi kot možnost predstavitve zamejskih študentov njihovim slovenskim kolegom. Tudi na današnjem dogodku želijo podariti, da še veliko Slovencev živi za slovensko mejo, ohranja slovensko tradicijo in prihaja na študij v Slovenijo. Njihov klub je sicer del Zveze Škis, a v nasprotju s slovenskimi klubi ne prejema državnega denarja.

10 klubov bojkotira dogodek
Zveza Škis združuje 58 študentskih klubov. 10 klubov zaradi lanskega izginotja 70.000 evrov letošnji dogodek bojkotira. Spomnimo, na lanski Škisovi tržnici je med prevozom denarja po dogodku izginilo 70.667,70 evra. Škis je zadevo prijavil policiji, odgovornosti pa ni prevzel nihče. Hkrati naj bi Škis potreboval vse leto, da so izginotje denarja predstavili svetu Zveze Škis in svojim članom, kar je razjezilo številne klube.

Predsednica Zveze Škis Nina Plank dejala, da so takoj po prejetju informacije od policije zadevo predali tožilstvu, obvestili interne javnosti in opravili regijske seje. "Pred tem pa klubov niso obvestili zgolj zaradi priporočila policije in učinkovitosti preiskave. Sama preiskava trenutno še poteka, tudi s tožilstva so nam sporočili, da zadeva še ni končana," je proces razkrivanja informacij razložila Plankova.