Dež maturantom ni prišel do živega. Foto: Mojca Dumančič
Dež maturantom ni prišel do živega. Foto: Mojca Dumančič
Četvorka v Novi Gorici
Tako so plesali v Novi Gorici. Foto: Mojca Dumančič
Četvorka Plešem 0,0

Maturanti so zaplesali v Mariboru, Novi Gorici, Kranju, Kopru, Novem mestu, na Ptuju, v Ajdovščini, Murski Soboti, Sežani, Ljutomeru, Slovenskih Konjicah, Kočevju, Sevnici, Črnomlju, Lendavi, Trbovljah, Šentjerneju, Domžalah, Piranu in v Litiji, skupaj okoli 8.000 maturantov. V Kranju se je maturantom pridružil tudi predsednik države Borut Pahor.

Četvorko so sočasno plesali še v 25 mestih v osmih evropskih državah (v Estoniji, na Slovaškem, Češkem, Madžarskem in Hrvaškem ter v Srbiji, BiH-u in Črni gori), je pojasnil glavni koordinator Rudi Kocbek in dodal, da bo skupaj zaplesalo okoli 30.000 plesalcev.

Moto letošnje prireditve, ki je potekala v okviru projekta European Quadrille Dance Festival (EQDF2013), je odločen "ne" alkoholu in prepovedanim mamilom, je dejal Kocbek in dodal, da temu motu sledijo četrto leto zapored. Ministrstva za zdravje pa je za maturante zagotovilo posebne silikonske zapestnice "plešem 0,0".

Zabava brez alkohola
"Projekt četvorke povezuje slovenske maturante in je primer, kako se zabavati brez alkohola, dolgoročno pa je povezan z razvojem plesne rekreacije v Sloveniji," je poudaril Kocbek. Tudi letos so se prijavili za Guinnessov rekord, a zaradi slabega vremena in najbrž slabše udeležbe ga po Kocbekovih navedbah verjetno ne bodo dosegli.

Letos so projektu dodali novo vsebino, in sicer uradno pesem četvorke Dance to the Music (izvaja jo Jacob), ter koreografijo, na podlagi katere bodo maturanti na ulicah in trgih uprizorili množični flashmob.

To bo sicer že druga letošnja četvorka - prvo je pred natančno enim tednom pripravila plesna šola Urška, ko je v središču Ljubljane zaplesalo okoli 8.000 mladih, drugod po državi in v nekaterih tujih mestih pa se jih je skupaj zbralo skoraj 35.000.

Četvorka Plešem 0,0