Po plesu bosta ljubljanske maturante zabavali zasedbi Kingston in Big Foot Mama. Foto: MMC RTV SLO
Po plesu bosta ljubljanske maturante zabavali zasedbi Kingston in Big Foot Mama. Foto: MMC RTV SLO
Maturantska parada
Zadnji letniki srednjih šol so z današnjim dnem dobili spričevala in se začeli pripravljati na maturo. Foto: MMC RTV SLO
Ümek in Danilo Türk
'Pred vami je eden zadnjih nepozabnih žurov s sošolci. Poskrbite, da vam bo ostal v dobrem spominu, zato žurajte odgovorno in brez pretiravanja,' je maturante v videosporočilu pozval Ümek. Za gramofoni se je za trenutek znašel tudi slovenski predsednik, v oglasu v vlogi 'DJ-ja Türka'. Foto: YouTube

Kot veleva tradicija, je točno opoldne iz zvočnikov zadonela Straussova glasba Fledermauss – Quadrille, ki je v sinhroni ples povezala več tisoč maturantov. Koliko natančno? Po neuradnih podatkih jih je na Slovenski cesti pod vodstvom Plesne šole Urška zaplesalo 8.964, kar pomeni, da so tudi letos podrli (svoj) Guinnessov rekord v največji četvorki na eni lokaciji. Lani se je namreč zavrtelo 6.088 plesalcev.

Mladino, opremljeno s piščalkami in oranžnimi in črnimi majicami je sicer pričakalo slabo vreme, ki pa so ga maturanti s svojim plesom vztrajno odganjali. Po četvorki so se zavrteli še v ritmih kankana in sirtakija, ni pa šlo niti brez Avsenikove Golice in poskakovanja ter kričanja "Kdor ne skače, ni Sloven'c".

"Z glavo na zabavo"
Množico je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je razigrani mladini zaželel dobro četvorko v deževnem vremenu, dobro maturo in zabavo. "Pa s trezno glavo," ni pozabil dodati. Letos so namreč še posebej glasni pozivi k temu, naj se mladina zabava trezna. Kot pa so v MMC-jevo kamero povedali naključni maturanti, popoldanske zabave s kozarcem alkohola v rokah ne izključujejo. Vsi po vrsti pa so bili nasmejani, eden je tako dejal: "Bilo je super, sicer sem bi prvič, tako da ne morem primerjati. Se pa človek ob takšnem dogodku vpraša, zakaj ni večkrat maturant ..."

V Mariboru predsednik Türk
Tudi ob deseti obletnici maturantske četvorke je sicer prireditev, ki bi morala biti festival mladosti in dobrega razpoloženja, zaradi znanega spora potekala pod okriljem dveh organizacij, Plesne zveze Slovenija in Plesne šole Urška.

Številke, koliko mladih je po tem, ko so v roke dobili spričevala in začeli misliti na izpite, pokazalo nekaj plesnih korakov, so zato precej neusklajene. Po navedbah plesne zveze se je v 51 mestih (od tega 23 v Sloveniji) v osmih državah v poskočnih ritmih zavrtelo vsaj 25.000 mladih. V Mariboru, kjer so napovedali več kot 3.000 plesalcev, je maturante pozdravil predsednik Danilo Türk, pridružil pa se mu je tudi mariborski župan Franc Kangler.

Na maturantsko četvorko brez alkohola
Predsednik Türk je sicer nedavno s priznanim didžejem DJ Umekom (ki se je za to priložnost preimenoval v Ümeka) posnel videosporočilo, s katerim sta mlade pozvala k odgovorni zabavi in jim sporočila, da na maturantski četvorki ne potrebujejo alkohola za to, da se lahko vživijo v svojo vlogo in zabavajo. V teh mestih - v Mariboru so se mladi zavrteli na Titivem mostu, je tako četvorka potekala pod geslom "Na maturantsko četvorko brez alkohola", po plesu pa ne bo množičnih zabav.

"Tresla" se je Slovenska cesta
Temu pozivu pa se ni pridružila Urška, ki je organizirala tudi Maturantsko parado v središču Ljubljane. V prestolnici so se tako maturanti po četvorki lahko odpravili na zabavo na Gospodarsko razstavišče, ki pa se je v prejšnjih letih vedno sprevrgla v popivanje. Policija in inšpekcijske službe bodo zato okrepile nadzor nad prodajo in točenjem alkoholnih pijač v okolici plesnih nastopov mladih.

Pod okriljem Urške je v 10. izvedbi parade v sinhronem plesu zaplesalo več kot 10.000 plesalk in plesalcev iz 54 mest v devetih državah.

Trezno in preudarno
K treznosti je mlade v posebni poslanici spodbudil tudi minister za zdravje Dorjan Marušič, ki je pozval starše, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti in medije, naj s svojim zgledom mladim pokažejo, da se je mogoče zabavati brez alkohola.

Podobne pozive mladim so pripravile tudi nevladne organizacije Inštitut za raziskave in razvoj Utrip, Zavod 7 in Fundacija Z glavo na zabavo. Tem prizadevanjem so se pridružili tudi v Dijaški organizaciji Slovenije (DOS). "Tudi DOS v želji, da bi bil spomin na ta poseben dan čim lepši, ne pa zamegljen ali celo zaznamovan z nesrečo, vse sodelujoče dijakinje in dijake poziva, da se ob tem dogodku odrečejo alkoholu in prepovedanim drogam," so zapisali.

Maturanti znova podrli rekord

Alkoholu se ne bodo odpovedali