Ljubljanska vinska pot velja za nekakšen uvod v Slovenski festival vin, ki bo potekal 18. in 19. novembra. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska vinska pot velja za nekakšen uvod v Slovenski festival vin, ki bo potekal 18. in 19. novembra. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska vinska cesta

Na obrežju Ljubljanice in v starem delu mesta je bilo nemogoče zgrešiti več kot 120 stojnic, na katerih so nasmejani vinarji ponujali svoje izdelke. Rdeče in belo, suho, polsuho, refošk, rebula, penina in vse ostalo, zraven pa še kakšen kruh ali prigrizek.

Ljubljančani in obiskovalci od drugod so bili namreč tudi letos povabljeni na množično martinovanje, ki je potekalo nekaj dni pred 11. novembrom, praznikom svetega Martina, a na to se nihče ni oziral. Na Mestnem trgu so se že dopoldne zbrali folklorna skupina Tine Rožanc - veterani, Pihani orkester Brda, mažoretke Mace iz Cerknice, duet Martina in Zarjan ter govorci - vodja prireditve Rado Stojanovič, slovenska vinska kraljica Andreja Erzetič in ljubljanski župan Zoran Janković, ki so skupaj pospremili mlado vino iz sodov v kozarce.

Popotovanje po Ljubljanski vinski poti je potekalo že tretje leto, privabilo pa je množico obiskovalcev, ki so preizkušali vina, jih kupovali ali le kramljali o njih s strokovnjaki in znanci. Ponudniki so razporejeni po okoliših, torej po vinorodnih deželah Primorski, Posavski in Podravski. Za deciliter mošta je bilo večinoma treba odšteti en evro.

Kam na kozarec mladega vina?
A Ljubljana ni edino mesto, ki je pred praznikom vina priredilo takšno prireditev. Že ta konec tedna so tako začeli praznovati na Vipavskem, v Kopru, Halozah in Novem mestu, največ prireditev pa bo potekalo v dneh pred 11. novembrom. Na Vipavskem bodo prve prireditve ob prihodu Martina pripravili v Gaberjah in Vrhpolju. V Gaberjah so že v petek pripravili rockkoncert, v Vrhpolju pa so danes blagoslovi vina, nato bo sledil prikaz "furenge" vina iz Vrhpolja proti Idriji.

Ob koncu tedna bo veselo tudi na Obali, v Kopru in Luciji, kjer pripravljajo večdnevno tradicionalno martinovanje pod šotorom. Tam bodo dobili tudi novo istrsko vinsko kraljico, ki jo bodo po izboru komisije razglasili in okronali prav na martinovo.

Haloško martinovanje se bo začelo že v petek z odprtjem Vidove kleti v Vidmu. Na stojnicah se bodo s svojimi vini predstavili haloški vinogradniki. V nedeljo dopoldne bo osrednja prireditev v počastitev vina pred prostorom turističnega društva v Zgornjem Leskovcu, kjer bodo uprizorili šaljivi krst mošta na krajevno običajen način.

Utrinke z odprtja prireditve si oglejte v galeriji.

Ljubljanska vinska cesta