Akrobati so svojo predstavo predstavili na izviren način - v kostumih sredi mesta. Foto: BoBo
Akrobati so svojo predstavo predstavili na izviren način - v kostumih sredi mesta. Foto: BoBo
Cirque du Soleil, Varakai
Predstava Varekai je od leta 2002 gostovala že v 43 državah po vsem svetu. V Evropi gostuje od leta 2015. Foto: BoBo
Svetovno znani akrobati že v mestu

V Sloveniji bodo nastopili prvič, predstava Varekai naj bi v Ljubljani gostovala že oktobra lani, a so jo zaradi nepredvidenih okoliščin odpovedali. Beseda Varekai v romskem jeziku pomeni kjerkoli. Produkcija, ki jo je režiral Dominic Champagne, je poklon nomadskim dušam, duhu umetnosti cirkuške tradicije in vsem tistim, ki z neskončno strastjo iščejo pot v Varekai.

Dogajanje je postavljeno globoko v gozd na vrh vulkana, kjer je čudovit svet in je vse mogoče – Varekai. Pripoveduje o osamljenem mladeniču, ki leti preblizu sonca, zato se mu zažgejo krila. Pristane v čarobnem gozdu in pred njim se odpre pisan svet, prežet s fantazijskimi bitji, ki mu pomagajo na njegovi poti.

Navdih iz mitologije in osebne zgodbe
Kot je pojasnila predstavnica kanadske artistične skupine za stike z javnostmi Julie Desmarais, je tako Varekai tudi zgodba o ljubezni in upanju. Režiser je navdih zanjo našel tako v grški mitologiji z zgodbo o Ikarju kot tudi v svoji osebni zgodbi.

V predstavi s podnaslovom Gozdne pripovedi sodeluje mednarodna zasedba 50 akrobatov in glasbenikov iz 20 držav. Gledalci bodo lahko uživali ob letu Ikarja, gruzijskem plesu, ruskih gugalnicah, gimnastičnih prvinah, predstavi na hoduljah, ne manjkajo niti klovni.

Vadijo vsak dan
Dve uri trajajoča predstava bo po besedah Desmaraisove prava paša za oči. V njej je uporabljenih več kot 600 kostumov, skupaj s čevlji, lasuljami, klobuki in modnimi dodatki, ki jih je oblikovala japonska oblikovalka Eiko Ishioka.

Glasba je delo skladateljice Violaine Corradi, ki je navdih črpala iz glasbe sveta. Glasbeni svet Varekai je ustvarila s kombiniranjem zvokov, značilnih za obrede na Havajih, tradicionalne armenske melodije, pesmi trubadurjev iz 11. stoletja in gospel ter sodobnih aranžmajev. Za scenografijo je poskrbel Stephane Roy.

Artistka Ayla Ahmadova, ki prihaja iz Azerbajdžana, je del predstave že sedem let. V njej igra več likov. Da jo naličijo, potrebujejo približno 40 minut, kostum jo čaka že pripravljen. Vadijo vsak dan, različno dolgo, vedno je tudi čas za počitek. Pomembno je, da ohranjajo kondicijo. Na dan predstave, če je ta ob 20. uri, na prizorišče pridejo že okoli poldneva, nato vadijo in se pripravljajo na predstavo.

Mednarodna zasedba artistov
Zgodbo Cirque du Soleil je leta 1984 začela ustvarjati skupina 20 uličnih artistov. Danes je Cirque du Soleil široka organizacija s sedežem v Quebecu v Kanadi, ki povezuje več kot 1300 artistov iz več kot 50 držav z vsega sveta. Predstave so uprizorili že v več kot 400 mestih. Trenutno se po svetu predstavljajo z 20 različnimi predstavami.

Predstava bo v Stožicah na sporedu v petek ob 20. uri, v soboto ob 16.30 in ob 20. uri ter v nedeljo ob 13. uri in ob 16.30.

Svetovno znani akrobati že v mestu