Varekai (ver·ay·’kie) v romskem jeziku pomeni
Varekai (ver·ay·’kie) v romskem jeziku pomeni "kjer koli". Produkcija se pokloni nomadskim dušam, duhu umetnosti cirkuške tradicije in vsem tistim, ki z neskončno strastjo iščejo pot, ki vodi v Varekai. Foto: EPA
Varekai
Začetki Cirque du Soleil segajo v leto 1984, ko je zasedbo tvorilo zgolj 20 artistov, številka pa se je do lani povzpela na 1.300 izvajalcev iz 50 držav z vsega sveta. Foto: Reuters

Cirque du Soleil, ki v svetu slovijo po svojih cirkuških akrobacijah, bodo Slovenijo tokrat obiskali prvič. Naslov predstave Varekai v romskem jeziku pomeni kjer koli, predstava pa je poklon "nomadskim dušam, duhu umetnosti cirkuške tradicije in vsem, ki z neskončno strastjo iščejo pot v Varekai".

Gibka pot v nenavaden svet Varekai
V predstavi je prizorišče dogajanja gozd na vrhu ognjenika, nenavaden svet Varekai, kjer so mogoče neobičajne stvari. Z neba se na začetku spusti osamljen mladenič; pred njim se odpre pisan svet, poseljen s fantazijskimi bitji. Glavni junak na svoji dogodivščini spoznava čudesa in skrivnosti sveta ter uma.

Sicer je predstava nastala že leta 2002, vendar njeno jedro ostaja nespremenjeno: z neba se spusti osamljeni mladenič in čudovita bitja mu pomagajo na poti. Zgodba živi še danes, dodali pa so nekaj novih poglavij, ker so nekatera postala že kar "deja vu". Zgodba je tako še vedno aktualna, je lani za MMC povedala ustvarjalka predstave Julie Desmarais.

Odgovor na nagradno vprašanje Kateri slovenski modni oblikovalec je za eno izmed predstav Cirque du Soleil oblikoval kostume? pošljite do ponedeljka, 29. maja, do 12. ure na mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov! Za predstavo v petek, 2. junija, ob 20. uri podeljujemo dva kompleta vstopnic in eno t. i. Meet & Greet vstopnico, ki odpira vrata v zaodrje.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA, IZŽREBANCE SMO OBVESTILI O PREJEMU VSTOPNIC.

Cirque du Soleil je leta 1984 s povezovanjem gledališča, baleta, sodobnega plesa, mojstrske scenografije in umetnosti akrobacije začel pisati zgodovino novega umetniškega žanra - cirkusa z močnim umetniškim poudarkom. Sprva je skupina štela 73 članov, danes pa jih je 1.300. Sedež organizacije je v Quebecu v Kanadi, skupno pa je v Cirque du Soleil zaposlenih okoli 4.000 ljudi.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.