Če frizbija nimate, si ga lahko izposodite na igrišču samem. Foto: Združenje Frizbi golf Slovenija
Če frizbija nimate, si ga lahko izposodite na igrišču samem. Foto: Združenje Frizbi golf Slovenija

Način igre je podoben kot pri golfu, samo da se igra s frizbijem in da je vse skupaj dostopneje za širšo populacijo kot golf, pojasnjuje Franc Krašovec, ki je skupaj s prijateljem po zgledu igrišč v ZDA, kjer je igro tudi spoznal, postavil prvo tovrstno igrišče v Sloveniji. Sama igra, pojasnjuje, je namenjena vsem - otrokom, njihovim staršem, rekreativcem in tistim, ki se s športom resneje ukvarjajo.

Štirje meti - dober (začetniški) rezultat
Po igrišču (v tem primeru travnatem pobočju) je razporejenih devet lukenj, nekakšnih košev z verigami, v katere tekmovalci mečejo svoje frizbije. "Pravila so podobna kot pri golfu - od neke startne točke mečeš frizbi proti košu in ga poskušaš zadeti s čim manj meti," razlaga Krašovec in dodaja, da malce boljši tekmovalci potrebujejo okoli štiri mete ("To je kar dober rezultat za prvo stopnjo."), tisti malce slabši pa morajo metati tudi po šestkrat, sedemkrat.

"Ena igra traja približno eno uro, odvisno od kakovosti igralcev," še pravi najemnik Tončkovega doma na Lisci, kjer je igrišče tudi postavljeno, in dodaja, da igralci načeloma pravila igre osvojijo v nekaj minutah, po želji pa tudi sam pokaže, kako se igra.

V natikačih bo šlo malo težje
Za igro ne potrebujete nobene posebne opreme (razen frizbija), priporočljiva pa je športna obutev, smo še izvedeli v kratkem pogovoru. "Po hribu gor in dol je treba hoditi, kar je pa v kakšnih natikačih težje," pravi Krašovec in dodaja, da nič ne škodi niti, če ste bolj športno oblečeni.

Za zdaj se v frizbi golfu poskušajo predvsem družine, pa tudi tisti, ki se že sicer ukvarjajo z metanjem frizbija, pojasnjuje in obenem priznava: "Nekaj časa bo verjetno še trajalo, preden se ljudje spoznajo z igro." Prijatelj, ki je postavil omenjeno igrišče, sicer razmišlja, da bi kaj podobnega naredil tudi kje drugje v Sloveniji, a se za zdaj nagiba k temu, je med drugim še povedal Krašovec, da bi raje na Lisci, kjer je prostora še dovolj, postavil še devet lukenj in tako naredil "popolno" igrišče za frizbi golf.