V Stožicah so morali za konje postaviti posebne bokse. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Stožicah so morali za konje postaviti posebne bokse. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lipicanci v Ljubljani

Arena Stožice je v petek gostila dve predstavi - dopoldanska, ki je bila namenjena predvsem šolarjem in upokojencem, je bila razprodana, na večerni pa je nekaj stolov ostalo praznih. Skupaj si je obe predstavi ogledalo skoraj 15.000 gledalcev.

Vrhunec večera je bil nastop okoli 50 lipicancev, ki so se občinstvu predstavili ob spremljavi Orkestra slovenske vojske in priznanih glasbenikov. Spektakel je združil nastope lipicancev iz Lipiške klasične šole jahanja in Združenja rejcev lipicanca Slovenije z glasbo. Scenarist predstave je bil Tomaž Letnar.

Za glasbeni del je poskrbel Orkester slovenske vojske pod vodstvom Andreje Šolar skupaj s priznanimi glasbeniki, kot so Trio Eroika, harfistka in sopranistka Miriam Andersen, klavirski tandem Bojan Gorišek in Milko Lazar, sopranistka Teja Saksida in tenorist Martin Sušnik ter mešani pevski zbor Obala Koper.

Pripravili kar 120 kubikov posebne mivke
Kobilarna Lipica je s predstavo Lipica v Ljubljani, ki je bila po poplavi tujih zvezd in produkcij v dvorani Stožice sploh prva slovenska kulturna produkcija, orala še eno zahtevno ledino prireditvenega menedžementa. Lipicanci so bili namreč sploh prve živali, ki so nastopile v novih prireditvenih objektih Stožicah, to pa je seveda pomenilo tudi posebne priprave na samo prireditev.

V dvorani tokrat za izvedbo prireditve namreč ni bilo treba postaviti le odra za nastopajoče, ozvočenja in vse, kar sodi k takšni prireditvi, pač pa je bilo potrebno namestiti tudi pravo manežo, v kateri so lipicanci nastopili. Da je bil 'oder' za zvezde večera pripravljen, kot je potrebno, pa so morali v dvorano pripeljati kar 120 kubikov posebne mivke in postaviti posebne zaščitne ograje, ter po koncu prireditve seveda vse skupaj odpeljati. Poleg tega so za namestitev konj, ki so v Ljubljani preživeli 3 dni, začasno postavili še 45 montažnih boksov.

40 let lipiške jahalne šole
Predstavo so v Kobilarni Lipica pripravili ob 40-letnici lipiške jahalne šole, sovpadla pa je tudi z 20-letnico samostojnosti Slovenije. Kot je za TV Slovenija dejal direktor kobilarne Tomi Rumpf, pa si želijo dogodek narediti tradicionalen. "Enkrat na leto si želimo v Ljubljani imeti predstavo šole in kulture jahanja," je dejal.

Predstavo, ki je vključevala tudi sprevod kobil z žrebički - najmlajši je bil star komaj dva dneva, si bo mogoče v posnetku ogledati na Televiziji Slovenija.

Oglejte si utrinke z večerne predstave. Foto: Sandi Fišer.

Lipicanci v Ljubljani