Prav navijači so tisti, ki iz tekmovanja ustvarijo kultni dogodek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prav navijači so tisti, ki iz tekmovanja ustvarijo kultni dogodek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Avtobusi in avtomobili so prišli z vseh koncev Slovenije. Foto: BoBo
Planica je v zadnjih dneh postala zbirališče ljubiteljev smučarskih poletov z vsega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planico v treh dneh obiskalo 68.000 ljudi

Za Slovence se je planiški praznik sicer končal z nekoliko grenkega priokusa, saj se je kristalni globus za skupno zmago Petru Prevcu izmuznil za mišjo dlako in ob tem spoznanju je v nedeljo opoldne za nekaj hipov Planica obnemela.

Tišina v ciljnem izteku je bila skoraj otipljiva, saj je bilo slovenskih navijačev kljub pestri narodnostni sestavi daleč daleč največ, toda to so bili praktično tudi edini taki trenutki ta konec tedna. V Planici se je namreč rajalo, plesalo, prepevalo, vriskalo, predvsem pa seveda navijalo.
Vseslovensko romanje na ekipno tekmo
Navijaško vzdušje je prvi vrhunec doseglo že v petek popoldne, ko se je proslavljala dvojna domača zmaga, nato pa je v soboto sledilo vseslovensko romanje na ekipno tekmo. Prvi navdušenci so pod Ponce prispeli že pred zoro in začeli ogrevati glasilke, a napovedanega prometnega infarkta, kakršni so bili stalnica še pred nekaj leti, zgornjesavska dolina ni doživela - krožni brezplačni prevozi iz Kranjske Gore so bili učinkoviti, vse več ljudi pa se namesto za prevoz z osebnimi avtomobili raje odloči za kombinacijo vlaka do Jesenic in nato avtobusa, ali pa za v celoti organiziran prevoz z avtobusi - v soboto naj bi jih tako našteli kar 300.

Po veselju ob zmagi na ekipni tekmi se je rajanje nadaljevalo pod velikim odrom ob vznožju skakalnice, na katerem je za glasbo skrbel Val 202 in povabil tudi glasbene goste, skupino CoverLover. Potem pa se je zabava preselila na kranjskogorske ulice, saj je nekdanja Borovška vas že tradicionalno središče družabnega življenja med planiškim koncem tedna.

Nekoč polni tudi travniki
Nastanitvene kapacitete so bile zapolnjene, a kljub temu takega desanta kot na primer v letih, ko je kraljeval Adam Malysz in so Poljaki s svojimi avtodomi in šotori preplavili celo tamkajšnje travnike, Kranjska Gora ni doživela. Manj je bilo tudi Norvežanov, ki zaradi svojih debelih denarnic in žejnih grl veljajo za zaželene goste, a kljub vsemu so bili med številčnejšimi in bolj vpadljivimi v pisani paleti narodov, ki je v čakanju na večerne ure že zavzela kranjskogorske lokale in tam izobešala svoje zastave.

Zabava na prostem in polni lokali
Organizatorji so tradicionalno poskrbeli tudi za zabavo na prostem pred dvorano Vitranc. Zbrana množica je pogosto pogledovala v oblačno nočno nebo, a to je dežne kaplje na srečo hranilo vse do jutranjih ur. Najprej jih je zabavala skupina Atomik Harmonik, nato so občinstvo razgreli Rock Partyzani, za konec še elektronski ritmi, noč pa se je končala v okoliških lokalih, kjer so si gostinci veselo meli roke.

Tisti najvzdržljivejši sploh niso zatisnili očesa, saj je bilo treba v nedeljo zjutraj spet v Planico. Pod Poncami je tudi v nedeljo donela Zdravljica, z zadnjim skokom Petra Prevca, ki je bil žal nekoliko prekratek za skupno zmago in tisto piko na i, pa se je spustil zastor na planiški konec tedna, letošnjo skakalno sezono in tudi na pestro zimsko sezono v Kranjski Gori, kamor se je v nedeljo zvečer tako spet naselil mir.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate prizore z letošnjega planiškega praznika. Po podatkih organizatorjev so v treh dneh pod Poncami našteli kar 67.000 obiskovalcev.

Planico v treh dneh obiskalo 68.000 ljudi