Na stolih ob zvokih trubačev - povsem običajen prizor ob praznovanju srbskega novega leta. Običajno so hitro prišle na vrsto tudi mize, letos pa so bili gostje nekoliko bolj zadržani. Foto: BoBo
Na stolih ob zvokih trubačev - povsem običajen prizor ob praznovanju srbskega novega leta. Običajno so hitro prišle na vrsto tudi mize, letos pa so bili gostje nekoliko bolj zadržani. Foto: BoBo
Pravoslavno novo leto 2015
Za meni je bilo treba odšteti 38 evrov na osebo, sestavljali so ga predjed (proja, gibanica, pihtije, beli sir, užički pršut), prva večerja (mala pleskavica in piščančje bedro, prebranec), solata "zimski tris" (pečena paprika, šopska, kislo zelje), druga večerja (polovica Karadjordjevega zrezka, pekarski krompir, zelena solata) in sladica, po polnoči pa še tradicionalne novoletne sarme. Foto: BoBo

Gostinec iz Srbije, ki v Ljubljani deluje že več kot 30 let, je tudi letos v eni od svojih restavracij v prestolnici v noči s torka na sredo pripravil organizirano zabavo ob vstopu v novo leto - zaradi uporabe julijanskega koledarja so pravoslavni prazniki namreč praviloma 13 dni pozneje.

"Silvestrovanje" sredi januarja ob dobro založeni mizi in glasbi v živo pa že nekaj let privablja tudi mnoge Slovence.

"Malo je zaradi nostalgije, pogosto pa zato, ker se decembra odpravijo na silvestrovanje v Beograd, kjer se seznanijo z našim načinom zabave, potem pa se vrnejo v Ljubljano in si zaželijo ponovitve. Za Slovence pa to praznovanje nima posebnega pomena, zanje je to sprostitev," opisuje Jorgačević.

Praznovati drug z drugim
"Na začetku, ko smo to začeli praznovati, nas ni bilo veliko. Bili smo posamezniki, nekaj deset, sto. In ravno to nam je bila želja - da bi skupaj z nami praznovali tudi tisti, ki z nami vsak dan živijo. Da bi z nami praznovali Slovenci, tako kot danes praznujejo, in tudi vsi drugi. Da bi bili skupaj v radosti, tako kot smo skupaj, kadar delamo, živimo, se srečujemo z istimi vsakodnevnimi težavami," nam pove paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković.

"Vedno moramo hoditi odprtega srca in biti pripravljeni živeti z drugim, ob drugih, za druge. Danes to res potrebujemo, ko vidimo, kaj se dogaja - manjka to, da bi bili drug z drugim, da bi znali skupaj živeti," doda.

Gostje v Portalu so drug z drugim sinoči znali živeti, po specialitetah srbske kuhinje so se zgrnili na plesišče ali pa obstopili svoje mize, vsi skupaj odštevali do vstopa v novo leto, se obsuli s tremi poljubi, kot je v Srbiji običaj, nato pa se prepustili zvokom trubačev.

"Brez trubačev za novo leto pač ne gre. Njihova glasba je zelo lepo sprejeta in je vrhunec večera - ne samo tukaj v Ljubljani, tudi v Beogradu, Novem Sadu, Budvi," pojasnjuje Jorgačević.

Prav zvoki, ki jih iz svojih glasbil izvabljajo trubači, so namreč tisti, ki poskrbijo za "dvig na višino". V zrak tako šinejo najmanj roke, pogosto pa se razvneti plesalci povzpnejo tudi na stole in klopi. Na vrhuncu zabave pa tudi na mize, še vedno pokrite z namiznimi prti ter polne krožnikov in kozarcev. A za nekaj parov nog se vedno naredi prostor.

Nekaj utrinkov iz praznovanja pravoslavnega novega leta v gostišču Portal si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji!