Nova slovenska predstavnica na izboru za mis Zemlje Rebecca Kim Lekše je bila ob razglasitvi vidno presenečena in vesela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nova slovenska predstavnica na izboru za mis Zemlje Rebecca Kim Lekše je bila ob razglasitvi vidno presenečena in vesela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Lento je Lekšetova prejela iz rok lanske mis Zemlje Ines Draganovič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Prva spremljevalka je postala 20-letna Mariborčanka Nastja Hercog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Naziv druge spremljevalke je šel v roke 21-letne Domžalčanke Ane Lipovšek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za mis Zemlje 2011
Lekšetova bo zastopala slovenske barve 3. decembra na svetovnem izboru na Tajskem. Med okoli 100 lepoticami z vsega sveta bodo tako okronali mis Zemlje in njene spremljevalke, ki bodo dobile nazive miss Earth - air, miss Earth - water ter miss Earth - fire. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Monika Erjavec, 17 let, Ljubljana
Za 'popestritev' večera je s svojim odgovorom poskrbela 17-letna Ljubljančanka Monika Erjavec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jurij Bradač, Daša Podržaj, Rajko Hrvatič, Katarina Benček in Doroteja Premužič
Izbor za mis Zemlje je privabil številne znane obraze domače estrade, med drugimi: Jurija Bradača, Tino Gaber, Dašo Podržaj, Rajka Hrvatiča, Katarino Benček in Dorotejo Premužič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Udeleženka resničnostnih šovov, nekaj svežih obrazov deklet in številne nesrečne poraženke preteklih lepotnih izborov sinoči niso predstavljale večje konkurence novi mis Zemlje - Rebecci Kim Lekše.
20-letna Velenjčanka se je tako okitila z laskavim nazivom mis Zemlje, ki jo bo 3. decembra popeljal na svetovni izbor na Tajsko. "Na ta izbor sem se prijavila zaradi samega projekta, tega, kako poteka. Ocenjevanje namreč poteka skozi vse leto in ne temelji samo na lepoti, ampak tudi na vizualnosti deklet in je tudi zelo okoljevarstveno usmerjen projekt," je za MMC dejala peta slovenska predstavnica za svetovni izbor mis Zemlje Lekšetova po razglasitvi. Dodala je, da si je zmago želela, toda ni je pričakovala. Prva spremljevalka je postala Nastja Hercog, druga pa Ana Lipovšek.
Le še en izbor na trgovsko-obrtnem obrobju prestolnice, bi lahko rekli ... A le ni bilo tako.
Sam izbor je potekal po ustaljenih tirnicah - trki plastičnih kozarcev s šampanjcem, prisiljeni nasmehi zbranih ljubiteljev lepote, pozitivna nestrpnost deklet pred in med poziranjem pred fotografskimi objektivi - vse do zadnjega, odločilnega dela izbora: odgovorov na vprašanja.

Zadnja prepreka dvignila največ prahu

Šest superfinalistk (iz katere so izpadle Klavdija Slapar, Sara Tahirović, Anja Butko in Teja Stražišar) je druga za drugo stopalo pred žirijo in s tresočim glasom odgovarjalo na zastavljena vprašanja, ki so se skrivala v ovojnici (njihove odgovore si lahko ogledate v videu spodaj).
Odgovori Nastje Hercog, Ane Lipovšek, Kristine Lesjak, Lorette Dominkovič in Rebecce Kim Lekše so se po odzivih občinstva izgubili nekje v kloru in vročini, ki se je vila iz ogrevanih bazenov. Veliko večino pa je predramil odgovor Monike Erjavec na vprašanje, ali podpira zakon, po katerem bi lahko istospolni partnerji posvojili otroka in zakaj da oziroma ne: "Ne podpiram tega zakona. Mislim, da morajo imeti otroci očeta in mater, oziroma družba še ni pripravljena, da sprejme drugačne starše." Njen odgovor so pospremili številni pogledi nestrinjanja in žvižgi iz občinstva.

"Zelo sem bil zgrožen nad izjavo ene izmed udeleženk, ki je rekla, da ne podpira tega, da bi istospolni partnerji lahko posvojili otroke. To se mi zdi izredno ozko mišljenje in ljudje, kot je ona, bi se morali skiti v luknjo za nekaj desetletij,"
je bil po izboru ogorčen modni guru Milan Gačanović.

Še en izbor zaradi izbora?
A večji del najmlajšega svetovnega lepotnega izbora (prvič se je predstavil leta 2001, Slovenci pa izbiramo svojo mis Zemlje od leta 2007) ni bilo večjih presenečenj. Iz zvočnikov je nekaj minut čez deveto zvečer začela odmevati Lux Anterna Clinta Mansella, pozornost se je usmerila na stezo, pokrito z rdečo preprogo, ki se je dvigala nad bazenom, in deset finalistk se je ob spremljavi plesalk prvič predstavilo zaprti družbi, zbrani v vodnem mestu, in seveda žirantom.

Glavni cilj deseterice je bil preprost: prepričati še tiste največje neodločneže v šestčlanski komisiji, ki so jo sestavljali telovadec Sašo Bertoncelj, vsestranska Nina Osenar, mis Zemlje Bosne in Hercegovine Aleksandra Kovačević, Playboyeva zajčica Viktorija Manzzini, dr. Svitan Tofant in direktor Vodnega mesta Miha Rekar.
Lepota, glasba, šov ...
Dekleta so se - potem ko je voditeljica večera Jerneja P. Zhembrovskyy monotono zrecitirala svoje vrstice - najprej predstavila v lahkotnih poletnih oblekah, temu je sledil izhod v kopalkah, medtem ko so se v zadnjem, tretjem, izhodu predstavile v elegantnih oblekah ob poskusu uprizarjanja počasnega gibanja. Med vsemi tremi izhodi je bilo poskrbljeno tudi za glasbo, in sicer so svoje dramatično iztegovanje rok, naučene korake v levo in desno in bolj ali manj natančno sinhrono odpiranje ust s posneto matrico v ozadju prikazali Gašper Rifelj (Kriv sem) in člani skupine Explosions (Nihče mi ne teži).
Pred razglasitvijo šestih superfinalistk so zbrani lahko zaploskali prejemnicam prvih treh lent. Dve sta odšli v roke končni zmagovalki Lekšetovi (mis neta in mis Atlantis), medtem ko je mis Nove postala Ana Lipovšek. Tekmovalke pa je pred trenutkom, ko je iz zvočnikov zazvenela Simply the Best Tine Turner oz. razglasitvijo čakala še najtežja preizkušnja večera, že omenjena zgoraj: odgovori na vprašanja pred vse prej kot polno dvorano ob osrednjem bazenu.

V celoti so preizkušnjo najbolje prestale zgoraj naštete zmagovalke večera, ki so na svoje lente in šopke morale počakati vse do zadnjega glasbenega vložka večera Tanje Žagar (Ne čakaj me).
Mikrofon je iz rok umirjene voditeljice v roke vzela Osenarjeva, ki je tudi prinesla končne rezultate, ter v hipu zbudila prav vse uspavane s svojim energičnim uvodom v razglasitev najlepše in njenih prvih dveh spremljevalk. Še preden je bila krona na glavi Lekšetove, pa so se med gosti že sprehodile hostese s prigrizki in kozarci vina.

Osrednji del izbora - druženje
Pozornost zbranih, med katerimi so bili podjetnik Rajko Hrvatič s svojo zaročenko Dašo Podržaj, maneken Jurij Bradač, komik Miki Bubulj, diamantni Katarina Benček in Doroteja Premužič, igralka Tina Gorenjak, modni guru Milan Gačanovič, podjetnik Aleš Čepin in nekdanja mis Hawaiian Tropic Tina Gaber, se je tako kmalu od rdeče preproge preusmerila k skupnemu druženju in poziranju pred fotografskimi objektivi.

Več pa si lahko pogledate v galeriji spodaj. Prav tako pa si lahko ogledate odgovore vseh šestih superfinalistk na njihova vprašanja.

alt="" />