V Ljubljani so za ognjemet, ki bi bil, za vsak primer, viden tudi v megli, namenili 3.000 evrov. Foto: BoBo
V Ljubljani so za ognjemet, ki bi bil, za vsak primer, viden tudi v megli, namenili 3.000 evrov. Foto: BoBo
Silvestrovanje
Kaj pa ste si v letu 2014 zaželeli vi? Foto: BoBo
V prestolnici se je zbralo rekordno število ljudi

Množična silvestrovanja so potekala v več slovenskih mestih, kjer so poskrbeli vsaj za kuliso, glasbo in ponekod tudi ognjemet, vzdušje pa so si morali pričarati ljudje sami.

Čeprav že nekaj časa vztrajno čakamo tisto pravo zimo, pa je bila temperatura nad lediščem verjetno eden glavnih razlogov, da se je silvestrovanj na prostem tokrat udeležilo toliko ljudi. V Ljubljani so se pohvalili celo z rekordnim številom, saj si je v "najlepšem mestu na svetu" pod milim nebom točno ob polnoči v roke seglo kar okoli 40.000 rajajočih, kar je največ do zdaj.

Osrednje prizorišče silvestrovanja v Ljubljani je bil Kongresni trg, kjer so zadnje trenutke starega leta odštevali z županom Zoranom Jankovićem. Prestolnico je opolnoči razsvetlil ognjemet. Silvestrski program pa je bil ne le na Kongresnem trgu, kjer je bil namenjen širšemu krogu obiskovalcev, temveč tudi na Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Na Mestnem trgu sta nastopili Alenka Godec in Nuša Derenda, program na Pogačarjevem trgu je bil namenjen ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodno-zabavne glasbe, na Trgu francoske revolucije pa so nastopili izvajalci rockglasbe, med drugim Demolition group in Zaria.

V Mariboru in Kranju brez ognjemeta
V Mariboru so letos prvič najprej organizirali otroško rajanje s čarodejem v Vetrinjskem dvoru, pozneje pa je že po tradiciji osrednje silvestrovanje potekalo na Trgu Leona Štuklja. Ob zvokih Happy Ol' McWeasel, Alye in Karneval banda je novo leto pričakalo med 8.000 in 9.000 ljudi. Številni so znova silvestrovali tudi na Mariborskem Pohorju. V preteklih letih so lahko od tam uživali v pogledu na ognjemet v središču Maribora, vendar so se ognjemetu na občini letos odpovedali že drugo leto zapored. Namesto tega so na zbrane na Trgu Leona Štuklja usuli konfete in mednje razdelili 900 "dobrih misli" in 6.000 čokoladic.

V Kranju je silvestrovanje na prostem potekalo na Slovenskem trgu z ansamblom Saše Avsenika in Helene Blagne. Zbralo se je okoli 8.000 ljudi. Letos so se v Kranju odločili, da na silvestrovo ne bo ognjemeta, okoli 1.500 evrov, kolikor bi stal, pa so namenili za pomoč družinam v stiski.

V Kopru je na osrednjem prireditvenem prostoru silvestrovalo med 4.000 in 5.000 ljudi. V Taverni so se zabavali ob koncertih Rudija Bučarja in Ne Me Jugat. Tudi tu ni bilo tradicionalnega ognjemeta, ampak so ga prihranili za prvojanuarsko odprtje Ukmarjevega trga. Na Obali bodo na osrednji portoroški plaži najpogumnejši novo leto danes pozdravili s tradicionalnimi skoki v morje.

Utrinke silvestrske Ljubljane si oglejte v spodnji galeriji. Foto: BoBo.

V prestolnici se je zbralo rekordno število ljudi