Praznovanje bo trajalo 24 ur, program bo vodilo osem voditeljev, programske vsebine pripravljajo novinarji Vala 202, z utrinki iz tujine in različnih slovenskih krajev pa bodo sodelovali tudi dopisniki RTV Slovenija. Foto: Val 202
Praznovanje bo trajalo 24 ur, program bo vodilo osem voditeljev, programske vsebine pripravljajo novinarji Vala 202, z utrinki iz tujine in različnih slovenskih krajev pa bodo sodelovali tudi dopisniki RTV Slovenija. Foto: Val 202
Lutkovno gledališče praznuje 60 let predstave Zvezdica zasbanka, zato so ob 40. obletnici Valu 202 podarili 15 let staro lutko. Foto: Dino Schreinlechner
Val 202
Drugi del ekipe Vala 202. Foto: Val 202
Pionirji VALA 202

''40, zapisano z rimskima številkama XL, je pravzaprav svojevrstna metafora za Val 202, ki je v preteklih letih iz zgolj tridnevnega radijskega eksperimenta zrastel v zaupanja vreden in vpliven medij, ki ga poslušalci ves čas uvrščajo na vrh lestvic priljubljenosti in poslušanosti,'' pravi novinarka in nekdanja urednica Vala 202 Mija Škrabec Arbanas, ki je na Valu 202 tudi sama XL let.

Začetki Vala 202 so povezani predvsem z veliko mero zaupanja takratnega odgovornega urednika Radia Ljubljana Vojka Novaka. Dva dni pred oddajanjem je Marjan Krišelj, takratni urednik drugega programa zaupal: "Smo tik preden bodo stekle oddaje 202. Dali smo precej reklame. Je precej živčno vzdušje, ustvarjajo pa ga posamezniki, ki kar naprej prihajajo z novimi idejami. Vmes pa je tudi nekaj kompetenčnih zmešnjav. Danes so recimo ocenjevali avizo brez navzočnosti redaktorja in ga brez njega tudi sprejeli. Zdi se mi, da je pritisk, ki ga izvaja Vojko, ko meni, da bi bilo mogoče s temi oddajami jeseni startati vsak dan, malce prehud."

Mnogi se še danes spominjajo, da je takrat le peščica ljudi verjela v uspešnost projekta. "Takrat je bilo več dvomljivcev kot navdušencev," se spominja prva urednica Vala 202 Julka Vahen. V priloženem posnetku lahko prisluhnete pogovoru med pionirji radia Val 202. Na povezavi pa si lahko preberete in v fotogaleriji ogledate začetke Vala 202.

Val ima širok krog poslušalcev
Kljub označitvi, da je Val 202 pretežno gospodinjski program, pa se je njegov ugled kmalu utrdil. Kot pojasni Mija Škrabec Arbanas, mu je to uspelo predvsem "z vzpostavljanjem dialoga in s pridobitvijo zaupanja poslušalcev".

To je Val 202 zagotovo dokazal tudi s številnimi nagradami. Letos je prejel že svojega četrtega viktorja, viktorja popularnosti med radijskimi postajami (2011) in že peti Trusted brand, ki so mu ga podelili bralci revije Reader's Digest.

V oddajah, kot so Vroči mikrofon, Kje pa vas čevelj žuli?, Nedeljski gost, Centrifuga, Frekvenca X, Evropa osebno, Evrotip in mnoge druge, je mogoče zaznati podobo življenja vsakega posameznika. V programu je pozornost namenjena tako velikim športnim dogodkom, letos bodo prenašali olimpijske igre iz Londona, kot rekreativnim prireditvam, odmevnim glasbenim koncertom in tistim še ne uveljavljenih avtorjev, vročim političnim temam in življenjskim težavam Slovencev.

Odlika dobre radijske postaje, kot je Val 202, pa je tudi glasba, kakovostna svetovna in domača, še posebej pa so v uredništvu ponosni na to, da dobrim slovenskim izvajalcem pomagajo do poslušalcev in z izdajami del slovenskih glasbenih skupin dvigujejo raven slovenske zabavnoglasbene produkcije.

Natečaj za dobro glasbo
Med drugim že peto leto zapored Val 202 razpisuje natečaj za kompilacijo ''Hočemo dobro glasbo'', katere namen je ''sestaviti avtorsko krepko in žanrsko pestro kompilacijo ter še enkrat pokazati, da imamo dobro glasbo.''

Ob 40. obletnici Vala 202 in petnajstletnici oddaje Izštekani voditelja Jureta Longyke, so izdali prav poseben projekt, imenovan Telstar: Od tod do vesolja/Spacebound, na katerem sta priredbe skladb, kot so: Zemlja pleše, Orion, Prva hiša na Luni, Apollo 10, Vizija prihodnosti, 20. stoletje, Moj fant je pilot, Od tod do vesolja in Zemlja kliče SOS, prispevala Severa in Gal Gjurin.

Internet in radio z roko v roki
Čeprav je bilo pogosto slišati, da bo internet prevzel primat v medijskem prostoru, pa prav praksa Vala 202 dokazuje, da so sinergijski učinki obeh medijev lahko odlični. Tako lahko vse, kar ste zamudili ali manj pozorno poslušali, poiščete na spletni strani www.val202.si in spoznate, kako deluje podcast; tako se bo vaš radio kar najbolje prilegal vašemu urniku in načinu življenja.

''Sodobni radio ni več samo program, ki nas zvesto čaka v škatli z nekaj gumbi in nam sporoča, kdaj naj kaj poslušamo. Informira na različnih platformah, izobražuje na nekonvencionalne načine, zabava se skupaj s poslušalci. Splet ga ne ogroža, ampak odpira. Je družbeno aktiven in odgovoren organizem, ki bolj kot kadar koli živi od interakcije s poslušalci in drugimi družbenimi akterji, jo narekuje, vzpostavlja in usmerja, svoje vsebine pa posreduje po vseh mogočih kanalih. Poslušalce po njih nagovarja tako, kot jim je najljubše, da jim je najbližje, da je lahko res njihov,'' pa je v nagovoru poslušalcev in bralcev Vala 202 zapisal odgovorni urednik Mirko Štular.

Na široko odprli vrata
Na Valu 202 so praznovali skupaj s poslušalci, obiskovalci, glasbeniki, sodelavci in gosti. Praznovanje je trajalo 24 ur, program je vodilo osem voditeljev, programske vsebine so pripravljali novinarji Vala 202, z utrinki iz tujine in različnih slovenskih krajev pa so sodelovali tudi dopisniki RTV-ja Slovenija.

Utrinke iz praznovanja si oglejte v galeriji.

Katja Štok

Pionirji VALA 202