Slovensko skandiranje in hrvaška spremljava pred dvorano Zlatorog v nedeljo zvečer. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Slovensko skandiranje in hrvaška spremljava pred dvorano Zlatorog v nedeljo zvečer. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Navijači pod šotorom sprva sede ... Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
... na koncu stoje. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Navijaški utrip na tekmi Slovenija - Hrvaška

Tam so se slovenski košarkarji namreč pomerili s Hrvati in izgubili - le za koš razlike, potem ko so bili v prednosti vse do zadnje četrtine.

Z junaki je tudi tokrat dihala vsa Slovenija, obračun sta si ogledala tudi premierja obeh držav, dvorana pa je bila premajhna za vse, ki so želeli naše fante bodriti neposredno s tribun.

Upajoč na karte
Pred okencem za prodajo vstopnic se je pred tekmo tako še vedno vila dolga vrsta tistih, ki so upali, da bodo nazadnje le prišli do tiste peščice kart, ki naj bi bile še na voljo. Dolgo čakanje in prerivanje je poskrbelo tudi za nekaj povišanih tonov med čakajočimi, a policisti posebne policijske enote, ki so bedeli nad dogajanjem, so hitro poskrbeli, da so se vroče glave pomirile.

Nekaj minut po začetku tekme je nekaj srečnežev še zmagoslavno dvignilo v zrak dragocene vstopnice za medsosedski obračun na parketu, nato pa je z okenca zadonel glas: "Ni več kart!", ki ga je pospremil val neodobravanja čakajočih.

Skupinski ogled tekme pred dvorano
A za predolgo negodovanje ni bilo časa, saj jih je že čakalo navijanje - pridružili so se tisočglavi množici, ki je takrat že divje stiskala pesti pod velikanskim šotorom, postavljenim pred dvorano Zlatorog in napeto spremljala prenos tekme.

Veliki zaslon je bil sicer postavljen tudi v uradni celjski navijaški coni v samem središču mesta, kjer je ozračje pred tekmo ogrevala tudi skupina Kingston. "Ampak bolje je tukaj," nam je zagotovil svetlolasi mladenič, ovit v slovensko zastavo. "Tam so tudi družine z otroki, nekako bolj umirjeno je, tukaj pa bo tisto pravo navijaško vzdušje," je dodal.

In res je bilo. Zbrana množica je namreč pod šotorom pred dvorano divje ploskala, glasno skandirala, veselo prepevala, prav vsak doseženi koš naših junakov pa proslavila tako evforično, kot se običajno slavijo goli na nogometnih tekmah.

Ob koncu vsi na nogah
Tako je šlo vse do zadnje četrtine, nato pa je Hrvaška začela prevzemati pobudo na igrišču. Šokirani navijači so potrebovali kar nekaj trenutkov, da so si opomogli od tega spoznanja in navijanje je rahlo zamrlo, a napete zadnje minute tekme so vsi pričakali na nogah - prej so stali samo tisti v zadnjih vrstah, tisti spredaj pa so sedeli na klopeh, prva vrsta pred velikim zaslonom pa celo na tleh.

A na koncu so stali vsi in upali na nov preobrat, ki bi slovenske fante vrnil v vodstvo. Vendar so bili Hrvati tokrat premočni in zvok sirene je oznanil prvi poraz Slovenije, pa čeprav le za dve točki.

Hrvati s slovenskim ritmom
Po tesnem porazu so številni hitro zapustili prizorišče, bližnje točilne pulte pa so zasedli navijači, ki so začeli prihajati iz dvorane - številni vseeno prešerno razpoloženi. "Slo-ve-ni-ja!" je tako začela skandirati skupina, ki so se ji z velikim bobnom hitro pridružili hrvaški navijači in začeli udarjati v "slo-ve-ni-ja ritmu". Sledile so medsebojne čestitke in obljuba: "Se vidimo v finalu!"

V spodnji galeriji si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov navijaškega vzdušja iz Celja.

Navijaški utrip na tekmi Slovenija - Hrvaška