Prvi nastopajoči na festivalu so bili člani skupine Nove konzerve. Foto: MMC RTV SLO
Prvi nastopajoči na festivalu so bili člani skupine Nove konzerve. Foto: MMC RTV SLO
Trkaj
Trkaj se je dvakrat vrnil na oder. Foto: MMC RTV SLO
Omar Naber
Gost presenečenja - Omar Naber. Foto: MMC RTV SLO
Tokac
Skupina Dan D je nastopila tretja. Foto: MMC RTV SLO
The Chocolate Nipples
Hrvaški rockerji so na oder stopili zadnji. To je slika z njihove vaje popoldne. Foto: MMC RTV SLO

Travnata površina ob reki Kolpi tudi letos gosti zvoka, sonca in zabave željne tabornike, ki jih v Vinici povezuje - Schengenfest.

Prizorišče je le streljaj oddaljeno od slovensko-hrvaške meje in prvi dan festivala so okoli ene ure popoldne dvignili zapornice. S spalnimi vrečami opremljeni in s hladilnimi torbami oboroženi obiskovalci so travnato površino ob Kolpi do skritja zadnjega sončnega žarka prekrili s šotori.

Preberite si še pogovore s Trkajem, Tokacem, Omarjem Naberjem in pevcem skupine Nove konzerve.
"Če imamo tu koncert, ali nas na Hrvaškem slišijo?" se je pred nastopom v pogovoru za MMC spraševal raper Trkaj. Prav ljubljanski čarovnik z rimami je zbrane privabil pred oder in jih dodobra razgrel ob hitih Vse, kar mam, Dihi z mano, Pleš, Ljubljančanke ... Skupaj z Rapostoli je spravil prve vrste v kimajočo celoto, ki se je premikala na vsak njegov trzljaj.
Na odru mu je pri izvajanju treh skladb pomagal njegov dobri prijatelj in gost večera, Omar Naber.

Kot je povedal Omar, ga je v mesto ob Kolpi privabil predvsem festival. "Slišal sem same dobre stvari o njem in sem mogel na vsak način priti. Pa še Trkaj me je prosil, naj vskočim malo na oder," je svoj prihod pojasnil Omar.

Generalka pred Križankami uspela

Že res, da je Vinica približno uro oddaljena od Novega mesta, vendar, kot pravi star pregovor, dober glas seže v deveto vas in Tokacev je med nastopom skupine Dan D verjetno odmeval tudi v kakšni še bolj oddaljeni. "Sem slišal, da je 'fajn', ampak mi smo prvič tukaj. Vzdušje je 'fajn', ti šotorčki pa to, to je dobra priprava, kakšno pivo pa kakšen jagenjček," je na vprašanje, ali je nastop ob Kolpi priprava za Križanke, razložil Tokac.

Zbrane so pozdravili s pesmijo Magično, ki pa ni vzbudila takšne evforije, kot so jo pesmi z albuma Katere barve je tvoj dan. Po začetnih komadih se je pevec na odru povsem sprostil ob pesmi Počasi. Medtem ko je Voda zbrane že odnesla v trans, so Plešeš, Za naju punca, Google me in za konec Čas obnoreli rockerske sladokusce.

Rock'n'roll ni mrtev
Odrske deske so sicer prvi preizkusili člani skupine Nove konzerve. Karizmatični pevec Uroš se je v slogu Micka Jaggerja dodobra preznojil. Ljubljanski predstavniki rock'n'rolla so med drugim predstavili pesmi Mladost je norost, Mama mi ne da in Rokamo, po koncu nastopa pa je pevec dejal: "To je bil najboljši 'špil', kar smo jih imeli do zdaj."
Če so se Nove konzerve ukvarjale s privabljanjem ljudi pred oder, so se člani hrvaške skupine The Chocolate Nipples ubadali s tem, kako obdržati na nogah od skupine Dan D in Trkaja razgrete "tabornike" na s plastičnimi kozarci prekritem travniku. Čeprav je pevec skupine nastopil z mavcem na nogi, to skupine ni oviralo pri tem, da so najbolj vztrajnim pričarali spomine na dni, ko so noreli ob pesmih Video Killed the Radio Star, Fortune Faded, Candy, Superman ...
Prvi večer se je končal z napovedjo za naslednje dni in s pesmijo Ja volim samo sebe nedeljskih gostov Psihomodo Popa.