Srečanje Denisa Novata in papeža Frančiška. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Srečanje Denisa Novata in papeža Frančiška. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Novato je nedavno prejel naziv viteza italijanske republike, pretekli teden pa je bil sprejet tudi v dvorano slavnih harmonikarjev v New Yorku.

Novato je ob tej priložnosti papežu zaigral in mu podaril unikatno slovensko leseno harmoniko. Ob tem je za TV Slovenija dejal: "Doletela me je ta posebna čast, da sem lahko papežu osebno izročil harmoniko, ki jo je izdelal Robert Butolen iz Štajerske. Gre za pravo slovensko harmoniko, iz slovenskega lesa. Reakcija papeža je bila zelo prisrčna, mislim, da se me je celo spomnil od zadnjega obiska. Prosil me je, naj zaigram nanjo. Ob 30-letnici države Slovenije se mi zdi to res lepa gesta, da papež prejme tradicionalno slovensko glasbilo."

Slovenska harmonika za papeža Frančiška

45-letni Novato prihaja iz vasi Krmenka pri Trstu. Najprej je igral klavirsko harmoniko, s katero je imel leta 1986 prvi nastop. Leta 1998 je postal svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko. Njegove turneje so potekale v številnih državah, kot so Združene države Amerike, Avstrija, Francija, Italija, Slovenija, Švica, Rusija, Dubaj. Avstrijski izdelovalec harmonik Lanzinger je zanj naredil poseben tip harmonike in ga po njem tudi poimenoval.

V dvajsetletni poklicni glasbeni poti je izdal več kot 30 albumov in zastopal domače korenine med izseljenci po Evropi, Ameriki in Avstraliji.