Denis Novato je bolj znan v tujini kot doma. Foto: Facebook/Denis Novato
Denis Novato je bolj znan v tujini kot doma. Foto: Facebook/Denis Novato

Kot piše na spletni strani Zveze ameriških glasbenikov, pevcev in umetnikov (FAMSPA), sta predlog za njegovo sprejetje v dvorano slavnih harominikarjev podala priznana glasbenika, prav tako harmonikarja, Renzo Ruggieri in Sergio Zampolli.

To je tretje pomembno priznanje, ki ga je Novato prejel v zadnjih mesecih. Junija ga je italijanski predsednik Sergio Mattarella odlikoval z viteškim nazivom italijanske republike, julija pa je v Gradcu prejel še ugledno nagrado oberkrainer.

45-letni Novato prihaja iz vasi Krmenka pri Trstu. Najprej je igral klavirsko harmoniko, s katero je imel leta 1986 prvi nastop. Leta 1998 je postal svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko. Njegove turneje so potekale v številnih državah, kot so Združene države Amerike, Avstrija, Francija, Italija, Slovenija, Švica, Rusija, Dubaj. Avstrijski izdelovalec harmonik Lanzinger je zanj naredil poseben tip harmonike in ga po njem tudi poimenoval.

V dvajsetletni poklicni glasbeni poti je izdal več kot 30 albumov in zastopal domače korenine med izseljenci po Evropi, Ameriki in Avstraliji.