Andrej Hofer bo letos že tretje leto zapored tudi komentator vseh treh prenosov (25. maja - 1. predizbor, 27. maja - 2. predizbor, v katerem je tudi Slovenija, in 29. maja - finale). Foto: Žiga Culiberg
Andrej Hofer bo letos že tretje leto zapored tudi komentator vseh treh prenosov (25. maja - 1. predizbor, 27. maja - 2. predizbor, v katerem je tudi Slovenija, in 29. maja - finale). Foto: Žiga Culiberg
Rok Žlindra in Kalamari
Slovenski predstavniki na izboru za pesem Evrovizije v Oslo potujejo 18. maja, vračajo pa se 30. maja. Foto: MMC RTV SLO

Obe oddaji Pesem Evrovizije 2010, ki bosta na sporedu 13. in 20. maja ob 20.50 na drugem programu TV Slovenija, bo vodil Andrej Hofer, ki se bo pod njiju podpisal tudi kot urednik in scenarist. "V obeh oddajah pa se bo zvrstilo kar dvanajst pogovornih gostov, ki so na tak ali drugačen način povezani z Emo oziroma Evrovizijo," je razložil Hofer.

Maj na TV Slovenija bo v celoti evrovizijsko obarvan. Poleg oddaj Pesem Evrovizije 2010 bo tri sobote zapored na prvem programu oddaja Odštevanje do Pesmi Evrovizije, ki so jo pripravili Norvežani, vodil pa jo bo znameniti popotnik iz oddaje Lonely Planet Ian Wright.

V goste prihajajo Miša Molk, Peter Poles, Bernarda Žarn, Omar Naber, Nuša Derenda, Miran Cvetko (Društvo ljubiteljev evrovizijske popevke Slovenije), Alenka Gotar, Matjaž Bogataj (Quartissimo), Dušan Hren, Tomaž Mihelič (Sestre), Cole Moretti in Andrea F. Hofer je še dodal, da bodo za glasbo v studiu poskrbeli predstavniki Slovaške in seveda Slovenije.

Ansambel Roka Žlindre in oba člana skupine Kalamari v Oslo odpotujejo že čez 18 dni. Pred tem se bodo še oglasili v oddaji Spet doma. "Priprave so več ali manj končane, nekoliko smo spilili še skladbo - dodali več kitar in bobnov, nastali sta nemška in angleška različica Narodnozabavnega rocka, ekipa vadi koreografijo, noše so zlikane, rokerja v nizkem štartu, Oslo, prihajamo," veliki glasbeni spektakel, ki bo dosegel vrelišče 29. maja z razglasitvijo 55. zmagovalca Pesmi Evrovizije, pričakuje komentator.

Kič, perje, metulji - skratka Evrovizija
In kakšna konkurenca čaka naše predstavnike v Oslu? "Zdi se mi, da je kar nekaj kvalitetnih in poslušljivih skladb: prepričljiva irska balada, zelo posebna nemška predstavnica, zabavni Litvanci ... No, nekaj je seveda vmes tudi kiča, frfotajočega perja, metuljev in podobnega, a podobe celote to ne kvari," meni Hofer, ki sicer vseh skladb še ni slišal in prepušča presojo gledalcem in poslušalcem Evrovizije.