Nadja Rajgelj na svojem 'domačem pragu'. Foto: Nadja Rajgelj
Nadja Rajgelj na svojem 'domačem pragu'. Foto: Nadja Rajgelj
Spremljanje olimpijskih dogodkov na zelenici. Foto: Nadja Rajgelj
Zeleni olimpijski park. Foto: Nadja Rajgelj
Igre spremlja ves svet. Foto: Nadja Rajgelj
Prostovoljci delajo od jutra ... Foto: Nadja Rajgelj
... do večera. Foto: Nadja Rajgelj

Z Rajgljevo smo se pogovarjali ob začetku drugega tedna poletnih olimpijskih iger, ki jih Slovenka spremlja tako blizu, kot se le da.


Zlasti pred OI smo slišali zgodbe o izkoriščevalskem ravnanju s prostovoljci v Londonu. Kakšne so vaše izkušnje?
Jaz osebno ne vem, o kakšnem izkoriščanju slišite in od kod. Moje izkušnje so zelo pozitivne in nikakor nimam občutka, da bi me kdo izkoriščal.
Zakaj ste se prijavili za prostovoljko? Zaradi izkušnje, zaradi navdušenja nad športom, zaradi družabnosti, zaradi česa drugega ...?
Za prostovoljko sem se prijavila zato, ker sem želela biti del tega enkratnega dogodka. Sama sem včasih igrala rokomet, in ko se mi je ponudila priložnost, da postanem prostovoljka v rokometni areni, je bilo praktično nemogoče, da se ne bi prijavila. Ne zgodi se velikokrat, da živiš v mestu, ki gosti olimpijske igre, in sama sem želela biti del tega neverjetnega dogodka. Poleg tega živim samo pol ure peš stran od olimpijskega parka, kar pomeni, da se igre dogajajo tako rekoč na mojem pragu.
Kateri so vaši najljubši kotički britanske prestolnice?
Najljubši deli Londona so zame neštete zelene površine. Najlepši pa dopoldnevi konec tedna v kavarni in pekarni v predelu, imenovanem Stoke Newington.
Kakšno je razpoloženje med prostovoljci? Ste navdušenci nad športom?
Razpoloženje med prostovoljci je enkratno. Ni neobičajno, da zvečer ob koncu svoje izmene na poti skozi olimpijski park srečaš skupino prostovoljcev, ki plešejo ali pojejo. Prostovoljcev na teh olimpijskih igrah je približno 70.000 - na neki način je najbrž vsak izmed nas navdušenec nad športom, sicer tega najbrž ne bi počeli. Za večino prostovoljcev v svoji ekipi lahko rečem, da so rokometni navdušenci.
Za koga navijate vi? Kateri šport spremljate?
V prvi vrsti seveda navijam za slovenske športnike. Večino časa preživim v rokometni areni (copper box), tako da večinoma spremljam ta šport. Mi je pa uspelo kupiti tudi nekaj vstopnic za druge športe. Prejšnji teden sem si ogledala štiri teniške dvoboje v Wimbledonu - bilo je enkratno. Ta teden imam še vstopnice za atletiko, česar se tudi že zelo veselim. Sicer pa mi uspe kar nekaj drugih športov ujeti vsaj po televizij, bodisi doma bodisi v olimpijskem parku.
Na eni strani slišimo veliko o vrhunski kulinariki ob odprtju olimpijskih iger, po drugi o sporu okoli britanskega krompirčka in McDonaldsa, vemo tudi, kakšen sloves ima britanska hrana ... kaj jeste prostovoljci?
Za hrano prostovoljcev je zelo dobro poskrbljeno. Vsak dan sta na voljo dva menija kuhane hrane, poleg tega pa tudi sendviči in solate. Seveda je poskrbljeno tudi za vegetarijance in druge s posebnimi prehranskimi potrebami.
Lahko poveste kakšno najboljšo (in najmanj prijetno) izkušnjo do zdaj?
Težko bi govorila o eni najboljši izkušnji. Biti tako blizu tako velikemu dogodku in imeti možnost spremljati najboljše rokometaše in rokometašice sveta na treningih in tekmah je nekaj fantastičnega. Treningi so včasih celo veliko bolj zanimivi kot tekme, saj so tam rokometaši navadno bolj sproščeni. Poleg tega je ozračje v rokometni areni od prvega dneva enkratno. Za mnogo Britance je bil rokomet do nedavnega povsem neznan šport, mislim, da se bo to s temi olimpijskimi igrami zagotovo spremenilo. Podpora s tribun, ki sta je deležni ženska in moška rokometna reprezentanca Velike Britanije na vseh tekmah, je res nekaj neverjetnega. Tudi na tekmah, kjer so Britanci zaostajali za 10 golov in več, se je občinstvo neskončno veselilo vsakega njihovega gola in jih podpiralo do zadnje minute. Res enkratno razpoloženje.
Kako preživljate večere? Je kaj druženja, zabave ...?
Naši delovni dnevi so relativno dolgi, večinoma od 7 do 9 ur. Najzgodnejša jutranja izmena se začne ob 7.15 in večerna konča ob 23.15. Potem nas čaka še pot domov, tako da časa za žuranje zvečer ni. Je pa nekaj časa za druženje v parku po jutranji izmeni ali pred začetkom popoldanske.
Se vam zdi, da je prostovoljstvo prikladen posel za spoznavanje znanih in visokih gostov?
Ne, misim, da ne. Čeprav je najbrž odvisno od tega, kje delaš in kakšne so tvoje naloge. Menim, da "spoznavanje znanih in visokih gostov" ni pravi razlog za to, da postaneš prostovoljec.
Veliko smo slišali tudi kritik na račun uradnih oprav olimpijcev posameznih držav. Ste kaj opazovali tudi ta del? Kakšni se vam zdijo slovenski dresi?
Nič ne vem o teh kritikah. To je najbrž stvar okusa. Slovenski dresi se mi zdijo povsem v redu.
Boste lahko prisostovali koncertom ob odprtju in zaprtju? Koga se najbolj veselite slišati?
Po pravici povedano, ne vem nič o teh koncertih in se jih tudi ne bom udeležila.
Naštejte nekaj stvari, za katere se vam zdi, da odlikujejo Veliko Britanijo!
Olimpijske igre v Londonu so znova dokazale, kako znajo Britanci ob takih priložnostih stopiti skupaj in biti združeni v eno. Celotno ozračje, ki so ga ustvarili s promocijo teh iger in proslavlanjem uspehov, je nekaj edinstvenega. Glavni moto teh iger je "Inspire a generation" in Britanci so dokazali, da to resnično znajo. In to ne velja samo za športnike z njihovimi uspehi, ampak predvsem za to, kako je Britancem uspelo to spromovirati in podpreti s številnimi dodatnimi programi in iniciativami.