Leeloojamais so se ustvarjanja četrtega albuma lotili brez Iva Rimca. Foto: Boštjan Tacol
Leeloojamais so se ustvarjanja četrtega albuma lotili brez Iva Rimca. Foto: Boštjan Tacol

Ne želimo, da skladbe zvenijo, kot nekakšen remake, temveč iščemo nove občutke v že ničkolikokrat preigranih skladbah.

Lovro Ravbar

Songi so v večini sicer že pripravljeni, občutki so enkratni.

O novem albumu

Fantje in dekle so v več kot 10 letih delovanja na glasbeni sceni posneli tri plošče, četrta pa bo na policah kmalu, obljubljajo. Že čez tri tedne, nam je v pogovoru zaupal saksofonist Lovro Ravbar, lahko pričakujemo prvo napoved novega albuma - singel z naslovom Still I try. Pri ustvarjanju petega albuma ni sodeloval eden najvidnejših članov skupine Ivo Rimc, saj odhaja v New York, kjer si bo nabral nove glasbene izkušnje.

Za nastop v Izštekanih so svoje skladbe rahlo predrugačili, saj, kot je pojasnil Ravbar, iščejo "nove občutke v že ničkolikokrat preigranih skladbah". "Akustična verzija naših skladb je nekaj, kar trenutno čutimo," še pravi. Več izveste v pogovoru spodaj.

V petek boste gostovali v oddaji Izštekani na Valu 202. Za to priložnost ste svoje skladbe "oblekli" v polakustično različico. Ali morda razmišljate tudi o kakšnem "best of albumu" v malo drugačni obliki ali ste pesmi predrugačili izključno z namenom nastopa v Izštekanih?
O "best of albumu" še ne razmišljamo. Akustična verzija naših skladb je nekaj, kar trenutno čutimo. Kot aranžerje nas zanima, kako deluje naš song kot le ta v drugih dimenzijah. Ne želimo, da skladbe zvenijo, kot nekakšen remake, temveč iščemo nove občutke v že ničkolikokrat preigranih skladbah. V zadnjem času, ko smo veliko v studiu, nas to inspirira, četudi delamo "dance track".

Že nekaj časa obljubljate nov album. Kdaj ga lahko pričakujemo in v kateri fazi je trenutno?
Nov singel "Still I try" izide čez tri tedne. Pred izidom albuma jeseni pripravljamo še enega. Trenutno smo v fazi selekcije novega materiala. Songi so v večini sicer že pripravljeni, občutki so enkratni.

Kje se je ustavilo?
Najbrž smo največ razmišljali o konceptu albuma in o sami produkciji.

Člani skupine Leeloojamais ste obenem tudi poklicni glasbeniki. Kaj natančno počnete in kako oboje usklajujete?
Vsak ima svoje stranske projekte in sodelovanja. To so največkrat džezsituacije in pa klubski 'eventi'. Veliko dela je tudi v studiu. Soloprojekte, kot so plošče in turneje, načrtujemo skrbno, saj nam je na prvem mestu Leeloojamais. Nemalokrat pa kakšno sodelovanje preraste v Leeloojamais projekt; predvsem pri tujih umetnikih in producentih.

Pri čem po vašem mnenju se najbolj kaže razlika med glasbeniki, ki so to postali po naključju, in tistimi, ki imajo tudi ustrezno izobrazbo?
Verjetno je razlika v fleksibilnosti.

Kdaj je skupino zapustil Ivo Rimc? Kako to, da so se vaše poti razšle?
Ivo odhaja v NYC po nove glasbene izkušnje, tako da trenutno pri novem albumu ne sodelujemo. Sicer pa sodelujemo pri drugih projektih.

Kdo ga bo zamenjal za bobni?
Za to je skrbno poskrbljeno tako na odrih kot v studiu.

Ne želimo, da skladbe zvenijo, kot nekakšen remake, temveč iščemo nove občutke v že ničkolikokrat preigranih skladbah.

Lovro Ravbar

Songi so v večini sicer že pripravljeni, občutki so enkratni.

O novem albumu