Severina je bila ves večer zelo zgovorna. Foto: MMC RTV SLO/Jure Rejec
Severina je bila ves večer zelo zgovorna. Foto: MMC RTV SLO/Jure Rejec
Severina in Maki
Pogovor s Severino je vodil nič kaj sproščeni Maki, pevec The Drinkersov. Foto: MMC RTV SLO
Severina za MMC
Severina in Daj še'n litro

Razvpita Severina je na sedežu svoje založbe pri nas predstavila svoj novi album "Zdravo Marijo", ki je plod sodelovanja še z enim priznanim glasbenikom z območja nekdanje skupne države, Goranom Bregovićem.

Gorana Lisice - Foxa in pevca skupine The Drinkers Makija spregovorila nekaj besed o albumu, ki je v več pogledih drugačen od prejšnjih. Nastajal je več kot leto in pol, na njem pa se prepletajo različne zvrsti od narodne oziroma tradicionalne glasbe do modernejših ritmov. Pri albumu, razen Bregovića, ni sodeloval noben profesionalni glasbenik, je pa na njem mogoče slišati kar nekaj pihalnih orkestrov in tamburaše. O drugačnosti albuma pričajo že naslovi pesmi: "Pucajte v tamburaše", "Da nisi možda gej", "Muškarcu samo treba kurva" in podobno.

Po navadi jo kritizirajo
Severino nam je uspelo dobiti tudi pred našo kamero. Sprva nas je zanimalo, kako gleda na pozitivne kritike za svoj album: "Po navadi me precej kritizirajo, zdaj pa me hvalijo, kar me veseli." Povedala nam je, da so album delali dlje časa, z iskrenostjo, niso bili neprestano zaprti v studio, ampak so se "potepali" po številnih malih mestih, kjer so sodelovali z različnimi neprofesionalnimi zasedbami. Za sodelovanje z Goranom Bregovićem se je odločila na predlog založbe, ki ju je želela pri projektu videti skupaj. "Mislim, da sva oba nekako preveč "sramežljiva", da bi se sama lotila takega projekta, čeprav se zasebno poznava že dalj časa," je zatrdila in dodala, da je Bregović že predtem "ustvaril" pesem Moja štikla, ki ji je zelo všeč. Glede snemanja albuma je povedala, "da je bilo to najlepše snemanje albuma v njenem življenju". Čeprav sta bila z Bregovićem veliko časa fizično ločena, pa sta bila neprestano "na zvezi".

Sarajevo je zanjo posebno mesto
Postavili smo ji tudi vprašanje glede njenega nastopa v slovenskem filmu Petelinji zajtrk. Zelo je vesela, da je ustvarjalcem uspelo narediti dober film, obenem pa priznava, da v njem ni zares igrala, ker se pojavi le za nekaj minut, vendar pa je zadovoljna nad pozitivnim odzivom: "Je zelo lep film, zelo dober." Glede na to, da je Petelinji zajtrk najbolj gledan slovenski film, je jasno, da je vsak film, v katerem (tako ali drugače) nastopi, "obsojen" na dobro gledanost. Veseli jo tudi, da je sodelovala s Sašo Lošićem, sicer avtorjem glasbe v filmu, ki je po njenem mnenju zelo dober "slovenski" skladatelj. Zelo ji je všeč mesto Sarajevo, s katerim sta močno povezana tako Bregović kot Lošić. Pravi, da je res nekaj posebnega. Povprašali smo jo tudi, kaj si resnično misli o Slovencih - kaj je povedala, si poglejte si na koncu posnetka.

Tomaž Domicelj je spet tečnaril
"Seve" je poleg novinarjev, fotografov in snemalcev prišlo pogledati kar nekaj znanih obrazov: od glasbenih poznavalcev Dragana Buliča in Igorja Vidmarja, fotografa Arneja Hodaliča do frizerja in igralca Rada Muleja. Med glasbenimi obrazi je svojo glasbeno kolegico iz žanrsko drugačnih glasbenih vod obiskal član skupine Laibach Jani Novak, k Severini pa se je stisnil tudi slovenska glasbena legenda Pero Lovšin in ves čas resnično zoprni Tomaž Domicelj, ki se tudi tokrat ni vzdržal svojih niti malo smešnih komentarjev. Opazili smo tudi vse štiri sedanje člane skupine Čuke in nekdanjega "čuka" Marka Vozlja, ki pa niso prišli skupaj, ampak ločeno.

Dej še`n litro - slovenski trubači
Za glasbeni vložek so poskrbeli člani zasedbe Dej še`n litro, ki so v trubaških ritmih poskrbeli, da se je glavna protagonistka večera celo malo zavrtela, pri čemer se ji je pridružila plesna koreografinja Mojca Horvat.

Sam promocijski obisk je Severini uspel, če se bo enako zgodilo s prodajo njenega albuma, pa bo morala pa še počakati.

Jure Rejec

Severina za MMC
Severina in Daj še'n litro
Ob nastopu Dej še`n litro je v družbi Severine užival tudi Pero Lovšin. Foto: MMC RTV SLO
Severina in Bregović sta pri novem albumu delala leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
Za glavno gostjo so naročili tudi torto s sliko z naslovnice albuma. Foto: MMC RTV SLO
Dej še'n litro - trubači v slovenski različici. Foto: MMC RTV SLO
Rado Mulej je trubačem ponujal 1.500 evrov, če gredo z njim. Foto: MMC RTV SLO
Tudi Marko Vozelj se je smukal okrog Severine. Foto: MMC RTV SLO
Z nekoliko zamude so prispeli tudi sedanji člani skupine Čuki. Foto: MMC RTV SLO
Glasbeni poznavalec Igor Vidmar, obkrožen s koruzo. Foto: MMC RTV SLO
Tomaža Domicelj je eden izmed obiskovalcev vprašal, zakaj se tako dere. In njegov odgovor: Da se me kej sliš! Ha, ha... Foto: MMC RTV SLO
Priznani fotograf Arne Hodalič je sam ocenil Severinino fotogeničnost. Foto: MMC RTV SLO
Severina je bila po mnenju nekaterih nekoliko preveč oblečena. Foto: MMC RTV SLO