Doslej je Severina posnela 12 albumov in sodelovala z več priznanimi glasbeniki, kot so Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Đorđe Novković, Gibonni, Nikša Bratoš, Željko Bebek ... S časom je na njenih albumih vse več avtorskih pesmi, pogosto pa se podpisuje tudi pod besedila, glasbo in produkcijo. Foto: RTV SLO
Doslej je Severina posnela 12 albumov in sodelovala z več priznanimi glasbeniki, kot so Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Đorđe Novković, Gibonni, Nikša Bratoš, Željko Bebek ... S časom je na njenih albumih vse več avtorskih pesmi, pogosto pa se podpisuje tudi pod besedila, glasbo in produkcijo. Foto: RTV SLO

Moj život nije lak al' barem imam stila jer kako god okrenem sve sam živo napravila.

Iz pesmi Hrvatica
Severina in Milan Lučić
Že skoraj dve desetletji se Seve (več kot uspešno) sprehaja po meji med lolito in fatalko. Foto: Uradna spletna stran

"Seve nacionale" se je rodila kot Severina Vučković 21. aprila 1972 v delavski družini Ane in Severa Vučkovića v Splitu; skupaj s starejšima sestrama Zdenko in Maro je odraščala v tamkajšnji "siromašni četrti". Že od malih nog je sicer precej vase zaprto deklico zaznamovala ljubezen do glasbe in odrskih nastopov: plesala je, igrala klavir, pela in nastopala, najprej za svoje punčke in plišaste medvedke, nato pa se je vpisala v Splitski KUD - Mozaik, kjer je kot 13-letnica dobila eno izmed glavnih vlog v otroškem muzikalu Frane Štrapalo, pred tem pa je že pri devetih letih zmagala na nekem otroškem festivalu.

Nekaj let pozneje je začela prepevati s skupino Treća smjena, sredi 80. so prišla prva priznanja na različnih festivalih. Z zmago na radijskem tekmovanju DEMO X Radia Zagreb je pri 17 letih začela snemati debitantski album s preprostim naslovom - Severina -, kar jo je pripeljalo v Zagreb, kjer se je kot voditeljica preizkusila v oddaji TOP CUP.

"Djevojka sa sela" postane mednarodna zvezda
Djevojka sa sela, prva uspešnica z istoimenskega albuma, ki je utrdila Severinin zvezdniški status v celotni nekdanji Jugoslaviji, je postala pesem hrvaške nogometne reprezentance med svetovnim prvenstvom v nogometu v Franciji leta 1998, v začetku leta pa je izšel album Ja samo pjevam z uspešnicami Ante, Da si moj, Ja samo pjevam i Dodirni mi koljena, ki so ga prodali v več kot 50.000 izvodih. Leta 2002 je svoj status hrvaške popikone Seve še utrdila s turnejo Virujen u te, na kateri je odigrala presek svoje dotedanje kariere, album pa je že po treh mesecih od izida dosegel status zlate plošče.

Po večletnem premoru od studijskega snemanja je Severina leta 2004 objavila album Severgreen z uspešnicami Bojate Bane Buski, Hrvatica in Adam i Seva. A kot se za pravo zvezdo spodobi, se Severina v javnosti pojavlja tudi kot manekenka, voditeljica in igralka - tako se je leta 2003 po več kot 15 letih vrnila h gledališču in igri. Na vabilo HNK Ivana pl. Zajca v Reki se je na odru pojavila v predstavi Karolina Riječka, Komad s pucanjem i pjevanjem, leta 2005 pa je producirala monodramo Jagoša Markovića Čekajuči svog čovika in v njej tudi zaigrala.

Poleg igre v gledališču se je Severina preselila tudi na filmska platna. Leta 2004, tik pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo, je z režiserjem Predragom Ličinom posnela kratki film Gdje je nestala Slovenija?, leto pozneje pa se je pojavila v filmu Duhovi Sarajeva režiserja Dejana Radonića in scenarista Enverja Puške.

"Ljudi, imamo pornić sa Severinom!"
31. maj 2004 pa je bil za Severino usoden: na spletu se je pojavil njen "domači posnetek" seksa s premožnim hercegovskim poslovnežem Milanom Lučićem. Vroča vsebina videa in dejstvo, da je njihova dalmatinska junakinja spala s poročenim moškim, je pretreslo hrvaško javnost in škodilo Severinini javni podobi, saj je v večini javnih nastopov trdila, da kadar ni v razmerju, prakticira seksualno abstinenco, in odkrito podpirala "krščansko moralo" Tudjmanovega HDZ-ja.

Zaradi uničene podobe "djevojke sa sela" in razkrinkanega hinavstva se je Severina odločila za tožbo proti spletni strani Index.hr, ki je pod naslovom Ljudi, imamo pornić sa Severinom prva objavila posnetek. Pevka je trdila, da ji je kraja "avtorskega dela" povzročila hude duševne bolečine, a zagrebško okrožno sodišče je primer razveljavilo in posnetek označilo za "seks dveh ljudi, ne pa avtorski posnetek".

Slaba publiciteta pač ne obstaja
A še enkrat se je, kot prej pri Pameli Anderson in Paris Hilton, izkazalo, da slaba publiciteta zares ne obstaja: kariera "Seve nacionale" je zacvetela tudi zunaj meja nekdanje Jugoslavije: milijoni po vsem svetu so si jo ogledali med seksom in nekateri tako tudi prvič slišali zanjo in njeno glasbo. Severina od takrat prisega na bolj seksi podobo, kar se kaže v bolj razgaljenih oblekah in plesu, menda pa je njen seksi video razširil tudi uporabo P2P-tehnologije na območju nekdanje Juge, da "sesutih" strežnikov spletnih strani, kjer si ga je bilo mogoče ogledati, niti ne omenjamo ...

"Štikla" ni srbska, ampak dalmatinska!

Na desni si oglejte videospot za pesem Moja štikla, še več Severininih spotov pa najdete tukaj.
Leta 2006 je Severina posnela pesem Moja štikla, s katero je zmagala na Dori, hrvaškem izboru pesmi za Evrovizijo. Seveda tudi tu ni šlo brez kontroverznosti, saj so mnogi hrvaški komentatorji trdili, da pesem vsebuje elemente srbske narodne glasbe, čeprav gre pravzaprav za tradicionalni dalmatinski melos (tako vsaj trdita skladatelj pesmi, priljubljeni hrvaški pevec Boris Novković in Severina). A na Evroviziji v Atenah se proti pričakovanjem Seve ni odrezala najbolje in pristala šele na 13. mestu.

Lani se je v središče pozornosti (slovenske) javnosti Severina vrnila s pesmijo Gardelin, nosilno skladbo slovenske kinouspešnice Petelinji zajtrk, v katerem nastopi tudi kot fantazija enega glavnih likov, za maj 2008 pa napoveduje izid svojega 13. albuma Zdrava Marija.

"Samo da je muško!?"
Njene moške oboževalce je pred kratkim (spet) razveselila novica, da je Severina še vedno (no, spet) samska. Upanje pa jim lahko dajejo tudi verzi iz skladbe Hrvatica: "Dobro, udala se nisam još, al' imam želju jaku, samo da je muško, ja ne tražim u jajetu dlaku ..."

A. K.

Moj život nije lak al' barem imam stila jer kako god okrenem sve sam živo napravila.

Iz pesmi Hrvatica