Novoletna osvežitev. Foto: BoBo
Novoletna osvežitev. Foto: BoBo

Na zadnjih skokih v morje, na novoletni dan 2020, je bil postavljen trenutni rekord v številu udeležencev, saj je takrat v morje ob portoroški plaži skočilo 686 udeležencev, za katere je navijalo več kot 5000 gledalcev. Letos je bilo pogumnežev nekaj manj, okoli 500, poroča TV Slovenija.

Ob 12.30 sta udeležence pozdravila župan Pirana Andrej Korenika in vodja prireditve Nino Cokan. Osrednji dogodek se je začel ob 13. uri. Kot so pojasnili organizatorji, je protokol skokov in ogrevanja enak kot v preteklosti, torej po 100 udeležencev naenkrat v skupini na vsakih 15 minut.

Sorodna novica Najtoplejši začetek leta, odkar opravljajo meritve

Organizirali so tudi pestro spremljevalno dogajanje. Vsem, ki so skočili v hladno vodo, so podelili listino, s katero so se zavezali, da bodo vedno vestno skrbeli za neokrnjenost in čistočo ter promocijo slovenskega morja.

Za skok je večina odštela 15 evrov, t. i. VIP-skupina, ki je poleg listine dobila tudi nekaj za pod zob, pa 30. Številni pogumni plavalke in plavalci pa so si novoletni skok v morje ob naši obali omislili tudi na neorganiziranih dogodkih, je za Radio Slovenija poročala Lea Širok.

Prireditelji trdijo, da je skok v morje tudi terapevtsko doživetje ter da kopanje v mrzli morski vodi blagodejno vpliva na počutje, pomaga pri regeneraciji telesa, krepi imunski sistem in dviga prag dovzetnosti za različne bolezenske vplive. Zdravniki pa so opozorili, da skok v morje v zimskih razmerah pomeni veliko, predvsem kardiovaskularno obremenitev za telo, zato se je treba nanj pripraviti. Leta 2019 se je eden od udeležencev ob vrnitvi na kopno zgrudil in so ga morali oživljati.

Novoletni skok v morje